Nyt tämän vallitsevan tilanteen takia koulut ovat suljettuina ja kaikki opetus onkin siirtynyt etäopiskeluun sekä itsenäisen opiskelun pariin. Etäopiskelu sekä itsenäinen opiskelu ei ole aina niin helppoa ja mukavaa kuin miltä se kuullostaa. Se itseasiassa vaati paljon vaivan näkemistä opiskelevalta nuorelta itseltään.
Vaikka kursseille osallistutaankin yökkärissä sohvalta käsin ei se silti tarkoita sitä, että opiskelu olisi yhtään sen helpompaa. Samalla tavalla tunnille täytyy osallistua ja tehtäviä tehdä. Nyt koulun käynti ja opiskelu sekoittuvat vain arkiseen vapaa-aikaan, yökkärin ja sohvalla löhöilyn takia.
Tästä syystä haluaisinkin jakaa hieman opiskelu vinkkejä teille nuorille, jotka ensimmäistä kertaa joudutte opiskelemaan etäyhteyden välityksellä. Itse olen jo muutaman vuoden opiskellut itsenäisesti sekä etäyhteiden välityksellä ja tiedän kuinka vaikeaa tämä opiskelu välillä voi olla kotoa käsin. Jokaisella on ne omat oppimisvahvuutensa ja niitä tuleekin nyt hyödyntää tämän etäopiskelu ajanjakson aikana.
Miten selvitä etäopiskelusta?
Etäopiskelun tärkein onnistuminen koostuu aikataulun ja rutiinien tekemisestä. Esim. koska aijon herätä aamulla, kauvan aijon opiskella tänään, koska pidän ruokailu taukoja, mitä haluan saavuttaa päivän aikana ja koska koulu työni on siltä päivältä tehty.
On myös tärkeää merkitä itselleen ylös, koska etäluentoja on ja pitääkö sille luennolle olla tehtynä jokin tehtävä. Näin ollen yksittäisten koulutehtävien tekeminen ei unohdu ja tiedät myös tarkalleen kuinka monta päivää sinulla on esim. aikaa tehdä jotain tiettyä tehtävää. Näin ollen voit myös jaotella tehtävän tekemisen mahdollisuuksien mukaan useammallekkin päivälle.
Kolmas tärkeä huomio etäopiskelussa on, että jos ei osaa/ tiedä tai muuten vain tarvitsee apua koulutehtävän kanssa, että tätä apuaa kyllä saa kun asiasta kysyy opettajalta tai vaikka opiskelu kavereilta. Opettajat auttavat edelleen kysymysten ja ongelmiesi kanssa kunhan vain kysyt niistä. He voivat tarvittaessa järjestää esim. tukiopetus tunteja etäyhteyden välityksellä.
Viimeisin tärkeä huomio on, että pidä edelleen kiinni siitä omasta vapaa-ajastasi. Ei kokoajan tarvitse olla koneen äärellä tekemässä tehtäviä. Kun aikatauluttaa tehtävien tekemisen, jää sitä vapaa-aikaa ihan samalla tavalla kaikelle muullekkin niinkuin aikaisemminkin jäi.
Jos etäopiskelu alkaa “tökkimään”?
Internetistä löytyy paljon vinkkejä ja apua siihen, kun opiskelu itsenäisesti ei vain suju tai oma motivaatio/ jaksaminen lopahtaa ihan kokonaan. Yksi hyvä apua ja vinkkejä antava sivusto on MML:n (mannerheimin lastensuojeluliitto) nuorten netti https://www.nuortennetti.fi/. Tältä sivulta löytyy apua niin etäopiskeluun https://www.nuortennetti.fi/koulu-ja-tyo/koulu/vinkkeja-etaopiskeluun/ kuin kaikkiin muihinkin nuorta askarruttaviin kysymyksiin. Sivustolla on myös mahdollisuus kysyä apua niin chatissa kuin soittamalla heille. Voit keskustella nimettömästi työntekijän kanssa vaikkapa juuri etäopiskelusi ongelmista ja omasta jaksamisestasi.
Viimeisempänä vinkkinä:
On tärkeä myös muistaa, että vaikka opiskelet etänä, et ole siltikään yksin!
Apua kyllä löytyy ihan mistä vain, kun vain kysyy tai etsii tietoa. Yhdessä tekemisellä etäopiskelustakin saadaaan onnistunut opiskelukokemus ja kaikkihan me ollaan tässä samassa tilanteessa, toisia tukemalla me selvitään!
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!