Arvot osana urheiluseuraa 

Ines Hakasaari, Eelis Juuso 

Kuva 1: New York Times 2020 

Arvojen merkitys urheiluseuratoiminnassa 

Arvot toimivat tänä päivänä isossa osassa kuluttajien valintoja. Tämän takia urheiluseurojen kannattaa panostaa arvotyöskentelyyn, sekä arvojen esille tuomiseen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Arvojen selvittäminen tai päivittäminen on monille urheiluseuroissa olevien lasten huoltajille tärkeä asia. Huoltajat haluavat, että heidän lapsensa saavat harrastaa turvallisessa ympäristössä, missä ristiriitoihin puututaan. Vanhemmat vievät lapsensa harrastamaan paremmalla mielellä, kun he tietävät seuran arvot ja voivat luottaa niihin.  

Arvoja kannattaisi myös päivittää säännöllisesti. Maailma muuttuu koko ajan ja ihmiset tulevat päivä päivältä tietoisemmiksi arvojen merkityksestä. 

Arvojen selvittäminen tai päivittäminen on tärkeä asia jokaiselle urheiluseuralle, jotta kyseisiä arvoja voidaan noudattaa jokapäiväisessä seuratoiminnassa ja tällöin luoda hyvää brändiä seuralle. 

Monilla seuroilla arvot ohjaavat toimintaa

Kuva 2: Istock2022.

Ketään ei syrjitä, kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla pitää olla turvallinen olo harrastuksen parissa. Huoltajat haluavat tietää, onko harrastus turvallinen lapsille. Väestöliiton (Väestöliitto 2022) mukaan seuroilla kannattaisi olla valmiina toimintamalli tilanteisiin, jossa lajiliittoon tulee valitus tai huoli seuran toiminnasta tai seuran toiminnassa mukana olevan henkilön toiminnasta. Valitus voi tulla esimerkiksi vanhemmalta, urheilijalta, seuran työntekijältä tai vapaaehtoiselta. Toimintamalli olisi hyvä tarkistuttaa ja päivittää tarpeen mukaan vuosittain. Sen yhteydessä toimintamallin toimivuutta ja kannattavuutta kannattaisi miettiä, mikä onnistui ja mitä voisi parantaa. 

Seuroilla on usein omat pelisäännöt myös seuran jäsenille. Urheiluseuroissa seuran jäsenet edustavat seuraansa ja tällöin myös seuran tapaa toimia. Monilla seuroilla on myös erilliset ohjeet sosiaalisessa mediassa käyttäytymiseen, varsinkin jos seurojen jäsenten eri sosiaalisen medioiden kanavoista voi huomata henkilön kuuluvan tiettyyn seuraan. Seurasta riippuen käyttäytymisongelmiin voidaan puuttua hyvinkin matalalla kynnyksellä. Jos yksi jäsen törttöilee, se voi pahimmassa tapauksessa pilata koko seuran maineen. 

Arvot ovat siis urheiluseuroille suunnan antajana sekä tapa toimia. 

Lähteet 

The New York Times. 2020. https://www.nytimes.com/2020/10/06/learning/what-ideas-do-you-have-to-improve-your-favorite-sport.html 

Väestöliitto. 2022. https://www.vaestoliitto.fi 

Istock. 2022. https://www.istockphoto.com/fi/valokuvat/gold-medal-student-award-trophy 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi