Siuntion kunnan varhaiskasvatuksen työntekijöiden perehdytysprosessin kehittäminen

Siuntion kunta on ottamassa käyttöön uuden perehdytystyökalun kunnan työntekijöille. Perehdytystyökalu on käytännössä tietokonesovellus nimeltä Intro, joka on edelleen testivaiheessa ja käytännössä vielä käyttämätön. Siuntion kunnalla on tarve kehittää työkalua, jotta perehdytysprosessista saisi toimivamman ja siitä syystä tehtiin yhteistyöprojekti Laurean avainkumppanina toimivan Siuntion kunnan kanssa. Laurean tradenomiopiskelijat osallistuivat projektiin, jossa perehdytystyökalua tutkittiin ja pohdittiin, kuinka sitä voisi kehittää selkeämmäksi ja toimivammaksi. Perehdytystyökalun on tarkoitus tulla käyttöön koko Siuntion kunnan työntekijöille.

Projektin focus keskittyi Intro-perehdytystyökaluun ja tarkasteltiin myös muita uuden työntekijän aloittamiseen liittyviä prosesseja. Työkalussa saa näkyviin niin sanottuja periodeja, milloin perehdytyksessä suoritetaan tietyt toimenpiteet. Periodeihin voi kuulua esimerkiksi laitteiden ja tunnusten tilaus, salassapitoasioiden läpikäynti ja henkilöstön esittely. Käytössä oleva työkalu helpottaa käymään perehdytyksen aikana läpi, missä vaiheessa tehdään tiettyjä perehdytyksellisiä toimenpiteitä. Osa toimenpiteistä perustuu lakiin ja vaaditaan suoritettavaksi jo ennen työsuhteen alkua, mutta työkaluun on myös mahdollista lisätä toimenpiteitä ja juuri tähän pureuduimme. Ideana olisi, että kaikilla työntekijöillä olisi oman statuksen mukainen käyttöoikeus työkaluun ja sieltä voisi tarkastaa aikajanalta menneitä ja tulevia toimenpiteitä. Intro-työkalu on tarkoitus pilotoida Siuntion varhaiskasvatuksen työntekijöille.

Tradenomiopiskelijat pitivät Siuntion kunnantalolla Innopajan, johon osallistui yhdeksän Siuntion varhaiskasvatuksen työntekijää. Osallistujat olivat sekä suomen – että ruotsinkielisistä päiväkodeista ja osallistujien työkokemus vaihteli muutamasta viikosta useampiin vuosiin. Innopajan punaisena lankana oli esitellä perehdytystyökalua ja saada osallistujat innovoimaan sen sopivuutta ja tuomaan esiin kehityskohteita perehdytystyökaluun. Työkokemuksen vaihtelu toi laaja-alaisemman perspektiivin, joka näkyi lähes itseohjautuvana ja intensiivisenä keskusteluna. Innopajaan oli varattu aikaa kaksi tuntia, joka ei ollut riittää, sillä osallistujilla oli niin paljon ideoita. Lopputulos oli siis mainio ja palaute Innopajasta oli erittäin positiivista.

Innopaja oli positiivinen kokemus sekä meille järjestäjille että osallistujille ja sen tuloksina saimme ideoita, joiden avulla voimme esitellä toimeksiantajalle kehitysehdotuksia. Käytimme Innopajan tuloksia raportointiin, jonka toimitimme toimeksiantajalle. Projekti on haastanut projektitiimiä sopivasti ja antanut hyvää perspektiiviä siihen, kuinka suuremman organisaation perehdytysprosessia voidaan kehittää. Projektissa joutui myös soveltamaan paljon tietämystä ja hankkimaan tietoa. Projektin alkaessa olla loppusuoralla voi jo pikkuhiljaa huokaista helpotuksesta. Haluaisimme toivottaa koko projektitiimin puolesta hyvää ja rauhallista joulun odotuksen aikaa kaikille!


Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi