Pikkuisen puutarhan hoitoa mielelle

Ulkona alkaa kuulua linnun laulua ja maa tuoksuu keväälle. Moni sanoisi varmasti tässä kohtaa, että koirankakalle, mutta joka tapauksessa kevät on tulossa. Pidän itse puutarhan hoidosta, metsässä kävelystä ja siitä vapauden tunteesta jonka saa tuntea luonnossa. Meidän mielemme tarvitsee välillä tuuletusta ja siinä luonto toimii mitä parhaiten.

Sitä odottaa jo, että pääsee kuopsuttamaan maata, katsomaan kuinka maasta pilkistävät pienet kukkien alut. Joka päivä pitää käydä tarkistamassa kuinka paljon ovat kukat jo kasvaneet ja koska nuput aukeaa. Mieleni siis lepää kun saan tehdä noita pieniä asioita, katsoa ja odottaa hoitaa ja vaalia kasvavia kasveja. Luonto on osa minua ja olen opettanut myös lapsillenikin, että on arvokasta saada nauttia puhtaasta kauniista luonnosta.

Pikku kärpänen nauttii kevään ensimmäisistä kukkasista keväällä 2021

Luin sininauhan sivuilta tätä blogia varten artikkelia puutarha toimii osana kuntoutumista. Puutarhan- ja maatilanhoidon on huomattu jo 1800-luvulla rauhoittavan psykiatrisia potilaita. Hoitoyksiköitä sijoitettiin maaseudulle ja luonnon lähelle. Laitoksiin rakennettiin kasvihuoneita ja puutarhanhoito oli osa hoitoyhteisöjen elämää. 1950-luvulla hoito lääketieteellistyi eli tällainen työtoiminta jäi pois.

2000 luvun alussa alettiin saada tutkimustietoa, että luontoympäristöt tukevat terveyttä ja nämä vanhat tavat puutarhojen hoitamisesta on löydetty uudestaan.

Kirjoitus sai minut miettimään kuinka maailma on muuttunut yli 200 vuodessa, mutta perusasiat eivät. Ihminen saa luonnosta ravintoa, elämyksiä ja ennen kaikkea voimaa.

https://www.sininauhaliitto.fi/ajankohtaista/puutarha-toimii-osana-kuntoutumista/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Pikkuisen puutarhan hoitoa mielelle”

 1. Kiitos ihanasta blogistasi. Heti alkoi mieli istuttaa kukkasia parvekkeelle . Olen ehdottomasti samaa mieltä artikkelisi kanssa siitä, että puutarhan hoitaminen on terapeuttista. Itse ainakin koen niin. Stressi taso laskee heti kun pääsee kastelemaan kukkia, tai vaihtamaan multia kukkaruukuista.

  Nostit myös blogissasi esille luonnon kunnioittamisen, jonka koen myös tärkeänä asiana. Koen tämän tärkeänä myös varhaiskasvatuspuolella missä työskentelen. Onkin ihana lähteä lasten kanssa metsään retkellä ja syödä siellä eväitä. Luontokasvatus onnistuu parhaiten luonnossa.

  Mielstäni on myös tärkeää, että kaupunkien viheralueista pidetään kiinni. Moni asuu kaupungeissa, ja juuri tuo lähipuisto tai metsä voi olla se oma pikku keidas, mihin lähtee rentoutumaan työpäivän jälkeen. Asun Helsingissä ja hienoa, että täällä voi vuokrata viljelyspalstan itsellesi. Mikä ihana tapa saada sormet multaan ja olla yhteudessä luontoon. Meillä on jopa taloyhtiö hankkinut kasvulaatikoita asukkaiden käyttöön.

 2. Ihana postaus, tulin heti alusta hyvälle mielelle kun aloin miettimään takana ollutta aurinkoista päivää, ja mielikuvissani tunsin jo nenässäni kevään mullan tuoksun!

  Auringonvalon lisääntyessä huomaa myös oman olon energisemmäksi ja odottaa luonnon puhkeamista kukkaan. Koen myös itse puutarhan hoidon miellyttävänä ja rentouttavana. Oman käden jälki ja aikaansaannos näkyy nopeastikin, ja on ihanaa huomata että on saanut pienestä taimesta kasvamaan jotain elävää.

  Kuten sanoit, luonnon on havaittu vaikuttavan positiivisella tavalla ihmisen mieleen ja tukevan terveyttä. Mahtavaa, että puutarhanhoito kuntouttavana toimintana on löydetty uudestaan myös lääkkeiden rinnalle.

  Aurinkoista kevään jatkoa!

 3. Kiitos blogikirjoituksestasi Katja!

  Olen samaa mieltä aiemmin kommentoiden kanssa, aihe vei heti ajatukset keväisille poluille. Kuinka suuri voima ja vaikutus luonnolla meihin onkaan, kun jo siitä lukiessa mieli vie muistikuviin ja tuoksuihin!

  Suomessa on upea ja puhdas luonto, jota pidetään helposti itsestäänselvyytenä. Mielen horjuessa pienet ja yksinkertaiset asiat voivat olla niitä vaikuttavimpia, jotka auttavat pysähtymään tähän hetkeen ja hengähtämään. Luonto tarjoaa edullisesti ja helposti tukea hyvinvointiimme. On ollut ilo huomata, miten luonnon hyvinvointivaikutukset ovat nousseet etenkin korona-aikana pinnalle. Tärkeää olisi luoda mahdollisuuksia päästä luontoon myös niille, jotka eivät esimerkiksi sairautensa vuoksi itsenäisesti pysty siihen.

Kommentoi