Taivas’alla

Moni asunnoton käy töissä

Helsingin Vailla vakinaista asuntoa – yhdistyksen asumisneuvonnassa käyvistä asunnottomista joka kymmenes on työssäkäyvä. Tämä käy ilmi Kansan uutisten tekemästä artikkelista. Vailla Vakinaista asuntoa yhdistyksen toiminnanjohtajan Sanna Tiivolan mukaan tämä johtuu siitä, että etenkin pääkaupunkiseudulla asuminen on liian kallista.

Nuorten asunnottomuus on nousussa

Suomessa on tehty paljon töitä asunnottomuuden vähentämiseksi ja ARA:n asuntomarkkinakyselyn mukaan asunnottomuus suomalaisten keskuudessa on ollut laskussa. Huolestuttavaa oli kuitenkin huomata, että alle 25-vuotiaiden nuorten ryhmä oli ainoa, jossa ei ollut tapahtunut muutosta parempaan, päinvastoin, pitkäaikaisasunnottomien nuorten suhteellinen osuus on ollut nousussa.

Asunto ensin -malli

Asunto ensin on asunnottomuustyön malli, jonka keskeinen periaate on hankkia asunnottomalle koti jo ennen muita tukitoimia. Tämän näkemyksen mukaan, muiden ongelmien ratkaiseminen ei ole edellytys asunnon hankkimiselle. Asunto ensin -malli on poikkeuksellinen verrattuna perinteiseen asunnottomuustyöhön, sillä yleisesti pyritään keskittymään asunnottoman tukemiseen “asutuskelpoiseksi” ennen kuin asuntoa tarjotaan.

Loputonta selviytymistä asunnottomana

Ulkona asumisessa on haasteellista se, että ihminen ei koskaan voi tietää tuleeko hän nukkuessaan pahoinpidellyksi tai ryöstetyksi. Puistonpenkillä nukkuminen on asunnottoman arkea, mutta joskus rappu tai kellari tarjoavat hetkellisen suojan. Jatkuvuus ja pysyvyys yöllisestä majapaikasta jäävät kuitenkin puuttumaan. Monesti myös unen pituus jää vuorokaudessa vähäiseksi, joka vaikuttaa ihmisen vireystilaan sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.