Mielen sisällä – blogin esittely

Olemme neljä nuorta sosionomiopiskelijaa Tikkurilan kampukselta. Käsittelemme blogissamme vuoroittain mielenterveyteen liittyviä teemoja kahdesti viikossa. Teemoihin sisältyvät mm. mielenterveyden erilaiset muodot sekä hyvinvoinnin edistäminen.

Hyviä lukuhetkiä!

-Eveliina, Sandra, Janna & Helmi

Mielen sisällä- blogin päätös

Mielen sisällä- blogi on tullut nyt päätökseen. Kirjoitimme blogia muutamien viikkojen ajan ja blogikirjoitusten teemana toimi mielenterveys. Kirjoitimme postauksia mielenterveyshäiriöistä, miten ylläpitää omaa mielenterveyttä ja hyvinvointia sekä mitä muita ongelmia mielenterveyshäiriöt voivat tuoda mukanaan. Toimme esille, kuinka maailmanlaajuinen koronapandemia on lisännyt mielenterveysongelmia ja vaikuttanut ihmisten fyysiseen sekä psyykkiseen hyvinvointiin. Käsittelimme myös valitettavaa ilmiötä lasten ja nuorten mielenterveysongelmien kasvusta sekä pohdimme mistä tämä saattaisi johtua. Emme keskittyneet ainoastaan ikäviin asioihin, vaan kerroimme myös positiivisesta mielenterveydestä sekä kuinka lisätä opiskeluhyvinvointia.

Lue lisää Mielen sisällä- blogin päätös

Viimeinen kerta

Suomessa lähes joka toinen nainen on elämänsä aikana kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai molempia. On todettu erilaisten kyselytutkimusten avulla, että naisista ja miehistä suunnilleen yhtä moni on kokenut parisuhdeväkivaltaa, mutta vakava väkivalta kohdistuu valitettavasti useammin naisiin. Naiset saavat väkivallasta myös miehiä enemmän ja vakavampia vammoja. Parisuhdeväkivaltaan kuolleista suurin osa on naisia. 

Lue lisää Viimeinen kerta

Vuodenaikojen vaikutus mielenterveyteen

Monelle on varmasti tullut tavaksi käydä joka vuosi ulkomailla. Osa lähtee talvella Suomen pimeyttä ja kylmyyttä karkuun etelän lämpöön. Lomamatkojen suunnittelu, matkan lähestyminen ja vihdoin kohteeseen saapuminen saa ihmisessä aikaan innostusta, jännitystä ja hyvää mieltä. Suomen talvet ovat pimeitä ja synkkiä, sataa ja on kylmä. Näiden synkkien vuodenaikojen on tutkittu vaikuttavan myös mielenterveyteen. Olen toisinaan kuullut ulkomaalaisilta kavereiltani; ”Etkö ole masentunut, kun asut siellä kylmässä ja pimeässä Suomessa?”.

Lue lisää Vuodenaikojen vaikutus mielenterveyteen

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat kasvussa

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Lapsilla ja nuorilla mielenterveyden häiriöt ovat tällä hetkellä merkittävin ongelma, joka vaikuttaa yksilö- kuin yhteiskuntatasolla. Masennusoireilua on arvioitu olevan 15 prosentilla nuorilla, mikä on iso luku. Ahdistuneisuutta on noin 10 prosentilla. Olet ehkä tietoinen tämän hetkisestä ’’aukosta’’ terveydenhuollossa, josta uutisoidaan aktiivisesti. Terveydenhuoltoa on kritisoitu siitä, että hoitoon pääsemistä joutuu odottamaan liian kauan, joka voi lisätä lapsen ja nuoren oireilua entisestään.

Lue lisää Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat kasvussa

Ihana paha raha

Rahapelaaminen tarkoittaa pelaamista, jonka voittona tai tappiona on rahaa tai jotain rahan arvoista. Rahapelaamisella tarkoitetaan usein nykyään nettipokeria, mutta rahapelaamista ovat niin kolikkopelit, perinteinen lotto kuin raaputusarvatkin. Etenkin nuorilla on usein vääristyneitä käsityksiä ja luuloja rahapelien toiminnasta, todennäköisyyksistä ja onnesta. Nuoret saattavat helposti pelata rahapelejä, vaikka heillä ei olisi itse asiassa siihen edes varaa.

Lue lisää Ihana paha raha

Odottavan aika on pitkä

Kuva: Pixabay

Mielenterveyspalvelujen pariin on usein pitkät jonot ja keskusteluapua voi joutua odottamaan pahimmillaan jopa vuoden. Lisäksi eri paikkakunnilla on erilainen tilanne, osassa pääsee keskusteluhoitoon suoraan terveyskeskuksilta, kun taas toisilla paikkakunnilla tällaista vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Itse vierestä seuranneena olen huomannut, kuinka pitkä ja piinaava odotus vastaanotolle voi olla ja mitä se häiriöstä kärsivälle tekee.

Lue lisää Odottavan aika on pitkä

Aivot suojaavat meitä traumaattisilta kokemuksiltamme

Kukaan ei muista syntymäänsä, joka kuuluu asiaan ja on normaalia. Myös ensimmäiset elinvuodet on varmasti hyvin vaikea muistaa. Monen elämästä saattaa löytyä muitakin jaksoja, jotka eivät ole traumaattisen olemuksensa vuoksi omassa muistissaan. Näitä kutsutaan traumaattisiksi muistoiksi, josta meidän aivomme suojaavat meitä.

Lue lisää Aivot suojaavat meitä traumaattisilta kokemuksiltamme

Mielen päällä korona

Koronavirus on tuonut epävarmuutta monien elämään ja laittanut jokaisen muuttamaan omaa elämäntyyliään. Koronapandemia on tutkitusti lisännyt mielenterveysongelmia niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Monet apua tarvitsevat voivat kuitenkin sinnitellä pandemian ajan ja he alkavat oireilla enemmän vasta pandemian jälkeen. Monet myös pelkäävät koronaa niin paljon, etteivät uskalla lähteä hakemaan apua.

Lue lisää Mielen päällä korona

Opiskeluhyvinvointi

Opiskeluhyvinvointia on opiskelun ja muun elämän riittävä tasapaino. Opinnot edistyvät suunnitellusti ja onnistumiset tuottavat iloa. On tärkeää, että arjessa on aikaa myös muulle kuin vain opiskelulle. Esimerkiksi vapaa-ajan harrastuksille, ystäville ja perheelle. Stressi ja kiire kuuluu kuitenkin myös osaksi opiskeluhyvinvointia, ja nekin edistävät opintoja pienissä määrin. Stressistä ja kiireestä on kuitenkin tärkeää muistaa palautua riittävästi.  

Lue lisää Opiskeluhyvinvointi