Uupumuksesta rentoutumiseen

Kuva: Pixapay

Jokainen meistä on varmasti ainakin joskus kokenut hetkellistä uupumusta ja väsymystä. Hetkellinen uupumisen tunne onkin normaalia ja se on tarpeellinen varoitusmerkki siitä, että olisi syytä vähän hengähtää. Nykypäivänä pitempiaikaisesti uupuneiden määrä on kuitenkin lyhyessä ajassa rajusti lisääntynyt. Arviolta 600 000 suomalaista kärsii nykypäivänä vakavista jaksamisongelmista, jotka aiheuttavat paljon sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä.

Elämän kuormitustekijöiden kirjo sekä niihin liittyvät uupumus- ja stressikokemukset ovat nykyään todella yleisiä. Nykypäivän kilpailukeskeisessä yhteiskunnassa on monta mahdollisuutta ”palaa loppuun”. Lisäksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tuoma ahdistus ja vallitsevan koronapandemian tuomat stressitekijät tähän vielä päälle, niin ei ihme, että uupumus on niin yleistä tänä päivänä. 

Uupumuksen ensimerkit, kuten univaikeudet, väsymys ja tunne, ettei saa mistään iloa, tulisi ottaa vakavasti. Usein saatamme olla kuitenkin vauhtisokeita omaa elämää säädellessämme. Paahdamme menemään, todistelemme itsellemme ja toisaalta muille, kuinka paljon saamme aikaan ja jaksamme kannatella montaa asiaa yhtä aikaa. Usein sitä jaksaa pahtaa pitkäänkin, mutta kääntöpuolena voi tulla suurempi pysähdys ja uupuminen.  Nykyään oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta tärkeimpiä asioita ovatkin löytää omat rentoutumis- ja stressinhallintakeinot. 

Tässä vielä pari muistutusta, joilla uupuminen pysyy paremmin loitolla. 

Uni 

Uni on yksi tärkeimmistä hyvinvointiimme vaikuttavista asioista. Mitä enemmän nukkumista ja unen laatua on tutkittu, sitä selvemmäksi on osoittautunut se, kuinka tärkeä asia palauttava uni on terveydellemme ja hyvinvoinnillemme. Silti kovin moni nipistää omista yöunistaan kiireiden ja muiden huomioitavien asioiden vuoksi. Uni ei ole kuitenkaan se asia mistä kannattaa ruveta tinkimään.  

Rentoutuminen 

Niinkin yksinkertainen asia kuin rentoutuminen voi helposti unohtua arjessa. Hektisessä ja nopeatempoisessa nykymaailmassa varmasti yksi vaikeimpia ja tärkeimpiä taitoja onkin pysähtyminen sekä se, että osaa rentoutua hyvällä omalla tunnolla. Meillä kaikilla on oma tapamme rentoutua ja joskus sitä saattaa joutua harjoittelemaan uudelleen. Varmaan syystäkin netti on nykyään pullollaan monenlaisia rentoutumisvinkkejä ja sieltä voi löytää helposti itselle sopivia rentoutusharjoituksia. Tässä yksi hyvä ja selkeä Oivamielen rentoutusharjoitus pysähtymistä kaipaavalle: https://oivamieli.fi/pitka_rentoutus.php 

Rentoa syksyä kaikille! 

Lähteet:

Jukka Kivekäs Tunnista ajoissa stressi ja uupumus https://mieli.fi/sites/default/files/materials_files/stressiopas_fin_netti.pdf

Mieli ry Pitkä rentoutus https://oivamieli.fi/pitka_rentoutus.php

Titta puurunen Uupumus on aikamme vitsaus – miten suojautua loppuunpalamiselta https://yle.fi/uutiset/3-10128501

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Uupumuksesta rentoutumiseen”

  1. Moikka Tuomas,

    Todella ajankohtaisen asian olet nostanut mielestäni esiin. Juuri tällä viikolla luinkin Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin Häpeilemättä jouten, joka kertoi laiskuudesta positiivisesta näkökulmasta. Kuinka laiska ihminen onkin ehkä se ihminen, joka on löytänyt elämän ilon ja merkityksen, eikä koe suoritus paineita tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme.

    Ajatuksia herättäävää itselleni tuossa artikkelissa nimeonmaan oli se oman itsensä syyllistämisen lopettaminen. Että vaikka talo pitäisi siivota ja siihen olisi ollut aikaa, mutta siivousta ei ole tehty, ei tästä saisi syyllistää itseään. Kuulostaa ajatuksena ihanalta ja jollain tapaa itselleni absurdilta, pakko myöntää.

    Mielestäni olisi kuitenkin mielenkiintoisa myös tästä aiheesta keskusteltaessa tuoda esiin myös työpaikkojen ja valtion vastuun. Sillä olen sitä mieltä että meidän suorituskeskeisyys on ensinnäkin opittu ja sitä on vaadittu meiltä monelta taholta ihan pienestä pitäen niin monissa harrastuksissa, koulussa kuin työelämässämmekin. Toiseksi nykyään resurssien ollessa monessa työpaikassa vähenemään päin, ellei jo ihan minimeissä, moni työntekijä joutuu vasten omaa mieltymystään ylityöllistämisen kynsiin. Ja mietin vain, että kuinka moni joutuu jäämään tilanteeseensa sen pelossa, että ei esimerkiksi saisi toista työtä? Tai kuinka monen ammatti kärsii siihen linkitetystä “tämä ammatti/tällä alalla on nyt vain tälläista” ajatusmallista. Että vaikka vaihtaisitkin työpaikkaa, ammattiin nyt vaan kuuluu pitkät työvuorot ja ylityöt. Tai kuinka monen työntekijän palkka ei ole tarepeeksi normaalin työviikon ansioilla, ja tämän takia painetaan ylitöitä ja puudutetaan itsemme.

    Katsoin juuri Yökylässä Maria Veitola ohjelman jakson, jossa hän vieriali suomalaisen huippukokki Kape Aihisen luona. Hän sanoi jaksossa, että ei ole sellaista huippukokkia joka voisia sanoa voivansa hyvin. Tämä pysäytti ja koin suurta harmitusta näiden ihmisten puolesta. Vaikka itse olenkin rentoutus ja hengitysharjoitusten suuri ystävä, en jaksa uskoa että ne pelastaisivat kaikkia ihmisiä uupumukselta. Se on mainio työkalu, mutta se ei muuta rakenteellisia ongelmia.

    1. Kiitos Summer paljon kommentistasi! Nostit todella hyviä pointteja tähän teemaan liityen. Olen vahvasti samaa mieltä, että nykypäivänä uupumuksen ja sressin tekijöitä on hyvä katsoa yksilöä lajemmista tekijöistä. Suorituskeskeisyys on syvällä yhteiskuntamme rakenteissa ja se menee jo monen sukupolven taakse. Sitäkin olisi ehkä hyvä miettiä, että miksi yleensä ihannoimamme ja sankarimaineeseen päässeet henkilöt yhteiskunnassamme ovat niitä, jotka ovat olleet todella aikaansaavia ja menneet suomalaisella sisulla 🙂 On myös totta, että monesti työntekijältä odotetaan ja vaaditaan työelämässä liikaa ja jaksaminen on monilla kortilla. Moni ei uskalla kuitenkaan lähteä pois tällaisesta työpaikasta. Onneksi nykyään kuitenkin osa ihmisistä uskaltaa tehdä elämästään enemmän ja enemmän omannäköistä ja kuuntelee omia voimavarojaan.

      1. Suomalainen sisu! Siinä vasta onkin hyvä esimerkki 😀 Tänään kun on ollut veropäivä, niin pohdittiin ystävien kanssa sitä miksi tuntuu että juuri nämä tulot ovat menestyksen meriitti. Isot tulot yleensä kuitenkin juurikin vaativat aikaa, joka on pois kaikelta muulta, esimerkiksi juurikin omalta mielen ja kehon rentouttamiselta. Ja nostimme esiin myös senkin, kuinka teknologialla on sanottu tuovana asioiden tekoon nopeutta, jonka pitäisi jättää aikaa enemmän meille itsellemme, mutta kuitenkin koen että usein täytämme tämän voitetun ajan suorittamalla jotain muuta kuormittaen itseämme lisää. Mielenkiintoisia asioita ja tätä olisi kiva pohtia vieläkin syvemmälle. Kiitos kun sait omat ajatukseni tämän asian suhteen virtaamaan! 🙂

Kommentoi