Helsingin Sanomien artikkeli ”Kuuleeko mua kukaan?” on ajatuksia herättävä juttu nuorten huolista ja ongelmista. Se kertoo suoraan minkälaisten asioiden ja tunteiden kanssa nuoret kamppailevat päivittäin.
Anonyymi juttelu on usein tärkeä keino sanoittaa tunteita ja ikäviä juttuja elämässä. Kun on ensin chattaillyt asiasta jonkun aikuisen kanssa, voi olla helpompi mennä puhumaan esimerkiksi vanhemmille, terveydenhoitajalle tai koulukuraattorille.
Mielestäni on hienoa, että Sekasin-chat palvelu on olemassa, ja että sitä oikeasti käytetään. Chatin tarkoituksena ei ole ratkaista kenenkään ongelmia, mutta helpottaa oloa ja pienentää kynnystä avun hakemiseen. Sekä tietenkin tarjota nuorelle joku, joka kuuntelee. Valittavan monelle nuorelle todellisuus on sitä, että ei ole ketään luotettavaa aikuista tai oman ikäistä jolle puhua.
Chatti on helppo kanava siksikin, että kaikilla on nykyään älypuhelin. Keskusteluja käydään koulun vessasta, psykiatriselta osastolta, junasta tai kotoa.
Artikkeli herätti minulle lisäkysymyksiä, kuten kuinka moni viestin laittaneista lähtee hakemaan lisäapua ongelmaan, ja jos lähtee, otetaanko nuoren huoli todesta. Nuorten mielenterveysongelmat ovat enemmän esillä mediassa kuin koskaan, ja se on hienoa. Toivon todella, että kynnys avun hakemiseen helpottuu.
Toisaalta taas joidenkin huolet ovat kevyempiä, eikä niihin välttämättä tarvita akuuttia-apua. Siltäkin kannalta Sekasin-chat tarjoaa juuri sopivan keskustelutuokion nuorelle.
Vielä on paljon parantamisen varaa ja tehtävää, jotta nuorten taakka helpottaa. Tietenkin on asioita, jotka jokainen ihminen tulee käymään läpi joskus elämässään, mutta on paljon sellaista, joka ei ole hyväksi nuorelle, tai kenellekään. Esimerkiksi kiusaaminen, jota esiintyy etenkin kouluissa, mutta jolle ei ole vielä löydetty ratkaisua. Vaikka onkin olemassa esim. KiVa Koulu-hanke, kiusaaminen on hyvinkin läsnä nuorten elämässä.
Sekasin-chat on hieno hanke, jolla on selvästi merkitystä. Toivottavasti sinne saadaan vielä enemmän työntekijöitä keskustelemaan, sillä tarvetta selvästi on!
Hän lopetti chattailyn sanomalla, ettei tämä mitään auttanut, mutta kiitos kun kuuntelit.
Koko artikkeli luettavissa täältä: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006383447.html
Tutustu Sekasin-chattiin: https://sekasin247.fi/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Olen kans nyt kohdannut tässä varsinkin koronan myötä vielä enemmän lisääntynyttä keskustelu palstaa sielä täälä internetissä nuorille ja kaikenikäisille myös.
Chat alueet yleistyy ja keskustelua ja tunteita purataan ympäriinsä sosiaalisessa mediassa myös tunteita ja tuntemuksia.
Sekaisin Chat – on aivan uskomattoman hyvä homma, se on aika paljon alkanut yleistymään ja sen kuulee kokoajan enemmän puheissa ja se on saanut näkyvyyttä todella paljon tässä ajan saatossa, toivon että tähän internetissä tapahtuvaan seurantaan ja kommunikointiin ja keskusteluun tullaan saamaan vielä enempi välineitä niin että nuoret varsinkin voisivat vieläkin helpommin kohdata aitoja kontakteja anonyyminä, ihmisiä jotka nimenomaan kuuntelevat.
Tässä myös mainostan samalla kommentissani SPR Nuorten kohtaamiskahviloiden Chat- tilaa Discordissa, joka on perustettu heti sen myötä kun kohtaamiskahvilat jouduttiin jättämään, korona tilanteen vuoksi.
Sinne on ohjattu nuoria juttusille ja sitä ohjaa SPR työntekijät sekä vapaaehtoiset. Näitä tulee lisää, niitä kehitetään jatkuvasti.
Tää on huippu juttu, koska netissä ne nuoret viihtyy.
Hei! Onpa hyvä vinkkaus tuo kohtaamiskahviloiden Chat-tila. Siitä en ollut kuullut, mutta nytpä tiedän. Tärkeä palvelu nuorille!