Nuorille on tärkee tulla hyväksytyksi johonkin, usein tämä luo paineita myös esimerkiksi näyttää joltakulta, jonkinlaiselta. Pelko siitä että on erilainen johtaa usein siihen, että nuori pyrkii miellyttämään jotain tai yrittää olla jotain, mitä itse ihannoi esimerkiksi. Nuoret vertailevat itseään muihin, se on väistämätöntä ja näin on aina tapahtunut, nyt mukaan tuo uutta vertailu kenttää vielä sosiaalinen media.
“Uskoin olevani ällöttävä”
-Tubettaja Mansikka
Murrosikään kuuluu kehon muuttuminen, mikä voi toisinaan olla hyvinkin nopeaa ja tulla itse nuorellekin ns. liian aikaisin, liian nopeasti. Oman kehon muuttuminen lapsen kehosta, nuoren aikuisen kehoksi, on suuri muutos ja oman MINÄ-kuvan rakentuminen alkaa ns. uudelleen.
Pahimmillaan ulkonäköpaineet voi johtaa siihen, että nuori jää yksin ja häpeää itseään niin ettei halua olla osallisena muiden kanssa tekemiseen tai olemiseen, mikä taas lisää riskiä tulla kiusatuksi/ syrjityksi vielä lisää, tästä voi sitten koitua myös myöhemmin mielenterveysongelmia.
Sosiaalisen median merkitys nuoren elämässä on suuressa roolissa. Kokoaja otetaan itsestä kuvia ja lisätään niitä mediaan, sen jälkeen odotellaan kommentteja. Nyt uusin omasta mielestäni kamalin on nuorten suosima anonyymi sovellus, jolla voidaan kommentoida toista anonyyminä, niin että toinen ei koskaan saa tietää kuka toisella puolella on. Tämä toimii niin että nuori ottaa esim. Snapchattiin kuvan itsestään ja lisää siihen anonyymi-sovelluksen, jonka kautta sitten kuka tahansa voi käydä kommentoimassa mitä tahansa kuvastasi. Kommentit on näin sivusta seuranneena ollut toisinaan erittäin julmia. Toisen ulkonäön haukkuminen on sielä ihan normaalia arkipäivää.
Yhä useampi tubettaja nykypäivänä puhuu ja haluaa jakaa nuorille hyvää sanomaa myös esim. ulkonäköpaineista. Uskallan nyt tässä väittää julkisesti, että me jokainen olemme jossain kohtaa elämää törmänneet ulkonäköpaineisiin, eli meistä jokainen voi samaistua myös tähän vertailun maailmaan. Nuorille tubettajat ovat tätä päivää ja heidän aikansa tärkeitä vaikuttajia, joten on hienoa että sieltä löytyy myös loistavia esimerkkejä ja niin sanottua vertaisajattelua esimerkiki myös näistä ulkonäköpaineista. Toiset tubettajat uskaltavat puhua hyvinkin avoimesti nuorten keskuudessa vallitsevasta ulkonäkö kulttuurista.
Suuressa roolissa on myös meidän aikuisten esimerkin näyttäminen, nuoren on helppo samaistua tietynlaisiin käyttäytymismalleihin esim. mitä vanhemmat tuottavat. On tärkeä tuoda tietoon erillaisuuden kunnioittamisen tärkeys, on muistettava miten me puhumme itsestämme ja muista nuoren edessä. On hyvä luoda hyväksyvä ja kaikenlaiselle tilaa antava ilmapiiri.
Mielestäni nämä nuoret naiset tuovat hyvää sanomaa erittäin rohkeasti ja rehellisesti eteenpäin. Näistä aiheista tuskin voi koskaan puhua liikaa, jokaisen erityisyyden hyväksyminen ja kunnioittaminen on aihe, mitä opetellaan jo varhaiskasvatuksessa ja se on mielestäni oikein hyvä.
Nuoret voivat olla toisinaan hyvinkin julmia toisilleen ja itsetutkiskelu ja oman minä kuvan kehittyminen on tässä vaiheessa hyvin herkässä tilassa, kun ollaan suuren muutoksen keskellä oman kehityksen kanssa. Nuori usein katsoo itseään ja kokee ettei ole tarpeeksi, tästä puhuu myös videolla esimerkiksi Kerttu, kuinka vertaillaan omassa ystävä piirissä ja kuinka normaalia on vaan sanoa “olenpa mä ruma” tai että “miten mä oon näin ällöttävä”.
Tällaisen sanoman mitä nämä nuoret tubettajat tuovat, niin sitä toivon todellakin lisää, itse koen että myös erilaista ja omanlaista katsotaan nykyään hiukan parempien lasien läpi nuorten keskuudessa kun ennen. Ihannoidaan myös sitä että joku uskaltaa olla omanlainen ja erilainen itsensä. Tähän kulttuuriin haluaisin keskityttävän jatkossakin.
Olet hyvä juuri tuollaisena.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!