Ei ole ketään kelle soittaa

“Kaikki alkoi yllättäin, iski kautta takavasemman. Sanakirja kertonut ei määritelmää ajan matalan. Varttitunti vierähtänee varttitunnissa, kuudennentoista jälkeen tarvitaan jo apua. Mitä silloin sanotaan, jos ei voi kenellekään soittaa…” (Viikate:Ei ole ketään kelle soittaa)

Elämme yllättäen aivan uudenlaisessa, oudossa tilanteessa. Monet meistä koteihimme eristettyinä, useimmat vailla ystävien seuraa ja sosiaalisia kontakteja. Medioissa jaetaan erilaisia vinkkejä selviytymiseen. Toivoa luodaan, tämä menee kyllä ohi ja elämä jatkuu taas, näemme ja saamme kohta tavata taas ystäviä. Siihen saakka on otettava yhteyttä ystäviin etänä, muita väyliä käyttäen. Viestien, soittaen. Vaan entä jos ei olekaan ketään kelle soittaa?

“Menetin kaikki ystäväni 11-vuotiaana. En tiedä mitä tapahtui, mutta enää en mennyt minnekään tai viettänyt aikaa kenenkään kanssa. Se vaan jäi. Kävin koulussa, kävin harrastuksissa ja iltaisin olin huoneessani puhelimella. Katselin videoita Youtubesta tuntikausia.”

Näin kertoi lukioikäinen “Eetu” (nimi muutettu) taannoin Iltalehdessä. Yksinäisyys on nyt viime aikoina noussut puheenaiheeksi. Yhtäkkiä se koskettaakin niin monia. Keinoja kestää ja pärjätä eristyksissä on lehdet ja internet täynnä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin kehotti lisäämään “henkistä läheisyyttä”. Mutta kuinka sitä lisätä jos ei ole ystävää jolle soittaa tai laittaa viestiä? Tämä tilanne on valitettavan yleistä useilla nuorilla tämän hetken Suomessa.

Kuva: Pixabay

” Se, että kukaan ei pidä sinusta, on koko ajan mielessä. Elämä tulee tyhjäksi, koska ei ole ketään, kenelle puhua tai laittaa viestiä, yhtään mistään asiasta.”

Suomen mielenterveysseuran mukaan kasvaakseen ihmisenä eheäksi, tarvitaan psyykkistä ja fyysistä läheisyyttä. Jo pelkästään yksikin läheinen ystävä voi auttaa suojaamaan lapsen ja nuoren mielen hyvinvointia, silloin kun siihen kohdistuu haasteita. Yksinäisyys on eri asia kuin yksinolo. Yksinäisyys on aina ei-toivottu ja satuttava tunne. Pitkittyessään yksinäisyys on jopa terveydelle vaarallista. Tutkimusten mukaan joka kuudes nuori kokee yksinäisyyttä ja se on merkittävä riski nuoren terveydelle.

Elämme haastavia aikoja. Nousemme tästä kyllä. Kevät tekee tuloaan, päivät pitenee, valoisuus lisääntyy. Hiljalleen tilanne tulee normalisoitumaan, rajoituksia puretaan ja pääsemme toisiamme tapaamaan. Kirmaamme ehkä jo suven saapuessa kilpaa lehmien kanssa laitumille, ulos ja vapauteen, toisten yhteyteen.

Saimme kuitenkin nähdä palasen siitä, millaista voi olla eristyksissä muista ihmisistä, tahtomattaan. Entäpä jos sen lisäksi ei olisi ketään kelle soittaa…

Tiedätkö sinä jonkun kelle voisit soittaa?

Kuva: Pixabay

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi