Moni asunnoton käy töissä

Helsingin Vailla vakinaista asuntoa – yhdistyksen asumisneuvonnassa käyvistä asunnottomista joka kymmenes on työssäkäyvä. Tämä käy ilmi Kansan uutisten tekemästä artikkelista. Vailla Vakinaista asuntoa yhdistyksen toiminnanjohtajan Sanna Tiivolan mukaan tämä johtuu siitä, että etenkin pääkaupunkiseudulla asuminen on liian kallista.

Lue lisää Moni asunnoton käy töissä

Nuorten asunnottomuus on nousussa

Suomessa on tehty paljon töitä asunnottomuuden vähentämiseksi ja ARA:n asuntomarkkinakyselyn mukaan asunnottomuus suomalaisten keskuudessa on ollut laskussa. Huolestuttavaa oli kuitenkin huomata, että alle 25-vuotiaiden nuorten ryhmä oli ainoa, jossa ei ollut tapahtunut muutosta parempaan, päinvastoin, pitkäaikaisasunnottomien nuorten suhteellinen osuus on ollut nousussa.

Lue lisää Nuorten asunnottomuus on nousussa

Asunto ensin -malli

Asunto ensin on asunnottomuustyön malli, jonka keskeinen periaate on hankkia asunnottomalle koti jo ennen muita tukitoimia. Tämän näkemyksen mukaan, muiden ongelmien ratkaiseminen ei ole edellytys asunnon hankkimiselle. Asunto ensin -malli on poikkeuksellinen verrattuna perinteiseen asunnottomuustyöhön, sillä yleisesti pyritään keskittymään asunnottoman tukemiseen “asutuskelpoiseksi” ennen kuin asuntoa tarjotaan.

Lue lisää Asunto ensin -malli

Mitä tehdä jos jäät asunnottomaksi?

Vaikka kuka tahansa voi jäädä asunnottomaksi, riski on suurempi pienituloisilla, maahanmuuttajanaisilla sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivillä. Tavallisia syitä asunnon menetykseen on erilaiset kriisit esimerkiksi avo- tai avioero, työttömäksi jääminen tai sairastuminen. (Vva ry)

Lue lisää Mitä tehdä jos jäät asunnottomaksi?

Asunnottomuus voi tappaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyy tiedote nimeltä Asunnottomuus nostaa kuolemanriskin viisinkertaiseksi. Miten voi olla mahdollista, että Suomessa on ryhmä ihmisiä joiden riski kuolla on viisi kertaa suurempi kuin verrokki ryhmän? Tämä fakta on pysäyttävä. Tämän ei pitäisi olla totta.

Lue lisää Asunnottomuus voi tappaa

Loputonta selviytymistä asunnottomana

Ulkona asumisessa on haasteellista se, että ihminen ei koskaan voi tietää tuleeko hän nukkuessaan pahoinpidellyksi tai ryöstetyksi. Puistonpenkillä nukkuminen on asunnottoman arkea, mutta joskus rappu tai kellari tarjoavat hetkellisen suojan. Jatkuvuus ja pysyvyys yöllisestä majapaikasta jäävät kuitenkin puuttumaan. Monesti myös unen pituus jää vuorokaudessa vähäiseksi, joka vaikuttaa ihmisen vireystilaan sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Lue lisää Loputonta selviytymistä asunnottomana