Sininauhasäätiö-konserni – Alumnihaastattelu

Kuva: Alumni, Johanna

Sininauhasäätiö-konserni on arvopohjainen asunnottomuus ja päihdetyön asiantuntija, joka tarjoaa tukensa asunnottomille sekä asunnottomuuden uhkaamille ihmisille. Konserni tarjoaa laajan valikoiman palveluita, kuten asumiseen liittyviä tukipalveluita, päihdepalveluita ja kynnyksetöntä päiväkeskustoimintaa. Lisäksi tarjolla on ryhmätoimintaa, opinto- ja työpoluille valmentavaa toimintaa sekä neuvontaa eri kohderyhmille.

Sininauhasäätiö-konsernin tavoitteena on monipuolisesti tukea asiakkaita niin asumiseen liittyvissä kysymyksissä kuin päihteiden käytön hallinnassa. He pyrkivät tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuksia ja resursseja kohti itsenäisempää ja tasapainoisempaa elämää. Työnantajana Sininauhasäätiö-konserni arvostaa henkilöstönsä hyvinvointia ja tukee heitä urakehityksessään.

Projektissa tuotamme rekrytointimarkkinointisuunnitelman Sininauhasäätiö-konsernille, tavoitteena on lisätä konsernin tunnettuutta yleisellä tasolla sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten keskuudessa. Olemme halunneet tutustua konserniin konkreettisesti, ja siksi haastattelimme entistä Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijaa, Johanna, joka tällä hetkellä toimii Sininauhasäätiö-konsernilla esihenkilönä. Hänen kokemuksensa tarjoaa arvokasta tietoa ja näkökulmaa työnantajasta.

Johanna on vuonna 2019 aloittanut työharjoittelun konsernin asumispalveluyksikkö Pessissä, jonka jälkeen hänet palkattiin töihin. Työsuhde on nyt kestänyt lähes neljä vuotta.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Olen nykyään lähiesihenkilönä noin 20 hengen työryhmälle. Vastaan arjen sujuvuudesta, työvuorosuunnittelusta, työyhteisön ilmapiiristä sekä työhyvinvoinnista. Seuraan ja kehitän myös työnlaatua päivittäisessä toiminnassa. Olen aktiivisesti mukana varmistamassa työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista sekä työilmapiiriä.

Haluan painottaa tasa-arvoa ja avoimuutta päätöksenteossani. Koen olevani helposti lähestyttävä, mutta samalla tiukka, perustelen päätökseni työryhmälleni. Sovituista asioista on pidettävä kiinni, mutta olen valmis joustamaan tarvittaessa tasa-arvoisesti. Kohtelen kaikkia työntekijöitäni tasavertaisesti.

Olen onnistunut toteuttamaan näitä periaatteita saamani palautteen perusteella. Tavoitteenani on motivoida ja kehittää työryhmääni niin, että asukkaat saavat tarvitsemansa tuen.

Työparina minulla on oma esihenkilöni. Teemme tiivistä yhteistyötä, korostaen yksikönpäällikön tuen merkitystä suuremmissa päätöksissä. Työpäiväni ovat monipuolisia, sisältäen palavereita, asukastapaamisia, koulutuksia ja monia muita tehtäviä. Työn laajuuden vuoksi jokainen päivä on erilainen, mutta olen sitoutunut varmistamaan, että työryhmäni toimii saumattomasti ja asukkaat saavat tarvitsemaansa tukea.

Mikä on parasta työssäsi?

Korostaisin työryhmäni kehittämistä ja saavutettujen tulosten näkemistä sekä niiden jakamista ja käsittelyä yhdessä ryhmäni kanssa. Koen työni merkityksellisenä mahdollisuutena auttaa heikossa asemassa olevia asukkaita. Uskon voivani vaikuttaa enemmän työryhmäni kautta kuin aiemmassa roolissani palveluohjaajana. Työryhmän motivointi ja kannustaminen ovat keskeisiä työkaluja, jotka auttavat asukkaita merkittävästi.

Lisäksi haluaisin korostaa itseni jatkuvaa kehittämistä ja painottaa, ettei kukaan ole koskaan valmis. Tämä heijastaa halua pysyä ajan tasalla ja parantaa omia taitojaan jatkuvasti. Näen itseni osana työryhmää, jonka avulla hän voi tehokkaammin auttaa useampia ihmisiä.

Miksi suosittelet Sininauhasäätiö-konsernia työnantajana?

Sininauhasäätiö-konsernilla työskentely on merkityksellistä ja työnantaja tarjoaa joustavuutta monissa asioissa. Asukkaat ovat erinomaisia, ja työntekijä pääsee auttamaan eri rooleissa kaikissa työtehtävissä. Organisaatiossa on monipuolisia toimintoja ja mahdollisuus työnkierrolle, mikä helpottaa uusiin työtehtäviin siirtymistä. Kattavat työsuhde-edut, erityisesti laaja työterveyshuolto, ovat huomionarvoisia etuja.

Sininauhalla työskentelee mukavia ihmisiä, ja työympäristössä voi olla oma itsensä. Koulutusmahdollisuudet ovat laajat. Organisaatiossa on mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaan, ja omia vahvuuksia pääsee hyödyntämään. Koen, että Sininauhasäätiö-konsernilla on erinomainen työskennellä, ja tärkeintä on asukkaat, jotka tekevät työstä merkityksellistä.

Millainen on urapolkusi Sininauhasäätiö-konsernilla?

Syksyllä 2019 aloitin Sininauha Oy:n asumispalveluyksikkö Pessissä sosionomiopintojeni toisen työharjoittelun, joka kesti 10 viikkoa. Tammikuussa 2020 minut palkattiin asumisohjaajan sijaiseksi. Lyhyen ajan asumisohjaajana työskenneltyäni minut pyydettiin palveluohjaajan sijaiseksi Pessiin, jossa aloitin heti. Sijaisuus jatkui, ja tein täyttä työaikaa opiskelujeni loppuun asti. Valmistuin kesäkuussa 2021, jonka jälkeen palveluohjaajan työsuhde vakinaistettiin. Toimin Pessissä palveluohjaajana tammikuuhun 2023 saakka, kunnes siirryin Ruusulankadun asumispalveluyksikköön tiimiesihenkilöksi helmikuussa. Joulukuussa 2023 siirryn asumispalveluyksikkö Pessiin yksikönpäälliköksi ihan vakituisesti.

Mieleenpainuvin asiakastapaaminen tai työpäivä?

Yksi merkittävä tapahtuma Sininauhan työssäni oli vuoden mittainen työskentelyjakso erään asukkaan kanssa. Hänellä oli vaikeuksia vuokravelan takia, johtuen hakemattomista etuuksista, vankilajaksosta ja muista ongelmista. Alussa pyrin rakentamaan luottamusta ja näyttämään, että apua on saatavilla. Yhdessä selvittelimme tukiasioita, saimme suurimman osan vuokravelasta pois ja järjestimme maksusitoumuksen ruokaan ja tupakkaan. Asukkaan luottamus kasvoi huomattavasti, kun hän näki, että teen kaikkeni asioiden selvittämiseksi.

Sovimme asukkaan kanssa työosuusrahatöistä, joilla hän hankki rahaa pankin tunnuslukulaitetta varten. Vaikka pankkiasioiden hoitaminen oli haastavaa, asukas osoitti sitoutumistaan ja halua edetä asioidensa kanssa. Eräänä päivänä hän odotti minua aulassa yli tunnin näyttääkseen minulle tunnuslukulaitettaan ja kertoakseen haluavansa säilyttää sen turvassa. Hän halusi varmistaa, ettei kukaan muu työntekijä vie laitetta arkistoon, koska halusi minun tietävän hänen panostaneen asian hoitoon.

Seuraava haaste oli omavastuuosuuksien maksaminen. Lähes viimeisenä päivänäni Pessissä, ennen siirtymistäni Ruusulankadulle, asukas tuli luokseni ilmaistakseen halunsa maksaa vuokran omavastuuosuuden. Hän odotti minua pitkään aulassa, koska halusi hoitaa asian kanssani ja näyttää arvostavansa saamaansa apua. Vaikka hän oli harmissaan siitä, että lähden toiseen yksikköön, hän halusi osoittaa kykenevänsä jatkamaan eteenpäin. Asukas ilmaisi kiitollisuuttaan maksamalla vuokran, mikä oli merkki siitä, että yhteistyöllämme oli ollut todellinen vaikutus hänen elämäänsä. Mieleenpainuvinta tässä tapauksessa oli viimeinen päiväni Pessissä, kun asukas maksoi omavastuunsa kaiken yhteisen taistelun jälkeen. Kokemus korosti auttamisen jäljen näkyväksi saamisen merkitystä, luottamuksen rakentumista ja asukkaiden edistymistä kohti parempaa tulevaisuutta.

Teksti: Jutta Koivula

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi