Kun soitat meille, soitat aina oikeaan paikkaan

Mistä saa apua, kun on huoli omasta tai läheisen mielenterveydestä? Julkinen terveydenhuolto laahaa pahasti jäljessä mielenterveyspalveluiden järjestämisessä. Aikaa ensikäynnille joutuu ainakin Tampereen suunnalle jonottamaan tovin. Eräs kuntouttavan työtoiminnan asiakkaani tokaisi, että jos apua tarvitsee heti, pitää “vetää ranteet auki”. Toivottavasti näin ei kuitenkaan kukaan joudu tekemään. Mutta mitä apua ja palveluja on tarjolla niin kuin heti?

Kuva Pixabay

Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa neuvontaa arkisin. Nettisivujen perusteella kyse on todellakin matalan kynnyksen palvelusta; sinun ei tarvitse edes tarkkaan tietää, mitä kysyä tai sanoa. Heidän sivuiltaan löytyy myös otsikon motto: Kun soitat meille, soitat aina oikeaan paikkaan. Valtakunnallinen numero on tosin maksullinen. Erikseen löytyvät puhelinnumerot myös, jos haluaa kysyä sosiaalietuuksista tai laki- ja oikeusasioista. Lisäksi sivulla on chat, jossa voi viestiä alan ammattilaisen kanssa. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: Mistä apua mielenterveysongelmiin? | MTKL

Vertaistukea saa muun muassa yhdistystoiminnassa. Mielenterveyden keskusliiton sivuilla on myös kätevä haku-toiminto, jonka avulla löytää paikalliset yhdistykset. Hae ja tutustu yhdistyksiin | MTKL . Tampereelta löytyy kaksi yhdistystä, Mielen ry ja Taimi ry, joiden toimintaan voi halutessaan osallistua. Toiminta yhdistyksissä perustuu hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukemiseen ja yhdessä tekemiseen. Yhdistyksillä on koulutettuja kokemusasiantuntijoita sekä vertaisohjaajia.

Kuva Pixabay

Mielenterveystalon nettisivuilta löytyy useita omahoito-oppaita esimerkiksi ahdistuksen, masennuksen ja pakko-oireiden hoitoon Omahoito (mielenterveystalo.fi) . Oppaat ovat melko yleisellä tasolla, ja joka oppaassa ohjeistetaankin, että mikäli omahoito-ohjelmasta ei ole apua tai oireet ovat vakavia, täytyy ottaa yhteyttä lääkäriin tai kokeilla Mielenterveystalon oirenavigaattoria, joka ohjaa paikallisten palveluiden piiriin. Mielenterveystalon sivuilla on myös chat palvelu.

Melko helposti löytyi netistä erilaisia palveluja mielenterveyden haasteisiin. Nämä, lähinnä yhdistysten tuottamat palvelut ovat hyvä lisä julkisille mielenterveyspalveluille, mutta ne eivät kuitenkaan ole apu silloin, kun tilanne on kriittinen ja hoitoa tarvitaan heti. Toivottavasti tulevaisuuden hyvinvointialueilla mielenterveyspalvelut on hoidettu niin, ettei kenenkään tarvitse vetää ranteita auki, että saa hoitoa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Kun soitat meille, soitat aina oikeaan paikkaan”

  1. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Itse pitkään mielenterveystyötä tehneenä toivoisin myös ohjeita ja kirjoituksia siitä, kun omainen EI halua apua, tai kun itse EI halua vaivautua hoidon piiriin ensimmäistä tai toista kertaa epävarmuudesta johtuen. Monesti eri sivujen tarjoamat palvelut ja ohjeet ovat sellaisia, mitä mielenterveysongelmainen voi käsitellä vasta, kun hänestä tulee mielenterveyskuntoutuja. Toivon tosiaa, että omaisille olisi lisää palveluja ja omat tukipuhelimet, missä saada keskustella asioista, ettei oma taakka kasvaisi liian suureksi jaksaa.

Kommentoi