Paljon puhuttu aihe näinä aikoina on ollut perheiden yhdessä vietetty aika. Kesällä koronatilanteen helpottaessa saimme jo vähän enemmän vapautta mutta syksy ja pimenevät illat ovat tuoneet ongelmat takaisin. Koronakevään ja -syksyn etätöiden, koulujen sulkemisen, tapahtumien peruuntumisen, karanteenin ja vierailujen vähentymisen takia ollaan vietetty paljon aikaa perheiden kesken. Vaikka rakastamme läheisiämme, perheitämme ja lapsiamme, saatamme ärtyä mitä pienimmistäkin asioista, kun yhdessä vietetty aika korvaa oman.
”Lapselle turvallisena pysyvä vanhempi on paljon tärkeämpi asia, kuin esimerkiksi kaksi lämmintä ateriaa päivässä tai tiptop-suoritettu ruutuaika. Mieti, mikä on todella tarpeellista ja mistä voisi joustaa sen hyväksi, että kaikilla on hyvä olla.”
MLL, Pelottaa, että raivostun lapselle 1.5.2020
Oman ajan vähentyminen tai puuttuminen kokonaan, arjen muuntuminen ja yleinen pelko- ja stressitaso laskee hermojen menettämisen kynnystä, vaikka muutoin kärsivällisyyttä riittäisi loputtomiin. Tai jos on muuten stressaava tai tempperamenttista sorttia, miten nyt on mahdollista välttyä ylilyönneiltä? Miten suhtaudumme ja tiedostamme tämän ja voimmeko ennaltaehkäistä perheen kesken tapahtuvia konfikteja? Miten huolehdimme, että turhautuminen ei purkaudu kaikista tärkeimpiimme, lapsiimme? Mannerheimin lastensuojeluliiton artikkelissa Pelottaa, että raivostun lapselle on listattu asioita, mitä tehdä, kun hermojen menetys on lähellä.
Ihan ensimmäisenä, hengitä! Hengittäminen rauhoittaa hermostoa ja mieltä ja antaa hetken aikaa järjestellä tilannetta uudelleen pään sisällä. Hengitä syvään sisään ja ulos useaan kertaan ja voit tuntea jännityksen alkavan purkautua kropasta.
Keskustelu auttaa aina. Stressaavassa tilanteessa on hyvä keskustella toisen aikuisen kanssa, jolta voi saada uutta näkökulmaa aiheisiin ja tuotua omia tunteitaan myös itselle tiedostettavaksi. Jos läheltä ei löydy keskustelukaveria, erilaiset järjestöt ja muut toimijat järjestävät keskustelu seuraa matalalla kynnyksellä, kuten myös MLL, seurakunnat, kunnat..
Onnistuuko ennakointi? Keskusteltaessa toisen kanssa tai yksin pohtiessa on tärkeää miettiä niitä tilanteita, jossa hermostuminen alkaa. Usein tilanteissa on joku tietty kaava. Jos pinna on jo muutenkin kireällä, on nälkä ja väsyttää, kannattaa jo etukäteen miettiä, miten vaikkapa iltatoimet lasten kanssa hoidetaan. Syödäänkö kuitenkin ensin ja sitten lapset vasta yöpuulle? Voisinko kokeilla uutta laulua tai vaikkapa pantomiimia pukeutumisen yhteydessä, jotta sekä lapsi että sinä itse näette tilanteen uudessa valossa? Ennakoimalla ja pohtimalla saatat löytää käyttäytymismalleja, joita huomaatkin voivasi välttää pienen pienillä muutoksilla.
Vain yksi asia kerrallaan. Multitaskaaminen on ollut muotisana jo pidemmän aikaa – ja aivan turhaan! Unohda kiire ja todo -listan seuraavat asiat ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Jos lapsi kaipaa leikkiä, kerro tiskikoneen tyhjennyksen tapahtuvan vartin päästä tai toisin päin.
Mitä, jos kuitenkin raivostuttaa? Pysähdy ja poistu toiseen huoneeseen lapsen seurasta, huuhtele kasvot kylmällä vedellä, hengitä, keskity johonkin asiaan, mikä saa ajatuksen pois voimakkaasta tunteesta ja rauhoitu.
Mitä, jos kuitenkin raivoistuin? Mitä jos se ylilyönti tapahtui? Ole pahoillasi, osoita ja sano se ääneen lapselle. Keskustele lapsen kanssa. Pohdi lapsen silmillä, miltä tilanne näytti. Kerro, että se oli väärin, eikä lapsen vika, vaan sinun ongelmasi. Muista kuunnella lasta, kysyä hänen kokemuksestaan ja tunteistaan. Jos tilanne oli todella kärjistynyt, hae tukea! On tärkeää olla jäämättä yksin miettimään liikaa. Avun hakeminen ja asioista kysyminen on viisasta pienimmiltäkin tuntuvissa tilanteissa. Netistä löytyy paljon puhelinnumeroita, joista voi pyytää apua. Mannerheimin lastensuojeluliitolla on maksuton vanhempainpuhelin, johon voi soittaa anonyymisti. Liian pientä syytä ottaa yhteyttä ei ole!
Muistetaan huolehtia itsestämme, perheestämme ja toisistamme näinä ja kaikkina muinakin aikoina ja uskaltaa pyytää apua, kun sitä tarvitaan! <3
MLL:n Vanhempainpuhelin: https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/vanhempainpuhelin/
Artikkeli: https://www.mll.fi/artikkelit/pelottaa-etta-raivostun-lapselle/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Kiitos kirjoituksestasi! Aihe on todella tärkeä ja sen äärelle on tärkeä pysähtyä etenkin tällä hetkellä. Meidän täytyy myös tässä asiassa muistaa olla itsellemme armollisia ja aikuisina kantaa vastuu omista ylilyönneistämme. Väsymys raskaan vuoden jälkeen, joulu stressin hiipiessä mieleen on hyvä tiedostaa syyt oman pinnan heikkouteen ja kehittää itselle toimivat tavat pinnan säilyttämiselle. Vaikeina aikoina yleensä negatiiviset asiat korostuvat ja tarvitsemme kaikki rohkeutta niihin puuttumiseen. Rohkeutta tarjota apua, hakea apua ja ottaa apua vastaan!
Kiitos viestistäsi Katri! Erityisen hyvä kommentti tuo joulu stressin lähestyminen myös, jota itse en edes ajatellut. Mukavaa ja rauhallista joulun odotusta sinne 🙂