Suomesta ensimmäinen maa ilman asunnottomuutta?

Tällä hetkellä Suomessa asunnottomia on noin 7 000, joista onneksi suurin osa asuu tilapäisesti sukulaisilla tai ystävillä. Kahdeksankymmentäluvulla samainen luku oli jopa noin 20 000. Suomessa asunnottomuus on siis menossa oikeaan suuntaan. Euroopan asunnottomuustoimijoiden mukaan Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa asunnottomuus on laskussa. Tästä hyvästä laskusta huolimatta toiminnan on jatkuttava, sillä jokainen asunnoton on liikaa.

Luin Ylen artikkelin Suomesta tuli koko maailman mallimaa asunnottomuuden hoidossa – Ulkomaisia tiedotusvälineitä käy tiuhaan. Artikkelin mukaan Suomen onnistuminen asunnottomuuden vähentämisessä perustuu viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyöhön. Siinä mainitaan muun muassa vuonna 2008 aloitettu Asunto ensin- ohjelma, joka onnistuin luomaan kodin tuhannelle aiemmin kodittomalle. Ohjelman hyödyllisimmäksi puoleksi nostetaan se, että se onnistui tavoittamaan oikean kohderyhmän, eli asuntoa kaikista kipeimmin tarvitsevat.

Tuloksia on saatu viranomaisten ja kolmanen sektorin yhteistyöllä, jossa ratkaisun avain on vakituinen asunto tilapäismajoituksen sijaan.

– Keränen 2019.

Artikkelissa on nostettu asunnottomien parissa työtä tekevistä toimijoista esille Helsinkiläinen asunnottomien kahvila Vepa, Hurstin ruokajono, Asunto ensin -ohjelma ja asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Yksi asunnottomuuden vähenemisestä kertova tilasto ei kuitenkaan kuvaa totuutta koko ilmiöstä. Vailla Vakinaista asuntoa ry:n asumispalvelujen päällikkö Jussi Lehtonen arvioi, että Helsingin kaduilla asuvien määrä on kasvanut viiden vuoden aikana. Tähän hän sanoo syyksi voimakkaan muuttoliikenteen niin muualta Suomesta kuin myös koko Euroopan alueelta. Tilastojen mukaan, vastakohdaksi yleiselle asunnottomuudelle, myös nuorten ihmisten asunnottomuus on ollut nousussa.

Ottaen huomioon tämän valtavan positiivisen kehityksen Suomen asunnottomuudessa, uskon, että Suomella on mahdollisuus tulla maaksi, jossa ei ole asunnottomuutta. Kun näin tapahtuu, voimme taas hieman ylpeämmin kutsua tätä hyvinvointivaltioksi.

Vaikka haave maasta ilman ainuttakaan asunnotonta ihmistä on kunninahimoinen, on se ainoa oikea tavoite asian suhteen. Jokaisella ihmisellä tulisi olla mahdollisuus kotiin, sillä se on meidän perusoikeus.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi