Maahanmuuttajien sopeutuminen Suomeen

Miten maahanmuuttajat sopeutuvat uuteen maahan? Pystymmekö auttamaan asiassa vai ovatko he itse täysin vastuussa omasta sopeutumisestaan? Uuteen maahan meneminen on aina haastavaa, koska joutuu opetella todella monia uusia asioita. Sopeutuminen on aina yksilöllistä, toinen voi sopeutua todella nopeasti, mutta toisella voi mennä aikaa siihen. Tässä postauksessa käsittelen miten maahanmuuttajat itse voivat vaikuttaa sopeutumiseensa ja millä tavoilla Suomessa asiaa yritetään helpottaa.

Suomen mielenterveys ry on koonnut kattavan tietopaketin siitä, miten maahanmuuttaja voi itse helpottaa sopeutumistaan uuteen maahan. Maahanmuuttajien sopeutumisen kannalta olisi tärkeää, että he pyrkisivät tutustumaan uuden maan kulttuuriin, kieleen ja tapoihin sekä rohkeasti kokeilisivat uusia asioita. Mennyttä saa surra ja miettiä, mutta pitää myös muistaa elää tässä hetkessä ja nauttia elämästä. Tavalliset arkielämään kuuluvat asiat kuten säännöllinen päivärytmi, riittävä lepo ja terveelliset elämäntavat voivat helpottaa sopeutumista. Asioista ja omista tunteista on tärkeää puhua muiden kanssa, koska se voi helpottaa omaa oloa.

On hienoa, että maahanmuuttajien kielitaidon parantamiseenkin on alettu kiinnittämään huomiota. Luin Ylen uutisen, missä aiheena on Kokkolassa järjestettävä lähihoitajakoulutus maahanmuuttajille. Opinnoissa on kiinnitetty erityisesti huomiota maahanmuuttajien suomen kielentaidon opiskeluun. Tunneilla on mukana äidinkielenopettaja, joka auttaa oppilaita sisäistämään asiat paremmin. Mielestäni on todella hienoa, että maahanmuuttajien kielitaitoon paneudutaan kunnolla, koska se helpottaa heidän työllistymisensä lisäksi heidän sopeutumistansa uuteen maahan! 

Suomessa pyritään koko ajan enemmän vaikuttamaan positiivisesti maahanmuuttajien sopeutumiseen, mikä on mielestäni hienoa. Erilaisia hankkeita ja kokeiluita on paljon ja se minusta todistaa sen, että Suomessa halutaan parantaa maahanmuuttajien viihtyvyyttä ja pysyvyyttä. Kemissä järjestettävä Maahanmuuttaja ohjaamo kuulostaa mielestäni hyvin toimivalta hankkeelta. Siinä maahanmuuttajataustaiset auttavat toisia maahanmuuttajia ja antavat heille omalla kielellään neuvoa ja auttavat esimerkiksi työn hakemisessa. Uskon, että tämä on maahanmuuttajille todella suuri apu. Uudet asiat on varmasti paljon helpompi sisäistää, kun saa apua omalla kielellä. 

Mielestäni on tärkeää, että maahanmuuttajien sopeutumiseen on alettu kiinnittämään koko ajan enemmän ja enemmän huomiota. Jotkut maahanmuuttajista tulevat tänne pakosta ja jotkut halusta. Uuteen maahan sopeutuminen ei ole ikinä helppoa, varsinkaan jos kaikki asiat eroavat opitusta. Vertaistuki on maahanmuuttajille varmasti tärkeää ja on todella hyvä, että siihen on alettu panostamaan. Maahanmuuttajat voivat toinen toisiaan auttaa erilaisissa vaikeilta tuntuvissa asioissa ja jakaa omia kokemuksiaan. 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Maahanmuuttajien sopeutuminen Suomeen”

  1. Minusta tässä on tuotu hyvin näkökulmaa siihen, miten maahanmuuttajat kokevat muuton Suomeen. Integroinnin ei minusta pidä jättää kokonaan heidän kontilleen. Ulkopuolisen silmin meidän järjestelmä voi olla hyvinkin byrokraattinen. Mitä enemmän reissaa ja joutuu muiden maiden systeemiin, sitä enemmän kiroaa “Voi kuinka helppoa meillä onkaan Suomessa”. Mutta mitä jos muille taas meidän Kela tai tapa miten käymme sairaalassa, on hirveä ruljanssi? Tämä kyllä sää miettimään. – Anastasia

Kommentoi