Legendaarisen nyrkkeilijä Amin Asikaisen haastattelu osana Hyvinkään Laurean Innovilla -tapahtumaa

Hei! Haastattelimme Amin Asikaista, yhtä Suomen menestyneimmistä nyrkkeilijöistä osana Hyvinkään Laureassa järjestettyä Innovilla-tapahtumaa, joka järjestettiin 10.11. Tapahtuman teemana oli opinnot ja yrittäjyys. Kohderyhmänä olivat Riihimäen lukiolaiset ja he pääsivät kiertämään osana tapahtumaa erilaisilla ständeillä. Ständien aiheena oli muun muassa sairaanhoitajaopinnot, sosionomiopinnot, tradenomit sekä YLY-hanke. Päivä huipentui Amin Asikaisen mielenkiintoiseen esitykseen, jossa hän kertoi omasta ammattilaisurastaan ja yrittäjänä toimimisesta uran jälkeen. Innovilla-tapahtumasta kertovan blogin voit lukea täältä. https://showcase.laurea.fi/opiskelijablogit/2022/riihimaen-lukiolaiset-vierailivat-laurea-ammattikorkeakoulussa/

Aminin esityksen jälkeen hänellä oli aikaa vastata nopeasti vielä muutamaan kysymykseen. Vaikka ammattiura nyrkkeilijänä on jo ohi, niin Aminilla on silti monta rautaa tulessa. 

 Mitä tavoitteita sinulla on valmennustoiminnassa tällä hetkellä?

− Minulla on erikoinen tilanne siinä mielessä, että minulle tuli ensimmäinen ammattinyrkkeilijä valmennukseeni ja me olemme tehneet hänen kanssaan töitä kolme kuukautta. Hänen ammattilaisuraansa pyritään auttamaan mahdollisimman hyvin. Minulle tuli myös pari viikkoa sitten muutama A-juniori-ikäinen urheilija, joilla on kolme Suomen mestaruutta. Heidät pitää laittaa nyt kovaan kuntoon, että he ovat valmiina sitten miesten kehiin, osa vuoden päästä ja osa kahden vuoden päästä. Sitten minulla on myös muutama miesnyrkkeilijä, jotka ottelevat Tammer-turnauksessa perjantaina (11.11.22), joka on kova kansainvälinen turnaus, jonne tulee esimerkiksi Brasilia, Marokko, Belgia, yhteensä 14 eri maasta ja hän on siellä tulessa perjantaina. Hänen tavoitteissaan on sitten Suomen mestaruus loppuvuodesta joulukuussa Helsingissä. Tavoitteina on saa kasvatettua kansainvälisesti menestyneitä suojatteja, jotka pärjäävät kotimaassa ja kansainvälisesti ja ehkä joskus myös ammattilaiskehissä.

Haluatko sinä olla uusi Pekka Mäki?

− No, Pekka Mäki oli monitoimimies, hän laittoi kehään teippauksia, kasasi kehää, hoiti vastustajien promoottorit, matchmaking, valmentaja, käsiensitoja ja lääkäri välillä myös eli hän oli monitoimimies. Minä haluan keskittyä valmentamiseen ja tietenkin haluan olla vähintään yhtä hyvä valmentaja, kuin Pekka Mäki ja olen häneltä paljon oppinutkin ja soittelen hänen kanssaan joka päivä ja pyydän paljon vinkkejä tietyissä tilanteissa, miten saadaan oppi menemään perille. 

Monesti yrittäjyyteen lähtiessä on pelkoa omasta toimeentulosta ja miten pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Onko sinulla ollut sellaista alkuun, miten riittää kysyntää juuri sinun valmennukselle?

− On, ehdottomasti on ollut. Pekka Mäki on tässäkin minua neuvonut ja hän on joskus sanonut, että kannattaisi mennä johonkin päiväduuniin ja tehdä tätä yrittäjänä valmentamista sivuduunina, mutta onneksi minä en uskonut Pekkaa, minä uskoin itseeni, laajensin, sain somen toimimaan ja nyt somen kautta tulee aika paljon hommia. Pekka Mäki on vähän minua vanhempi, eikä hän tiedä yhtä hyvin tuota somen taikaa samalla tavalla kuin minä. Vielä kerkesin mukaan, jos olisin ollut viisi vuotta vanhempi, niin en olisi välttämättä kerennyt tähän hommaan mukaan, mutta toiminta kehittyy koko ajan ja aina pitää olla ajan hermolla ja kehittää itse itseään.

Puhuit äsken puheessasi, että oman nimesi maine on pysynyt hyvänä. Oletko kokenut sen aina positiivisena asiana, että sinut tunnistetaan vai onko joskus sellaisia tilanteita, että toivoisit, ettei kaikki aina tunnista kadulla tai kaupassa, kuka sinä olet?

− Kyllä ehdottomasti, olen ollut vuodesta 2006 julkista riistaa ja nykyään varsinkin pääkaupunkiseudulla saa nykyään olla rauhassa, mutta sitten kun menee pienemmille paikkakunnille, niin siellä ihmiset ovat avoimempia ja tulee juttelemaan enemmän, mutta en minä ole ikinä kokenut sitä ahdistavana. Toki jos ollaan jossain perheen kanssa syömässä, niin toivoisi, ettei kukaan tulisi ottamaan kuvia, mutta en ole koskaan kuitenkaan kieltäytynyt mistään kuvasta, koska olen aina ajatellut, että fanit ja muut ovat olleet aina osa minua, koska he ovat mahdollistaneet sen mitä olen saavuttanut ja sen kautta olen myös kansanmestari.

Mitä olisit tehnyt jälkiviisaana toisin omalla ammattilaisuralla, kun nyt pystyy katsomaan viisaampana koko kuvaa uudestaan?

− Olisi pitänyt hakea enemmän ärsykkeitä ulkomailta. Olisin pyytänyt ulkomaalaisia kovia nimiä Suomeen tai käynyt itse heidän luonaan muissa saleissa. Olisi pitänyt myös tarttua siihen MM-otteluun, josta oli hetki sitten puhetta, koska häviäminen MM-ottelussa ei olisi pudottanut minun arvoani millään tavalla. Se olisi voinut tuoda jopa lisää, jos olisin saanut hyvä ottelun siitä, se olisi voinut poikia minulle uusia työtarjouksia siellä Jenkeissä. 

Eli Pekka Mäki oli oikeassa?

− Pekka Mäki oli ikävä kyllä oikeassa. Jos kerran olen tyrmännyt Sylvesterin, niin ajattelin, että se onnistuu kyllä toisenkin kerran, mutta nyrkkeilyssä mikään ei ole varmaa.

Sanoit, ettet sinä ole syntynyt niin sanotusti kultalusikka suussa. Nyt Jenkeissä on uusi trendi, kun some ja YouTube tähdet haluavat nyrkkeillä keskenään, ketkä ovat syntyneet kultalusikka suussa. Mitä mieltä olet siitä, että he haluavat nyrkkeillä keskenään, kun he saavat myytyä itseään jo valmiiksi erittäin tunnetulla nimellään, mutta täysin eri kontekstissa? 

− No tavallaan minulta on kysytty tätä aikaisemminkin, mutta suodaan se heille. Se ei ole minulta pois. Aina kun saadaan vietyä nyrkkeilyä lajina eteenpäin ja saadaan tehtyä siitä isompaa, niin se on ihan ok, ei minua haittaa. Kyllä minä hyväksyn sen, vaikka he menevät sinne väärin periaattein ja pääsevät heti isoihin rahoihin kiinni, ei se minua haittaa. Se on silti lajille mainosta ja me laji-ihmiset tiedetään, etteivät he oikeille lajin huipuille pärjää, mutta ihan kiva, että joku puhuu lajista.

Sanoitkin äsken tuossa puheessasi viisaan lauseen, jota käytät. Mikä on se sinun ”quote of the day” eli viisas lause tai sanonta, johon uskot?

− ”Hiki säästää verta”, oli se, eli mitä enemmän hikoilee treenisalissa, niin sitä vähemmän veri lentää kehässä. Laittaa itsensä aina hyvään kuntoon enkä nytkään laita koskaan omia suojattejani huonossa kunnossa kehään. Lähdin itse aina 110 lasissa kehään tietäen, että on hyvässä kunnossa ja valmiina otteluun, josta tulee itselle hyvä fiilis pukkarissa, kun on tehty kaikki mahdollinen ja on hyvä itseluottamus päällä.

Ystävällisin terveisin

YLY-Sidosryhmäviestinnän suunnittelu- ja toteutustiimi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi