Syntyykö parasta paineen alla vai luoko kiire sekasortoa? Laurea-ammattikorkeakoulun liiketalouden projektitiimi otti tästä selvää. Tehtävänä oli tutkia kiinteistöalayritys Newsec Oy:n työnantajamielikuvaa. Tutkimus toteutettiin kysely pohjalta, joka suunnattiin korkeakouluopiskelijoille sekä vastavalmistuneille. Tutkimuksen tavoitteena oli saada kuva yrityksen nykyisestä työnantajamielikuvasta sekä löytää kehityskohteita mielikuvan parantamiseen.
Mikä ihmeen sprintti?
Sprinttimäinen projekti tarkoittaa intensiivistä ja ajallisesti tiukkaan rajattua työskentelyä. Tavoitteena on keskittää huomio yhden rajatun tehtävän tekemiseen kerrallaan, saavuttaen lopulta tuloksia nopeasti. Sprintti on lyhyt ajanjakso, yleensä 1–4 viikkoa, jonka aikana tiimi keskittyy vain tiettyihin tehtäviin. Tämä vaatii järkevää ja täsmällistä aikataulutusta sekä sitoutumista, jotta tavoitteisiin päästään annetun aikataulun puitteissa.
Projektin toteutus ja aikataulussa pysyminen
Toimeksiantaja antoi projektille tiukan aikataulun. Normaalisti opiskelijaprojektit kestävät neljästä viiteen kuukautta ja sisältävät useita toimeksiantajatapaamisia. Toisin oli projektissamme, joka kesti vajaat kolme kuukautta, alkaen kick-off tapaamisella ja päättyen loppuraportin ja tulosten esittelyyn. Aikataulu loi haastetta, mutta toisaalta tehosti johtamista ja yhteistyötä.
Projekti jaettiin heti alkumetreillä selkeisiin vaiheisiin, joista ensimmäinen oli työnantajamielikuvakyselyn laatiminen. Kysely koostettiin tiiviissä yhteistyössä projektin toimeksiantajan kanssa. Toimeksiantaja sai antaa omat kehitysehdotuksensa kyselylle ja pian tämän jälkeen aloitettiin urakalla kyselyn levittäminen. Kyselyn levittämiselle oli varattu eniten aikaa ja loppuraportti puserrettiin vajaassa viikossa. Loppujen lopuksi suunnitellussa aikataulussa pysyttiin koko projektin ajan.

Kuva: Projektin loppuraportti. Vaiheet ja aikataulu
Risut ja ruusut
Alussa tiukka aikataulu hirvitti, mutta toisaalta se järkevöitti työtehtävien jakamista ja hoitamista. Vaikka kysely oli esillä vain kolme viikkoa, onnistuimme keräämään vastauksia yli tavoitemäärän. Aikataulu piti tiimin myös kiinni itse asiassa ja vaati tiivistä yhteystyötä. Projektitiimin ollessa kahdeksan henkinen, tarkoitti tämä, että usea henkilö teki samaa tehtävää samanaikaisesti.
Toisaalta toimeksiannon ollessa ytimekäs ja aikataulun tiukka, yllättäviin muutoksiin on vaikea reagoida. Kyselyaikaa ei esimerkiksi olisi voinut enää pidentää, jos vastaajamäärä olisi ollut pieni. Kireä aikataulu voi myös vaikuttaa työn laatuun. Onneksi tiimityömme oli kuitenkin onnistunutta, eikä mikään tehtävä kaatunut yhden ihmisen harteille. Newsec työantajamielikuva projekti oli kokonaisuudessaan opettavainen ja antoisa. Nyt saamme hetken hengähtää ennen toukokuista projektiseminaaria.
20.3.2025
Suvi Kukkanen
Projektin viestintävastaava
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!