Ruutuaika

Kun aamulla herään, tarkastan ensimmäisenä kaikki viestit ja ilmoitukset, joita olen nukkuessani saanut. Samalla kun syön aamupalaa, katson aamu-TV:tä ja uutisia. Bussilla ja junalla matkustaessani huomaan muiden kanssamatkustajieni katselevan puhelimiaan. Koulussa näen opiskelijoita koneiden äärellä käytävillä, kirjastossa ja luokissa. Itsekin käytän tietokonetta opiskelujeni takia useita tunteja päivässä. Toimistotöistä kotiin palannut poikaystäväni selailee puhelintaan ja viestittelee kaverilleen pitkin iltaa. Minä soitan äidilleni videopuhelun, jonka vieressä isäni pelaa puhelimellaan jotain hauskaa peliä. Myöhemmin illalla katson mieluisia ohjelmia televisiosta ennen kuin siirryn kuuntelemaan ja katselemaan illalla vielä viimeiseksi rentouttavia ASMR-videoita youtubesta. Onko ok, että digitaalinen teknologia on suuressa osassa minun ja ympärilläni olevien ihmisten arkea?

Ruutuaika, eli kaikkien digilaitteiden, kuten tietokoneen, television, puhelimen ja pelikonsolien parissa vietetty aika. Lasten ja nuorten ruutuajasta keskustellaan yleisesti paljon. Vaikka nuoren määritelmä venyy tänä päivänä ikävuosissa tarkoittaen jopa kaikkia alle kolmekymppisiä, ruutuajasta puhuessani tarkoitan nuorilla yläkouluikäisestä täysi-ikäisyyden kieppeille. Nykyisin lasten vanhempia ohjeistetaan huolehtimaan ja opettamaan lapsiaan vähäiseen tai kohtuulliseen ruutuaikaan päivässä, mutta itse aikuisten päivittäisestä ruutuajasta puhutaan todella vähän. Yleensä sekin puhe keskittyy vain tietokoneella paljon työskentelevien selkävaivoihin ja silmien väsymykseen, tai valitukseen siitä kuinka kaikki tuijottavat puhelimia julkisilla paikoilla. Oma suhtautumiseni ruutuaikaan on ristiriitainen, sillä tiedostan että päivittäinen runsas ruudun äärellä oleminen vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi fyysiseen terveyteeni vähentämällä liikkumistani, mutta toisaalta se tarjoaa paljon positiivista sisältöä elämääni ja on ratkaisevassa asemassa opiskelujeni kannalta.

Työterveyspsykologi Marjukka Laurola kertoo, että aikuinen viettää ruudun äärellä keskimäärin 10 tuntia päivässä. On paljon työssäkävijöitä, joiden lähes koko työpäivä kuluu tietokoneen äärellä, samoin kuin suurimman osan opiskelijoista. Kun työt on tehty, usein ruutuaika jatkaa kertymistään vapaa-ajalla. Huomioitavaa on myös se, että nykyisin monet palvelut ja asiainhoito tapahtuu verkossa, joka osaltaan pakosti lisää aikuisten aikaa älylaitteiden parissa.

Vaikka ruudun äärellä vietetystä vapaa-ajasta kuulee puhuttavan usein negatiiviseen sävyyn, eikä runsaan ruutuajan tutkittuja haittoja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin voi vähätellä tai kieltää, on hyvä muistaa, että kyse ei ole pelkästä ihmiskunnan paheesta, josta pitäisi pyrkiä eroon. Järkevästi käytetyllä ruutuajalla voi olla ihmiselle paljon hyötyä ja hyviä vaikutuksia. Esimerkiksi television katselu ja älylaitteilla pelaaminen voivat olla yksilölle tärkeä tapa rentoutua, viihtyä ja virkistyä. Netissä keskustelu saattaa olla toisinaan erittäin merkittävä ja luonteva tapa olla yhteydessä muihin. Netin välityksellä kommunikointi madaltaa kynnystä ihmisten väliseen keskusteluun ja tekee siitä helppoa. Se voi mahdollistaa laajan sosiaalisenverkoston ylläpidon ja jopa vähentää yksinäisyyden tunnetta. Uskon että jokainen pystyy tunnistamaan omasta ruutuajastaan jotain itselleen positiivista.

Koska aikuiset määrittävät ja hallitsevat itse omaa ruutuaikaansa, on hyvä pohtia ja tarkkailla sitä aika-ajoin. On hyväksi miettiä oman ruutuajan rajoja ja sen sisältöä. Jos et osaa sanoa kuinka kauan vietät aikaa esimerkiksi puhelimella päivittäin, kannattaa testata se lataamalla puhelimen ruutuaikaa mittaava sovellus sovelluskaupastasi. Pohtimalla ruutuajan määrää, asioita, joihin sen käyttää ja arjen muita menoja ja arvoja, voit löytää itseäsi miellyttävän ja sinulle hyödyllisen rajatun ajan digilaitteiden parissa. Jos tunnistat vaikeuksia hallita omaa ruutuaikaasi, asia kannattaa ottaa esille jonkun sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Ruutuaika”

  1. Tämä on niin ristiriitaisia tunteita herättävä aihe! Toisaalta olemme rakentaneet yhteiskunnan niin, ettemme pärjää ilman ruutua. Toisaalta taas olemme havahtuneet siihen, kuinka paljon negatiivisia vaikutuksia ruudun äärellä pitkien aikojen viettämisellä on. Mikä tekee ajan rajaamisesta sitten haastavaa?

    Luulen, että some on eräänlainen uusi päihde. Sitä käytetään samaan tarkoitukseen, eli mielihyvän saamiseen, ja se koukuttaa yhtä pahasti. Ihmisten kuulee puhuvan some-lakoista, kuin tipattomista tammikuista. Vieroitusoireistakin olen kuullut kerrottavan. Jos aikuinen joutuu harkitsemaan some-kieltoa, niin miten rajusti koukuttuu nuori, jonka aivot eivät ole vielä täysin kehittyneet suojaamaan itseään?

    Suvi

    1. Juurikin samojen asioiden äärellä olin omien pohdintojeni kanssa! Hyvin ristiriitainen aihe!
      Nykypäivänä some tuntuu olevan juurikin yksi päihde muiden joukossa, sitä mielestään vain toisinaan vilkaisee puhelimen näytöltä kelloa, mutta pian huomaakin selaavansa instagramia.
      Asensin joitakin kuukausia sitten itselleni puhelimeen sovelluksen, joka kertoi minulle eri sovelluksiin käyttämäni ajan päivässä. Ne luvut järkyttivät minua. Päivästä kuluu valtavia aikoja vain sosiaalisen median selailuun. Usein huomaan perustelevani puhelimen käyttöä itselleni, sekä muille sillä, että teen sen avulla työ- sekä opiskelu asioita. Tarvitseeko puhelimen silti olla koko ajan kädessä?
      Hurjaa miten noin pieni kapistus on niin valtava osa arkea niin monen ihmisen elämässä.

  2. Hei. Olen Sybila, olen kännykkä-addikti.

    On kestänyt kauan tajuta ja myöntää se itselleen. Hungry, thirst,lonely, sad – vaaran paikat kaikilla addikteilla.

    Oli itselläkin tarkoitus kirjoittaa täsät aiheesta, mutta tuli tiukennus sallittuihin aiheisiin meidän tehosta viestintääsi- kurssilla.

Kommentoi