Eläkeläinen ehtii – vaan mistä tekemistä arjen ratoksi?

—Mennäänkö illalla tänne? Maija kysyy osoittaen lehdessä olevaa ilmoitusta. Kaarnaa ei kiinnosta. Kaarnaa ei ole aikoihin kiinnostanut lähteä minnekään, nähdä ketään tai oikeastaan tehdä mitään. Miksi Maijan pitää aina olla menossa jonnekin ja tekemässä jotakin? Eikö voitaisi vain olla kotona? Kaarna miettii. Maija näkee, miten Kaarnan kasvot muuttuvat ärsytyksestä. Maija haluaisi joskus tehdä muutakin, kuin katsoa telkkaria tai lukea kirjaa.  

Eläkkeellä on monesti enemmän aikaa kuin olisi ajatellut. Mitä sillä kaikella ajalla sitten voi tehdä? Kunnat ja järjestöt järjestävät paljon monenlaista toimintaa ja tapahtumia, jotka ovat suunnattu ikäihmisille. Esittelemme tässä tekstissä lyhyesti Vantaan kaupungin tarjoamia palveluita ja HelsinkiMission Helsingin alueella tuottamaa toimintaa. Ihmisiä aktivoivat ja yhteisöllisyyttä lisäävät palvelut ovat omiaan lisäämään hyvinvointia ja parantamaan elämänlaatua.  

Vantaan kaupungilla on käytössä Seniorineuvonta-puhelinpalvelu, josta saa palveluohjausta ja apua tilanteessa, jossa ei tiedä mihin suuntaan kääntyä. Puhelin on tavoitettavissa arkisin 9-15 ja tämän lisäksi Tikkurilassa ja Myyrmäessä on molemmissa yhtenä päivänä viikossa Seniorineuvonnan henkilökuntaa tavattavissa kasvotusten. Neuvonta jakaa tietoa ikääntyneille suunnatuista palveluista ja toiminnasta ja siihen voi ottaa yhteyttä myös ikäihmisten läheiset. 

Vantaa julkaisee kahden kuukauden välein Seniorimenot-esitteen, jossa esitellään seuraavan kahden kuukauden aikana tulevia ikäihmisille suunnattuja tapahtumia ja toimintaa. Esimerkkinä 2021 syys- ja lokakuun esitteessä mainostetaan Kivistön kohtaamispaikkaa, joka järjestetään asukastilassa ja tarjoaa kohtaamisia, toimintaa ja työpajoja. Toinen esitteen mainostama toiminta on Senioripaku, joka toimii viikoittain Tammistossa ja Länsimäessä. Senioripakun ohjelmaksi mainostetaan kevyttä liikuntaa, yhdessäoloa ja monenlaista toimintaa hyvinvoinnin tueksi. Vantaalla toimii myös yhdeksän asukastilaa. Asukastilat ovat kaikille arkisin avoimia tiloja, jotka toimivat “olohuoneina”. Niissä kohdataan muita, tehdään yhdessä ja osallistutaan harrastuksiin ja vapaaehtoistoimintaan. 

Lisäksi Vantaan kaupunki tarjoaa 70 vuotta täyttäneille vantaalaisille Sporttikortin. Sporttikortilla pääsee maksutta liikuntapalveluihin, kuten uimahalleihin ja kuntosaleille arkisin ennen kello 16:00. 

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, jonka tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä. HelsinkiMission toiminta kattaa kaiken ikäiset, mutta järjestöllä on paljon ikäihmisille suunnattua toimintaa. HelsinkiMission arvoina ovat ihmiskeskeisyys, asiantuntijuus, kunnioitus ja uteliaisuus. Kaikki HelsinkiMission toiminta keskittyy yhteisöllisyyden lisäämiseen ja yksinäisyyden vähentämiseen. Palvelut ovat sekä ryhmätoimintaa, että yksilöllistä palvelua. 

HelsinkiMissio tarjoaa keskusteluapua kahden eri palvelun kautta. He järjestävät Senioripysäkki-nimellä kulkevaa palvelua, joka on yli 60-vuotiaille järjestettävää ammattilaisen ohjaamaa keskusteluryhmätoimintaa. Ryhmiin haetaan erikseen ja muodostuva 5–8 henkilön ryhmä kokoontuu 15 kertaa ammattilaisen ohjaamana. Lisäksi senioripysäkin kautta tarjotaan myös henkilökohtaista keskusteluapua. Toinen keskustelupalvelu on Aamukorva, joka on aamuisin toimiva puhelinpalvelu. Aamukorvakin on tarkoitettu yli 60-vuotiaille, ja siinä työskentelee vapaaehtoisia, jotka vastaavat puheluihin aamuisin klo 5–8. 

HelsinkiMissio tarjoaa myös monenlaista ryhmätoimintaa omissa tiloissaan Helsingissä. Toimintaan kuuluu olohuone-toimintaa, jossa sama avoin tila on tarkoitettu lapsiperheille ja senioreille. Muuta toimintaa on Laula Kanssamme -yhteislaulutilaisuudet, joka painottaa yhteislaulun merkitystä ja Virkistysryhmä-tominta, jossa on tarjolla paljon erilaisia ryhmiä. Virkistysryhmissä harrastetaan esimerkiksi liikuntaa, lautapelejä ja pohdintaa. 

Useat HelsinkiMission ryhmätoiminnat ovat tauolla koronatilanteen vuoksi. Tällä on väistämättäkin vaikutus ikäihmisten hyvinvointiin, ja onkin tärkeää saada vastaavat palvelut takaisin toimintaan heti, kun tilanne sen sallii. 

https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/embeds/vantaawwwstructure/157281_Ika_a_ntyneiden_palveluopas_2021_web_saavutettava.pdf

https://www.vantaa.fi/seniorimenot

https://www.helsinkimissio.fi/senioreille

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Eläkeläinen ehtii – vaan mistä tekemistä arjen ratoksi?”

  1. Minulle ikääntyneiden palvelut ovat olleet aika pimennossa aiemmin, lukuunottamatta erään isovanhempani ahkeraa seurakunnan kerhotoimintaan osallistumista. Blogitekstin välityksellä oli hienoa huomata, että Vantaan kaupunki tarjoaa monipuolisesti erilaista toimintaa. Erityisen hienona panostuksena ikääntyneiden toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen näen tuon Sporttikortin. Tämä varmasti edesauttaa matalalla kynnyksellä ikääntyneiden osallistumista fyysistä toimintakykyä tukeviin liikuntapalveluihin. Liikunnalla on myös monia myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi mielenterveyteen, joten on hienoa, että ikääntyneitä pyritään saamaan liikunnan pariin. Fyysisellä aktiivisuudella on myös merkitystä aivotoimintaan ja muistitoimintaan. 🙂

    On erittäin tärkeää tarjota ikääntyneille monipuolisia mahdollisuuksia osallistua ja kohdata muita ihmisiä. Asukastilat ovat siitä hyviä paikkoja, että siellä on mahdollisuus kohdata eri ikäisiä ihmisiä. Monet ikääntyneiden palvelut ovat suunnattu vain ikääntyneille, vaikka ikääntyneet mielellään kohtaavat eri ikäisiä ihmisiä eikä vain vertaisiaan. Koenkin tärkeänä sen, että järjestettäisiin ylipäänsä enemmän toimintaa, johon kaikki olisivat iästään huolimatta tervetulleita. Näiden tapahtumien järjestämisessä olisi tärkeä kiinnittää huomiota esteettömyyteen, jotta huonokuntoisemmat ja liikuntarajoitteset ikääntyneet pystyisivät myös osallistumaan.

Kommentoi