Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat kasvussa

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Lapsilla ja nuorilla mielenterveyden häiriöt ovat tällä hetkellä merkittävin ongelma, joka vaikuttaa yksilö- kuin yhteiskuntatasolla. Masennusoireilua on arvioitu olevan 15 prosentilla nuorilla, mikä on iso luku. Ahdistuneisuutta on noin 10 prosentilla. Olet ehkä tietoinen tämän hetkisestä ’’aukosta’’ terveydenhuollossa, josta uutisoidaan aktiivisesti. Terveydenhuoltoa on kritisoitu siitä, että hoitoon pääsemistä joutuu odottamaan liian kauan, joka voi lisätä lapsen ja nuoren oireilua entisestään.

Lähetteiden määrä on ollut selvässä kasvussa erikoissairaanhoidon nuorisopsykiatrian poliklinikoilla, joissa hoidetaan toimintakykyä haittaavia mielenterveysongelmista kärsiviä. Osalla mielenterveyden häiriöstä kärsivillä lapsilla ja nuorilla on taustalla syrjäytymistä sekä yksinäisyyden kokemusta, perheissä on huono-osaisuutta sekä sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Toki yhteiskunnan muutokset ovat vaikutteena tähän lisääntyneeseen ilmiöön. Lapset ja nuoret liikkuvat entistä vähemmän, ennen saatettiin käydä ulkoilemassa useammin ja ulkoilun yhteydessä seurusteltiin omien ikätovereiden kanssa. Tähän ilmiöön olen jopa törmännyt oman lapsuudenkodin alueella. Ollessani nuori, lapsia oli enemmän pihalla leikkimässä, nykyisin tuntuu, ettei lapsia juuri koskaan näe samalla piha-alueella.

Lapset ja nuoret käyttävät nykyisin aktiivisesti sosiaalista mediaa. Tällä voi olla hyviä kuin huonojakin vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Nuori ja lapsi voi kokea yhteisöllisyyttä ylläpitämällä suhteita sosiaalisessa mediassa, mutta tutkimuksen tulosten mukaan ongelmallisen sosiaalinen median käyttö on yhteydessä masennusoireisiin ja huonoon unen laatuun.

Tutkijat esittivät, että ongelmallisen sosiaalisen median käyttö laiminlyö muita elämänalueita, jotka ylläpitävät hyvinvointia. Myös yhteiskunnan odotuksilla on oma osuuteensa mielenterveydenhäiriöiden ilmaantumiseen. Suorituspaineet kasvavat kouluissa ja elämässä täytyy ’’menestyä’’, jotta pärjää tulevaisuudessakin. Nykyisin useampi lapsi tai nuori ajattelee, että hyvä koulumenestys lupaa parempaa ammattia ja tulevaisuutta ja heikko koulumenestys taas ei.

Kiusaamisesta on uutisoitu viimeaikoina reippaasti, viimeisin uutinen Koskelan murhasta oli itselle hyvin järisyttävä, kiusaaminen oli pitkäkestoista ja vei lopulta uhrin hengen. Itsellä kävi mielessä, eikö kukaan aikuisista huomannut tätä ongelman vakavuutta ja miten tämänkaltaisesta tilanteesta oltaisiin voitu välttyä?

Kiusaaminen on vakavasti otettava asia, joka vaikuttaa valtavasti lapsen ja nuoren mielenterveyteen alentamalla itsetuntoa ja altistaa samalla mielenterveysongelmille. Kiusaamisen ollessa pitkäkestoista, lapsi ja nuori voi pahimmassa tapauksessa masentua, traumatisoitua ja käyttäytyä itsetuhoisesti. On hyvin tärkeää, että aikuiset ottavat lasten ja nuorten kiusaamistilanteet vakavasti, ennen kuin tilanne eskaloituu. Olen itse töissä ympäristössä, jossa joutuu jatkuvasti puuttumaan lasten ja nuorten kiusaamistilanteisiin. Otan asian vakavasti, koska nuoren on saatava tuntea, että hänet otetaan tosissaan eikä jätetä yksin vaikeuksien kanssa.

Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisen aikuisen, suojelua ja huolenpitoa. Turvallisen ja tasapainoisen kasvuympäristön, joka vastaa lapsen ja nuoren tarpeisiin. Tukea mahdollisimman varhain mielenterveysongelmien ilmaantuessa. Hyvinvoinnin edistämistä, kuten yksinäisyyden, syrjäytymisen ja eriarvoisuuden ehkäisemistä ja mahdollisesti perheiden vankkaa tukemista. Lastensuojelulla ja perhetyöllä voi olla tässä merkityksellinen rooli.

Lähteet:

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/nuorten-mielenterveysongelmat-kasvaneet-rajahdysmaisesti-hoitoon-paasy-liian-hankalaa/22fe08a2-da8b-4314-9006-16d6946a84a1

https://www.tays.fi/fi-FI/Nuorten_mielenterveyden_hairioiden_kasvu(102911)

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat kasvussa”

  1. Kiitos, todella ajankohtainen kirjoitus. Paljon ajatuksia herättävä ja niin tärkeä aihe. Todella laajasti osasit ottaa kantaa asiasta.

    Lapsissa on tulevaisuus ja meidän lapset voi pahoin. Se on totta, että nykyään sosiaalinen media on niin paljon kaikkien läsnä ja se on niin virheellinen maailma. Täynnä kaikkea muuta, kuin todellisuutta.
    Paine. Se on varmasti nykynuorilla paljon suurempi. Täytyy olla täydellinen, että pääsee mihinkään. On hyväksytty.

    Pahoinvointi. Se on niin selkeää ja niin surullista. Monet nuoret jää yksin olojensa kanssa. Epävarmuus. Miellyttämisenhalu. Väärä seura. Ne saa nuoren, vielä niin epäkypsän ihmisenalun tekemään vääriä ratkaisuja elämässään. Kiusaaminen. Siihen täytyy puuttua. Sitä ollut aina. Kuinka siihen puuttua, että päästäisiin eroon näistä kuolemantapauksista???
    Ei enää yhtäkään Koskelan murhaa! Sydän murtuu joka kerta, kun edes ajattelen tuota viimeisintä uutista. Kuinka lapsi voi viedä toisen lapsen elämän.

    Aika. Nykyään kaikilla on kiire, myös aikuisilla. Älylaitteet vie sen pienenkin ajan. Onko vanhemmilla tarpeeksi aikaa nuorille? Edes pieni hetki puhumiselle. Hetki yhdessäoloon.
    Tiedän, että nuori osaa olla “hankala”, eikä välttämättä halua viettää vanhempiensa kanssa aikaa ja kiukkuaa, kun yrittää edes puhua. Mutta nuoren ehdoilla, kun menee ja kuuntelee, kun nuori haluaa puhua. Nuori tuntee tulleensa kuulluksi. Tuntee olonsa hyväksytyksi. Niin se jo auttaa nuorta. Ainakin toivoisin näin.

    Oma nuoreni ei halua viettää aikaa kanssani. Sen takia varmaan reissaan lasteni kanssa, koska vielä eri reissuille saan oman teinini mukaan.
    Mutta huomaan, kuinka tämä asuinympäristö saa nuoren erilaiseksi. Etäisemmäksi ihmistenilmoilla.
    Kait se on sit noloa hengata äidin ja sisarusten kanssa.
    Ehkä se sit helpottaa jossain vaiheessa.

    Kotona kuitenkin olen alusta asti jutellut ja kuunnellut. Ja monesti juttutuokiot on mennytkin todella myöhäsiksi, koska avautuminen tulee, silloin, kun nuorimmat sisarukset ovat menneet nukkumaan. Haluan uskoa ainakin, että tämä on ollut hyväksi. Sillä vielä ainakin kertoo ja näyttää tyhmimmätkin ideansa, joita tuolla kavereiden kanssa on häröillyt. Ja kyllä, ne todella on just näitä älyvapaita juttuja. Ikää tulee tänä vuonna 16. Esikoinen, niin en tiedä helpottaako vai vaikeutuuko vielä.

    Sosiaalinen media myös on mahdollistanut päihteet lähemmäksi lasten elämää. Niin alko, kuin huumeet on yhden klikkauksen päässä. Oman nuoren kanssa näistä paljon puhuneena, voin vain kauhistella, kuinka nykyään kaikki on niin helposti saatavilla. Niin moni nuori kokeilee ja myös käyttää huumeita. Tämä vain lisää sitä pahoinvointia.

    Nuoret tarvitsevat meidän apua ja tukea. Ihana, että nostit esiin myös nämä tahot, joista apua nuorille. Samoin aikuisten osallisuuden.

  2. Hei Emmi,

    Kiitos kommentistasi, oli mukava lukea tekstiäsi. Sosiaalisen median maailma on tuonut lisää paineita nuorille, kuten ulkonäköön liittyen. Olen sinun kanssa täysin samaa mieltä. Surullista on se, että kuvat voivat vaikuttaa niin monen mielialaan, itsetunto ongelmat lisääntyneet varmasti monella. Mutta todellisuudessa, emme tiedä mitä kuvien takana on. Kaikki näyttää niin täydelliseltä, mutta todellisuudessa kenekään elämä ei voi olla täydellistä.

    Koskelan murha herätti yhteiskunnan pohtimaan, miten voimme puuttua kiusaamiseen ajoissa, ettei tapahdu enään näin traagista tapausta. Kenenkään ei pitäisi kärsiä kiusaamisen takia, se murentaa itsetunnon ja tuo mielenterveysongelmia. Voidaanko tulevaisuudessa ottaa kiusaaminen vakavemmin?

  3. Erittäin hyvä kirjoitus Sandra.
    Omat lapseni ovat juuri teini-iän kynnyksellä ja näistä sinun ja Emmin mainitsemista asioista jutellaan paljon. Sosiaalinen media aiheuttaa tosiaan painetta mutta myös paljon asioita mistä pitäisi nuoren kanssa keskustella ja osata selittää. Se vaatii paljon vanhemmalta/aikuiselta ja sitä aikaa vaan ei tunnu olevan.
    Omien lasteni luokkatovereiden vanhempien kanssa keskustellessa on tullut ilmi etteivät läheskään kaikki edes tiedä mitä sovelluksia omalla lapsella/nuorella on käytössään, saati että ymmärtäisi niiden sisällöstä juuri mitään. Kauhistella kyllä osataan kuinka väkivalta videot leviävät ja kuinka pienet lapset pääsevät niihin käsiksi. Ihmetellään kuinka tämä voi edes olla mahdollista. Väitän että suurin osa omaa ikäluokkaani edustavista vanhemmista tarvitsisivat itse media- ja netti kasvatusta. Koen että olemalla itse kiinnostunut ja menemällä sisään sinne maailmaan missä nuori toimii on paljon helpompaa saada yhteys ja löytää niitä kumpaakin ( ainakin osittain) miellyttäviä pelisääntöjä.

    Itse koen myös vahvasti että meidän yhteiskuntaan on pesiytynyt joku ihme suorittamisen kulttuuri. Kaikessa pitäisi olla hyvä ja joka elämän osa-alueella menestyä. Yhä nuoremmat kokevat paineita suorituksistaan, uupuvat ja sairastuvat. Terveydenhuollon kapasiteetit ei pysy enää mukana ja jonot kasvavat. Koska lapset ja nuoret eivät saa apua ajoissa, tilanteet eskaloituvat ja oireilevat nuoret “saastuttavat” muita ympärillään. Pahaa oloa on purettava johonkin, on liikaa vaadittu että nuori pystyisi siihen järkevästi yksinään. Yhä huonommassa kunnossa olevia nuoria lähetetään kotiin, laitos tai osastopaikkoja kun ei ole. Tämä on asia johon toivottavasti saadaan pian lisää resursseja ja toimijoita. Koronan myötä nuorten hyvinvointi ei ole ainakaan parantunut, päinvastoin.

    1. Hei,

      Kiitos oikein hyvästä kommentista. Kun on omia lapsia tulee varmasti ajatelleeksi mitä siellä netti maailmassa lapset/nuoret tekevät. Vanhempana olisi ehdottomasti hyvä saada media- netti kasvatusta, jotta osaa itse antaa neuvoja ja ajatuksia sosiaalisesta mediasta, etenkin siitä että sosiaalisessa mediassa voi olla paljon epärealistisia asioita. Paineet on nykyisin lapsilla/nuorilla kova sana, liiallinen suoritus voi myös uuvuttaa suorittajan. Tasapaino kaikessa on hyvä olla ja erityisesti lapselle ja nuorilla on antava mahdollisuus elää ilman liiallisia paineita sekä nauttia lapsuudesta/nuoruuden ajasta.

Kommentoi