Miksi nuoret käyttävät päihteitä?

Nuorten päihteiden käyttöön on toki monia syitä, mutta pohdin tekstissäni vain yhteiskunnan luoman paineen aiheuttamaa ilmiötä. 

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen se, että nuoret kokevat päihteiden olevan hetkellinen helpotus ja irtaantuminen arjen kasaantuvasta stressistä. Omat ajatukset saattavat kuormittaa hyvinkin paljon, ja jos omia murheita ei osaa käsitellä oikein, tulee niitä helposti paettua päihteiden avuin.

Selailin Internetiä ja törmäsin Diakonissalaitoksen nettisivuilla olevaan blogikirjoitukseen, jossa käsiteltiin tätä samaa aihetta. Kirjoittaja itse asiassa kirjoittaa juurikin siitä, että nuorten päihteiden käytön syytä kysyttäessä, vastauksena on, että niiden avulla saa edes hetkeksi helpotuksen omista ajatuksistaan.  

“Nuori aikuinen, jonka elämä ei ole sujunut suunnitelmien mukaisesti, elää opittujen tapojen ja yhteiskunnan tulospaineiden viidakossa. Nuorena aikuisena tulisi osata ajatella omaa parastaan, tietää mitä tulevaisuudeltaan tahtoo, ja sopeutua yhä nopeammin kehittyvään maailmaan.” 

Jatkuva ulkoinen paine, yhteiskunnan asettamat oletukset ja normit kasaantuvat herkästi mieleen. Herää väkisinkin ajatuksia, elääkö itse oikein, eikö ole tarpeeksi hyvä sellaisenaan, täytyykö tehdä samalla tavalla, miten suurin osa ihmisistä tekee. Päihteiden keinoin nuoret pääsevät irtaantumaan stressistä edes hetkeksi. Stressin määrä tulee kylläkin kahdenkertaisena takaisin heti, kun päihteiden vaikutus lakkaa. Silloin vasta ollaankin lannistuneina. 

Vähentyisikö päihteiden käyttö, jos näihin juurisyihin, eli yhteiskunnan asettamiin oletuksiin syvennyttäisiin paremmin?  Ihmisen onnellisuus ei riipu siitä, valmistuuko lukiosta tai esimerkiksi yliopistosta. Kuitenkin, edelleen ympäristöstä tulee paljon ärsykettä (vanhempien odotukset, ystävien välinen vertaileminen jne.), joka saa ihmisen ajattelemaan niin, että on ikään kuin pakko lähteä opiskelemaan mahdollisimman korkeakoulutettua ammattia pärjätäkseen elämässään. Tulee tehtyä sellaisia päätöksiä, joita ei edes haluaisi, mutta jos niin ei tee, monesta saattaa tuntua, että on epäonnistunut elämässään (esimerkiksi alan valitseminen kannattavuuden eikä oman mielenkiinnon perusteella). Toki, nämä pohdinnat perustuvat omaan lähi- ja kaveripiiriin, ei tehtyihin tutkimuksiin.  

Toinen asia, mistä kirjoittaja itsekin mainitsee, on se, että ikään kuin täytyy tietää, mitä tulevaisuudeltaan tahtoo. Se kasvattaa paineita ja alkaa väkisinkin ylianalysoimaan omia päätöksiä ja valintoja sekä kuinka ne tulevat vaikuttamaan 10 vuoden päästä (ainakin omalla kohdallani on käynyt juurikin näin). Mutta täytyykö tarkkaa tulevaisuuden suunnitelmaa oikeasti olla? Eikö vain voisi nauttia tästä hetkestä ja tehdä niin, miltä juuri sinä hetkenä tuntuu parhaimmalta? 

Uskon vahvasti siihen, että antamalla ihmisille aitoa valinnan vapautta ja hyväksyntää, myös nuorten päihteiden käyttö vähenee.

Tässä täytyy ottaa kuitenkin huomioon se, että käsittelin aihetta vain yhdestä näkökulmasta. Nuorten päihteiden käytön syitä on paljon ja se on melko hankala aihe. Ratkaisemalla vain yhden ongelman, tilanne ei kokonaisuudessaan ratkea. Tätä voisi verrata esimerkiksi keskeneräiseen palapeliin: laittamalla muutaman palan oikeille paikoilleen ei vielä tee palapelistä valmista, mutta se on jo kuitenkin alku. 

Lähteet:

Rimppi, Atte. Päihteiden ei tarvitse hallita nuoren aikuisen elämää. Diakonissalaitos. https://www.hdl.fi/blog/2018/05/25/paihteiden-ei-tarvitse-hallita-nuoren-aikuisen-elamaa-mindset-tukee-paihteipaihteet-ja-nuoret-aikuiset/. Luettu 13.05.2020.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Miksi nuoret käyttävät päihteitä?”

  1. sara nauti

    Mielenkiintoinen teksti. Tuli ihan mieleen yks video, jonka oon ehkä vuosi kaks takaperin nähnyt. Siinä tarkasteltiin rottia, jotka elivät häkissä yksin ja vähän karummissa oloissa. Häkissä oli myöskin huumetta, en nyt muista mitä, luulene että amfetamiinia jos oikein muistan. Rotat käyttivät huumetta ja jäivät koukkuun tällaisessa elinympäristössä. Kuitenkin kun häkkiin sai muutakin (aktiviteettejä ja muita mukavuuksia) sekä eritoten muita rottia, ne ei sit käyttänytkään huumetta. Tutkimus osotti hyvin konkreettisesti sen, miten iso merkitys seuralla ja muilla tekijöillä on jokaisen hyvinvoinnille. Videon puhuja vielä vertas tilannetta ihan ihmisiin; nimittäin jenkkisotilaat käyttivät Vietnamin sodassa huumeita, mutta palattuaan kotiin (perheidensä luo) eivät enää. Luulen, että tässä on iso vaikutus ollut kans paineiden puuttumisella – eli niin kuin sanoit, sillä on varmasti iso vaikutus jos on varsinkin pitkäaikaisesti stressin tai paineiden alla.

  2. Upea teksti, kiitos siitä. Monelle nuorelle päihteidenkäyttö voi tuntua ensi alkuun ratkaisulta kaikkiin sen hetkisiin ongelmiin. Käytön haitalliset puolet saattavat alkaa näymään vasta vuosien jälkeen. Tästä syystä on aika vaikea saada nuori uskomaan, että tässä tulee käymään loppujen lopuksi huonosti. Eihän kukaan aloitteleva narkomaani aluksi uskonut, että minusta tulee nuhjuinen ja mielenterveytensä menettänyt hampaaton narkomaani…

Kommentoi