Mieti ihan mitä tahansa elokuvaa tai tv-sarjaa. Jokaisessa, joka sinulle tulee mieleen, käytetään alkoholia tai muita päihteitä tai poltetaan tupakkaa. Ja se onkin täysin normaalia ja luonnollista, sillä kaikki tekevät sitä. Mutta mitäpä jos eivät tekisikään? (Duodecim 2018.)
Suomeen on viime vuosina rantautunut sober curious- liike, jonka tarkoituksena on olla vapaasti suomennettuna uteliaan raitis. Nuoret eivät enää nauti alkoholia niin paljon kuin ennen, niin kuin Espad-tutkimuksestakin selviää. (https://showcase.laurea.fi/opiskelijablogit/pasova-2022/keskushermostoon-vaikuttava/2022/eurooppalainen-koululaistutkimus-alkoholin-ja-huumeiden-kaytosta-espad/). Koronan vaikutukset alkoholin käyttöön ovat vielä toistaiseksi tuntemattomia, mutta baarien ja ravintoloiden oltua kiinni ei päässyt baareihin ja ravintoloihin samaan malliin kuin ennen.
“Darravapaana“
Suomalaiset ystävykset Katri Ylinen ja Laura Wathén ovat raittiita nuoria naisia. Molemmilla on monen vuoden alkoholiton elämä takanaan. Raitistelua Katrilla kolmen vuoden verran ja Lauralla jo yli 10 vuoden verran. He päätyivät perustamaan Darravapaa-yhteisön, vuonna 2021 vastaiskuksi yksinäisyydelle, jota molemmat kokivat jättäessään alkoholin taakseen. Yhteisö tarjoaa vertaistuellista toimintaa, reseptejä ja infoa muille raittiudesta kiinnostuville. Nyt yhteisön jäsenmäärä hipoo jo 22 000 tuhannen käyttäjän rajaa. (Darravapaa.)
He itse mainitsevat nettisivuillaan alkoholin käytön normatiivisuudesta ja siitä, miten alkoholijuomien juominen on normaalimpaa, kuin juomatta oleminen. (Darravapaa.) Joko naisena olet raskaana, nipottaja ja tylsä tai sinulla on alkoholiongelma, jos sattumoisin kieltäydyt alkoholista yhteisessä illanvietossa. MUTTA, kenenkään alkoholittomuus ei kuulu muille. Alkoholittomuutta ei tarvitse perustella tai selitellä. On hurja ajatella, että esim. nainen ei voi lopettaa alkoholinkäyttöä muuta kuin tullessaan raskaaksi.
Eri haastatteluissa toinen perustajista, Katri Ylinen kertoo, ettei kukaan huomannut hänen alkoholiongelmaansa, sillä hän oli nuori ja hoiti silloisen työnsä. Alkoholiongelmainen mielletään edelleen stereotyyppisesti keski-ikäiseksi ja mahdollisesti asunnottomaksi henkilöksi, joka ei kykene pitämään huolta itsestään tai yksinäisiksi vanhuksiksi, jotka juovat kotonaan. Nuorilla riippuvaisilla ei ole tarttumapintaa, eikä vertaistukea esim. AA-kerhoissa. Kaikki me kuitenkin olemme tunteneet sen yhden henkilön, joka juo pisimpään aina jatkojen jatkoille asti.
Juomatapatutkimuksen (THL 2017) mukaan kuukausittain itsensä humalaan juovien osuus väheni miehillä 8% ja naisilla 3% vuosina 2008-2016. Silti Suomessa on 1,2 miljoonaa henkilöä, jolla on tapana juoda niin paljon, että sen katsotaan olevan kansainvälisillä mittareilla ongelmakäyttöä.
Alkoholiin tutustuminen tuntuu kuuluvaan tiettyyn ikään, nuoruuteen, opiskelijaelämään ja vapaa-aikaan. Juomiseen on monia syitä; hyvänolon tunne, rentoutuminen, ystävät ja tapa. Mutta myös juomattomuuteen on monia syitä; oma terveys ja mielenterveys, rahanmeno, mokailut ja siitä aiheutuvat morkkikset, jopa vaaralliset ja hengenvaaralliset tilanteet.
Oikeastaan koko juttu lähti siitä, kun Ranskalainen Addict´ aide-riippuvuustaho loi mainostoimiston kanssa vuonna 2016 kuvitteellisen hahmon monien miljoonien käyttäjien suosimaan Instagramiin. Nuorella naisella, Louise Delagella oli värikäs elämä, jossa hän matkusteli ja eli normaalin nuoren naisen elämää Pariisissa. Nainen nousi nopeasti todella suosituksi vaikuttajaksi. Kaikki kuvien takaa paljastettiin kuitenkin videolla kampanjan mentyä eteenpäin. Kukaan ei ajatellut nuorella naisella olevan alkoholiriippuvuutta. Kampanjan tarkoituksena oli herättää huomiota päihderiippuvuudesta, alkoholin käytön normaaliudesta ja siitä ettei riippuvuus näy päälle päin. (The Guardian 2016).
Nyt Darravapaan perustajilla, Lauralla ja Katrilla on yhteinen podcast- Darravapaana, joka löytyy areenasta. Keväämmällä on tulossa jo loppuunmyyty klubi, Sober furious, joka on kokonaan alkoholiton. Ylinen on kirjoittamassa tietokirjaa alkoholittomuudesta ja raitistumisesta. Maailma muuttuu, parempaan päin. Ihmiset tiedostavat paremmin omaa alkoholinkäyttöään, ajattelevat ja kyseenalaistavat syvällisemmin omia tarpeitaan ja sitä missä tilanteissa ja miksi alkoholia juodaan. Kauppojen hyllyillä näkee yhä enenevissä määrin alkoholittomia oluita ja juomia sekä ravintoloiden valikoimat ovat laajentuneet. Tällaiselle liikkeelle, yhteisölle ja elämäntavalle on ollut kysyntää.
Toivonkin että tämä ei jää ohimeneväksi trendiksi vaan monen elämän mullistavaksi elämäntavaksi, joka tuo pelkästään vaan positiivisia terveysvaikutuksia, uusia ihmissuhteita ja avarampaa katsetta maailmaan.
Duodecim 2018. Viitattu 23.2.2022 https://www.duodecim.fi/2021/01/15/elokuvat-pullollaan-epaterveellista-ruokaa-ja-alkoholia/
Darravapaa 2022. Viitattu 20.2.2022 https://www.darravapaa.fi/
The Guardian 2019. The rise of the sober curious: having it all, without alcohol. Viitattu 20.2.2022 https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/jul/01/sober-curious-alcohol-abuse
THL juomatapatutkimus 2017. Viitattu 21.2.2022 https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/134585/URN_ISBN_978-952-302-873-9.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Erinomainen aihe ja kirjoitus! Kaikenlaiset poikkeamat valtavirrasta edellyttävät aina perusteluja ja selityksiä, vaikka näin ei tietenkään pitäisi olla. Muistan itsekin aikoinaan kasvissyöntiin siirryttyäni, kuinka minulla tuntui olevan selontekovelvollisuus vähän yhteen jos toiseenkin suuntaan asian johdosta. Kylläpä se uuvutti.
Jos hypätään hetkeksi sosiaalialasta kulttuurintutkimuksen kentälle, niin aihettasi voisi tarkastella lukemattomista näkökulmista, ja näitä näkökulmia voitaisiin laajentaa koskemaan myös muita yhteiskunnallisia ilmiötä. Mutta ei siitä tässä yhteydessä sen enempää…
Itseäni pohdituttanut asia tässä sober curious -ilmiössä on se, että miksi se kuitenkin täytyy nimetä jotenkin, luokitella, kategorisoida? Eikö olisi luonnollisempaa, jos vain oltaisiin raittiita eikä tehtäisi siitä numeroa? Nostamalla asian valokeilaan voidaan toki ajaa itselle tärkeää asiaa, mutta samalla siihen alkaa liittyä (lieve)ilmiöitä, jotka eivät kenties alunperin olleet tavoitteena. Digiaikana asiat alkavat elää omaa elämäänsä.
Heippa!
Kiitos ihan todella puhuttelevasta kirjoituksesta!
Aihe on itselleni hyvin läheltä liippaava, sillä en juo alkoholia juuri laisinkaan, en muista koska olisin juonut.. En siis voi sanoa olevani täysin raitis, mutta mieluummin istun kavereiden kanssa iltaa juomatta itse lainkaan ja joka kerta, ihan joka ikinen kerta saan selitellä ja kertoa syitä miksi en juo.. Eikö seurani siis kelpaa, jos en vedä kännejä kuten muut? Melko usein onkin käynyt niin, etten saa kutsua yhteiseen illanviettoon, koska “Mirka ei kuitenkaan ryyppää”, niin ja mitä sitten? Tarkoittaako se tosiaan sitä, etten voi selvänä viettää aikaa humalaisten parissa (toki se joskus on hitusen raskasta) mutta silti.. Välillä on tullut jopa sellainen halveksittu olo, koska en örvellä tuhannen tuiterissa muiden mukana.. Tokihan minulla on syyni miksi en juo, mutta kuuluuko se kenellekään muulle?
Olen myös samaa mieltä, kuin Sami kommentissaan, että samaa selittelyä ja perusteluja joutuu aina valtavirrasta poiketessa tekemään, oli kyseessä mikä asia hyvänsä ja se toden totta on ikävää.
Hei, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Olen jonkun verran miettinyt vuosien aikana, kun alkoholin käyttöä ja jopa runsasta sellaista pidetään “normaalina”, mutta jos et juo niin sinua pidetään “outona” yms.
En itse nuoruudessani juonut paljon ollenkaan. Myöhemmin sitten kävin itse ulkona juhlimassa enempi.
Rakastan esimerkiksi tanssimista yökerhoissa. Mutta olen sitä mieltä, että ilman alkoholiakin voi olla hauskaa, myös viihteellä. Hyvää on myös se, että alkoholittomia juomiakin saa nykyään monenlaisia, eikä se ole enää niin outoa pyytää sellaista.
Minusta on mahtavaa, että nykyään järjestetään alkoholivapaita tapahtumia myös yökerhoissa. (Caselius. 2022)
Tärkeää on, että jokainen saisi olla oma itsensä. Ja olla juomatta tai juoda, jos siltä tuntuu. Liian paljon yhteiskunnassa pitää lokeroida ihmisiä. Tai ainakin niin minusta välillä tuntuu.
Lähteet:
Annu Caselius. Kolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen suunnittelee nyt alkoholittomia yökerhotapahtumia: “Saatoin ennen olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan”. 2022. https://yle.fi/uutiset/3-12292783. Viitattu 26.3.2022
Kiitos hyvästä kirjoituksesta Karoliina! Aihe on minulle hyvin ajankohtainen, koska en ole vuoteen juonut alkoholia terveydellisistä syistä johtuen.
Tämän takia tilaan usein ravintolassa jonkun alkoholittoman drinkin ja olenkin törmännyt kahteen “hauskaan” kommenttiin tarjoilijoiden puolelta “Huomasithan, että tuo ruoka sisältää raakaa kalaa” tai “onkos sitä oltu eilen juhlimassa, että darrako on?”. Eli oletus on, että nuori nainen joka ei juo alkoholia on joko raskaana tai darrassa. Toivottavasti tämäkin oletus väistyy tulevaisuudessa. Kiitos podcast vinkistä täytyypä ottaa kuunteluun!