Lukemisen taika – yhteinen aika

Monet harrastukset, tv-ohjelmat ja pelit kilpailevat perheen yhteisestä ajasta. Lukeminen on yhteistä tekemistä ja yhdessä vietettyä laatuaikaa. Kirjan lukuhetket ovat yleensä leppoisia ja rentoja kahden- tai perheenkeskeisiä hetkiä, jolloin rauhoitutaan, kuten usein ennen päivä- tai yöunia tai muuten vain käperrytään sohvan kulmaan. Lukeminen lähekkäin auttaa lasta rauhoittumaan ja lapsi saa tankattua läheisyyden tarvettaan.Hyvä, lempeä kosketus ja läheisyys viestii suojaa ja antaa aivoille signaalin, että nyt voi rauhoittua” toteaa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä. Lukeminen voi olla myös virittäytymistä leikkiin tai kirjan avulla voidaan käsitellä kysymyksiä, jotka koskettavat lapsen elinympäristössä tapahtuvia asioita. Lisäksi kirjan avulla voidaan tutustua lapsen kiinnostuksen kohteina oleviin asioihin tai tutustua vaikka erilaisiin kulttuureihin, kirjoista on siis moneksi.

Kielen ja puheen kehityksen kannalta olisi tärkeää aloittaa lukeminen mahdollisimman varhain. Lukeminen on helppo tapa rikastuttaa lapsen sanavarastoa, vahvistaa mielikuvitusta, keskittymistä sekä tarkkaavuuden suuntaamista ja ylläpitämistä. Lapsuudessa omaksutut lukemisen tavat vaikuttavat merkittävästi nuoruuden lukutottumuksiin. Koti, varhaiskasvatus, koulu ja kirjastot yhdessä tukevat lapsen kiinnostusta kirjoihin sekä lukemiseen ja mahdollistavat lapsuuden sekä nuoruuden lukuharrastuksen kehittymisen.

Mitä sitten lukea lapselle? Ohessa mahtava linkki kirjalistaan, josta löydät upeita kirjasuosituksia eri-ikäisille lapsille https://luelapselle.fi/kirjavinkki/ ja tämän linkin takaa löydät muutakin hyödyllistä tietoa lukemisesta.

Myös kirjastosta saat ammattitaitoista tukea ja apua kirjavalintoihin. Nykyään kirjastojen viihtyvyyteen on panostettu enemmän ja sieltä löytyy monenlaista toimintaa ja ohjelmaa. Löytyyhän Suomesta, Helsingin sydämestä vuonna 2019 palkittu maailman paras kirjasto Oodi. Useimmissa kirjastoissa järjestetään yhteisiä satutuokioita, joihin kaikki ovat tervetulleita. Satuhetkillä on myös oiva mahdollisuus tutustua muihin lapsiin ja aikuisiin. Lisätietoa saat lähimmän kirjastosi netti sivustolta.

Haluamme ehdottomasti kuulla mikä on teidän perheen paras kirjasuosikki? Kerro se kommentteihin myös meille 🙂

Ihania yhteisiä lukuhetkiä!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi