Omaa aikaa arkeen

Jokaisella meistä tulee varmasti hetkiä arjessa, kun asioita mitä pitäisi keretä tekemään on liikaa. Tuntuu ettei ole minkäänlaista omaa aikaa. Arki on todella hektistä monissa perheissä ja varmasti yksinhuoltajilta puuttuu välillä oma aika kokonaan elämästä. Miten siis saisit omaa aikaa arkeen, mihin voisit viedä lapset edes hetkeksi ja mitä voisit tehdä ajalla, joka on kokonaan sinun? Mikäli pohdit näitä asioita jatka lukemista, ehkä löydät muutaman hyvän vinkin saadaksesi olosi rentoutumaan arjen hulinan keskellä.

On monia eri tahoja, jotka järjestävät lastenhoitoa. Yksi niistä on Babysits. Babysits toimii ympäri Suomea. Sivusto toimii niin, että reksiteröidyt ja teet itsellesi tilin. Pääset valikoimaan monien lastenhoitajien joukosta juuri sinun lapsillesi sopivan hoitajan. Sivustolla on monia erilaisia suodattimia, mikäli sinulla on tiettyjä toiveita hoitajaa kohtaan. Jokaisesta hoitajasta on vielä kuvat ja lyhyt esittelyteksti, jonka avulla saat hieman paremman kuvan henkilöstä, joka voisi olla lastesi hoitaja.

Helsingissä toimii päiväkotien ja leikkipuistojen kerhoja. Leikkitoiminnan kerhot luovat kotihoidossa olevien lasten perheiden kontakteja toisiinsa ja lapset saavat kokemusta leikkiryhmään kuulumisesta. Kerhoihin haetaan sähköisellä lomakkeella tai paperisella hakemuksella. Lisää asiasta voit lukea täältä. Helsingissä toimii myös yksityisyrittäjiä nimikkeellä puistotädit. Toiminta sisältää ohjattuja laulu-, leikki- ja liikuntahetkiä, pallopelejä, vesileikkejä, piirtämistä, maalaamista ja nukketeatteria. Puistossa lapset saavat leikkiä vapaasti oman kiinnostuksensa mukaan. Puistotäti auttaa ja ohjaa lapsia leikeissä. Toiminta tapahtuu kaupugin leikkkipaikoilla ja puistoissa, sään huomioon ottaen talvisin.

Kuva Daniela Dimitrova Pixabaystä

Mitä sitten voisit tehdä omalla ajallasi? Joku varmasti haluaisi ottaa kunnon päiväunet ja toinen lähteä lenkille, mutta on paljon muutakin hauskaa tekemistä. Ehkä haluat kokeilla jotakin uutta kuten joogaa. Tai muistat halunneesi lukea jonkin kirjan, mutta aikaa siihen ei ole löytynyt. Nykypäivänä monet käyttävät erilaisia äänikirjastoja, voit laittaa kuulokkeet korville ja tehdä sinulle mieluista puuhaa ilman keskeytyksiä. Uiminen on myös hyvä tapa päästä rentoutumaan, joistakin uimahalleistahan löytyy myös ihanan lämmin terapia-allas!

Useasti olen kuullut puhuttavan myös siitä, että huoltaja tahtoisi käydä salilla, mutta mihin laittaa lapsi siksi ajaksi? Jotkut salit tarjoavat pienellä lisämaksulla lastenhoitoa salitreenin ajaksi. Yksi niistä on Forever kuntoklubi. Voit siis hyvillä mielin rehkiä salilla, samalla kun ammattitaitoinen lastenhoitaja huolehtii lapsesi turvallisuudesta.

Mukavaa torstaita!

Anni ♥

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Omaa aikaa arkeen”

 1. Tuot esiin erittäin tärkeän asian, joka monelta unohtuu helposti arjen kiireiden keskellä. Muutama ystävistäni on yksinhuoltaja pienten lasten kanssa ja olen huomannut heidän kokevan jopa syyllisyyttä siitä, että kaipaavat pientä hetkeä vain itselleen. Kun olen ollut lapsenvahtina heidän lapsilleen, olen parin tunnin jälkeen hyvin onnellinen, mutta tunnustan myös, että aivan loppu! En ymmärrä, miten ystäväni jaksavat sitä energiaa päivästä toiseen, varsinkin jos he eivät ota aikaa itselleen. Olenkin aina yrittänyt sanoa, ettei ole todellakaan tarvetta potea huonoa omaatuntoa, vaan kannattaa yrittää ajatella sitä akkujen lataamisena. Lapsetkin hyötyvät siitä, että vanhemmat saavat välillä ladata akkujaan, jotta jaksavat taas pyörittää ajoittain hektistä arkea. Hyvinvoiva aikuinen, joka saa ja pystyy nauttimaan myös omasta ajasta, kykenee olemaan turvallinen ja kannustava vanhempi lapselleen.

  1. Ehdottomasti lapsetkin hyötyvät siitä, kun huoltaja pääsee hetkeksi tuulettumaan. Arki lasten kanssa on hyvin hektistä ja se huomaa jo muutamassa tunnissa kuten itsekin mainitsit. Onkin hyvä, että edelleen löytyy ystäviä, jotka haluavat auttaa tilanteen sitä vaatiessa. Lapsillekin on hyvää vaihtelua saada toinen aikuinen paikalle ja oma huoltaja lataamaan akkujaan. Kiitos kommentistasi!

 2. Hei,
  kiitos tekstistäsi.
  Minunkin mielestäni oma aika on todella tärkeätä. Tuntuu, että monet ovat niin tempaantuneita mukaan hektiseen elämään, että eivät välttämättä edes osaa tunnistaa tarvettansa omaan aikaan. Joskus ihan pienikin hetki voi olla voimaannuttava.
  Olen itse miettinyt sitä miksei ole harrastusryhmiä joissa vanhempi ja lapsi voisivat harrastaa samaan aikaan. Esimerkiksi aikuiselle jooga ja lapselle maalausta tms.
  Uskon siihen, että jos vanhempi voi hyvin heijastuu se koko perheeseen.
  Laura

Kommentoi