Liikettä niveliin!

Ensimmäisessä blogi-kirjoituksessamme lupasimme kertoa hallituksen suunnitelmista liittyen järjestötoimintaan, sekä liikunnan mahdollisuuksista. Jätän hallitusta koskevan kirjoittelun jollekin opiskelijatoverilleni, ja valitsen tämän kokonaisuuden aiheeksi jälkimmäisen.

Ihan aluksi täytyy tehdä ero liikuntajärjestön ja järjestön, joka tarjoaa liikuntaa kuntouttavassa mielessä välille. Liikuntajärjestöjä on maamme täynnä lähtien Kittilän Kotaveikoista Ylä-Savon Mela ry:n kautta Helsingin Hämäykseen. Minua sosionomina kuitenkin kiinnostaa erityisesti sellaiset palveluntuottajat, joiden tarkoitus on liikunnan avulla parantaa esimerkiksi asiakkaansa psyykkistä hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Vaan mistä löytyvät sosiaalialan liikuntajärjestöt

Tämän tekstin lähdekirjallisuutta etsiessäni, oikeanlaisen Google-hakusanan miettiminen tuotti täysin vitivalkoisia hiuksia. Toisin sanoen kaikki yrittämäni kombot menivät railakkaasti metsään. Hakutuloksista lähimpänä aihettani oli alla oleva kuva, joten kokeilin toista lähestymistapaa.

https://stm.fi/liikunta

Lähdin yksi kerrallaan käymään läpi Kansalaisyhteiskunta-sivuston järjestölistaa. Jonkun siinä olevista yhdistyksistä oli tarjottava tukea myös henkiseen hyvinvointiin. Uskoni ollessa juuri kuolemaisillaan löysin kuin löysinkin muutaman. Tässä ne ovat:

  • HOT – seksuaalivähemmistöille
  • LiiKe – tukea kehitysmaihin
  • SoveLi – pitkäaikaissairaille ja vammaisille
  • Hyvinvointilomat – tuetut (liikunta)lomat vähävaraisille

Puhtaasti liikunnan avulla elämänlaatua parantavia yhdistyksiä tuli sivustolla vastaan siis hyvin vähän, mutta esimerkiksi aiemmin esittelemämme Stop Humeille ry tarjoaa monen muun aktiviteetin ohella myös liikkumismahdollisuuksia päihdekuntoutujille. Itse päättelisin, että näin on monen muunkin sosiaalialan järjestön suhteen. Vaikka heillä toiminnan pääasiallinen tarkoitus ei ole treenauttaa asiakkaidensa haukkareita, tarjoavat he mahdollisuuden myös siihen.

Niinpä mikäli et löytänyt kokoomastani listasta sinua puhuttelevaa yhdistystä, suosittelenkin lähtemään liikkeelle ongelmasi ytimestä. Oletko masentunut, ikääntynyt, vai esimerkiksi opiskelija? Kun olet selvittänyt mikä sinua vaivaa, etsi ongelmaan liittyvät järjestöt yllämainitulta yhdistyshakusivustolta, tai esimerkiksi täältä, ja tutki niiden palvelukuvauksista löytyisikö heiltä sinua kiinnostavia liikuntatuokioita. Jos onni käy, pääset eroon muutamasta hikigrammasta ja saat tilalle uusia ystäviä.

Miljoonat jakoon

Ilokseni päädyin tätä kirjoitelmaa tehdessäni myös Opetus- ja kulttuuriministeriön sivulle lukemaan artikkelia valtion vuoden 2019 talousarvioesitykseen kuuluvasta 1 000 000 euron avustuksesta. Se on suunnattu vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen tueksi, ja sillä on tarkoitus muun muassa mahdollistaa syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten harrastaminen urheiluseurassa. Myös harrastuksista pois jäämistä on avustuksen avulla tarkoitus ehkäistä.

Itse vähävaraisten nuorten kanssa hetken työskennelleenä arvostan suunnattomasti sitä, että heihin panostetaan, ja köyhyyden eriarvoistavaa vaikutusta lievennetään. Tuolla miljoonalla eurolla voidaan parhaassa tapauksessa tehdä tulevaisuutta ajatellen useiden miljoonien säästöt, kun nuoriso pääsee potkimaan Alepan näyteikkunoiden sijaan palloa tervehenkisessä seurassa.

Suvi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi