Jokaisen asunnottoman tarina on erilainen. Suomi haluaisi päästä stereotyyppisestä ajattelutavasta eroon, että ennen oli vain alkoholisoituneet miehet asunnottomia. Heidänkin jokaisen kohdalla on syy, miksi alkoholi on vienyt mennessään. Musta Helsinki-dokumentissa vuodelta 1966 miehet kertovat syynä olleen läheisen kuolema, avioero, sairastuminen ja heikko luonne. Heikolla luonteella tarkoittivat itsekurin puuttumista, he tarttuivat pulloon, sillä eivät osanneet käsitellä tunteitaan.
Jokaisella vuosisadalla syyt asunnottomuuteen ovat olleet hieman erilaiset. 1970-luvulla kaupungistuminen lisäsi alivuokralaisuutta ja monet talot olivat purku-uhan alla. 1980-luvulla asuntojen hinnat olivat kalliita, eikä asuntoja riittänyt kaikille, myös moni vapautuva vanki oli vailla asuntoa. 1990-luvun lama vei osalta työpaikat, eikä ollut varaa maksaa pankeille takaisin lainoja. Pakolaisten osuus kasvoi asunnottomien joukossa maahanmuuton myötä.
2000-luvulla Suomi on saanut asunnottomuuden hyvin laskuun ja tilanne on jo melko hyvä. Edelleenkin vuonna 2020 asunnottomia on noin 4600: taa, näistä 740:tä asuu ulkona, porrashuoneissa ja ensisuojissa. Myös asunnottomia lapsiperheitä löytyy. He usein majailevat sukulaisten ja tuttavien luona. Lasten oikeuksien näkökulmasta turvallinen pysyvyys puuttuu lasten elämästä ja vanhempien pelko ja stressi tarttuvat lapsiin. Yksikin koditon on liikaa. Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen kertoo kansainvälisten tutkimusten mukaan tulevan halvemmaksi saada jokaiselle koti, sillä kadulla asuvien muiden palveluiden käyttö on yhteiskunnalle kallista.
Tällä hetkellä miesten asunnottomuus on laskussa, alle 25-vuotiaiden nuorten on kasvussa. Naisten asunnottomuus on pysynyt melko samana. Naisilla on monesti piiloasunnottomuutta eli saattavat majailla kumppanin luona. Monesti naiset saattavat olla parisuhteessa vain sen takia, että muuten päätyisivät kadulle. Hennan tarinassa tulee esille, kuinka mies monesti olettaa antaessaan naisen majoittua luonaan haluavansa seksuaalisia vastapalveluksia. Naisella on suuri uhka tulla seksuaalisen hyväksikäytön, sekä väkivallan uhriksi. Hennan tarinassa on vahvasti päihderiippuvuus asunnottomuuden syynä.
Haasteellista on saada pysyvä ratkaisu heille, joilla asunnottomuus toistuu. Häätö syntyy maksamattomien vuokranmaksujen ja taloyhtiön sääntöjen rikkomisesta. Nuorella saattaa olla päihderiippuvuus ja rikollinen elämäntyyli. Nuori, joka on saanut oman ensimmäisen asunnon saattaa kokeilla vapauden rajojaan, eikä aina välitä naapurisovusta. Joitain naapureita saattaa pelottaa väkivallan kasvu jos on isoja määriä päihtyneitä asunnolla ja kova meteli. Lisäksi on ihan todellinen riski, että asunnossa sammutaan tupakka kädessä ja syttyy tulipalo. Nämä seikat lisäävät varoitusten määrää ja lopulta johtavat asunnon irtisanomiseen. Missä vaiheessa kyetään ottamaan vastuuta omista teoistaan, jotta asuntoa ei menetetä? Noora kirjoitti blogissaan huumeidenkäyttö-uhriton rikos, kuinka vaikeaksi päihdehoitoon pääsy on tehty. Voisiko katkaisuhoitoihin pääsy helpottaa myös tässä tapauksessa, jotta ei menettäisi asuntoa? Tällä hetkellä kärsivät nimenomaan erittäin vakavasti huumaisaineista riippuvaiset, jotka eivät pysty sitoutumaan tämän hetkisiin vaatimuksiin katkaisuhoidon pääsemisestä. Asuntolapaikkoja löytyisi heille, jotka ovat jo raitistuneet. Mielestäni näitä pitää ehdottomasti olla, koska monella alkaisi käyttö uudelleen, jos viereiseen huoneeseen tulisi karkkikauppa auki. Tilanne on kuitenkin surkea niiden osalta, jotka eivät ole vielä raitistuneet. Heille tarvittaisiin asuntoja, jossa voitaisiin matalammalla kynnyksellä aloittaa yhteistyö kohti päihteetöntä elämää.
Suomessa otettiin ensi kerran kokeiluun 90-luvulla asunto ensin periaate. Ennen asunto piti teoilla ansaita, mutta myöhemmin ollaan huomattu, että pitkälle menneet ongelmat ovat helpompi alkaa purkaa vasta sen jälkeen, kun on asunto. Tästä koskettavana esimerkkinä suosittelen lukemaan Millan tarinan. Siinä tulee hienosti esille, kuinka toisen ihmisen aidolla välittämisellä saadaan ihmisarvo takaisin ja päihteetön elämä. Usein unohdetaan, että päihderiippuvuus on sairaus, johon on saatavilla apua. Päihderiippuvaiselle asunnon häätö ei yleensä vie asioita eteenpäin. Riippuvainen ei enää saa suurta tyydytystä päihteestä, vaan se normalisoi olotilan kerrotaan Minnesota-hoidon sivuilla, sillä toleranssi on noussut niin paljon. Nyt on koronaviruksen toinen aalto. Summerin blogissa: Korona iski päihteiden käyttäjiin ja Tor-verkkoon tuli esille hesarin artikkeli. Samassa artikkelissa Sininauhan työntekijä Pääskysaari pohtii voitaisiinko nyt toisen aallon aikana majoittaa asunnottomia jäähallissa jos siellä ei kerta saa järjestää tilaisuuksia. Tämä on yksi esimerkki monien joukosta. Kaupungilla on tyhjillään tiloja, joihin voitaisiin hyvin majoittaa tilapäisesti, kunnes löytyy pysyvämpi ratkaisu. Lisäksi naiset tarvitsevat turvallisen oman hätämajoituksen.
https://areena.yle.fi/1-50117460
https://areena.yle.fi/1-50323630
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7c80ff2a-4457-4711-ae9f-226c406cb739
https://yle.fi/uutiset/3-11579214
https://www.hdl.fi/blog/2019/10/16/ei-pelkastaan-asunnoton-vaan-myos-koditon/
https://elamavastassa.fi/miksi-asunto-ensin/
https://www.minnesota-hoito.fi/huumausaineriippuvuus/
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006621023.html
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!