Vuonna 2015 Suomeen saapui satoja turvapaikanhakijoita päivässä, mikä tietysti yllätti koko maata. Viranomaiset kokivat paineita turvapaikkaprosessin tehostamiseen ja tämä johti muutoksiin, joilla vaarannettiin turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Turvapaikanhakijat saapuivat Suomeen hyvin epärealistisilla odotuksilla ja haaveilla.
”Irakilaisille oli kerrottu, että Suomesta saa heti oleskeluluvan, töitä, perheen. Ihmissalakuljettajat kusettivat näitä ihmisiä mennen tullen. He lähtivät kohti paratiisia, jota ei sitten ollutkaan” -Entinen Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio.
Viimeisten vuosien aikana turvapaikanhakijoiden oikeusturva on heikentynyt, johtuen useista lainmuutoksista, kertoo Amnesty. Syksyllä 2015 Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä yllätti ja aiheutti sekavuutta. Kaikki turvapaikanhakijat eivät saaneet heille tarkoitettua apua, kuten lääkärin aikaa ja neuvontaa sekä tietoa heidän turvapaikkahakija asemastaan.
Turvapaikanhakijoiden oikeus maksuttomaan oikeusapuun turvapaikkapuhuttelussa vähennettiin. Näissä puhutteluissa turvapaikanhakija pääsee ensimmäistä kertaa kertomaan kokemistaan ihmisoikeusloukkauksista, jonka avulla selvitellään hänen suojelutarpeensa. Suurin osa hakijoista käy turvapaikkapuhuttelussa ilman avustajaa. Tämä johti siihen, että monia haavoittuvassa tilanteessa olevia turvapaikanhakijoita ei tunnistettu. Monet turvapaikanhakijat olivat tiedottomia koko puhuttelusta. (Amnesty 2019.)
Amnestyn mukaan oikeusministeriön vuonna 2018 teettämässä selvityksessä todetaan, että oikeusturvan merkitys painottui turvapaikkapäätöksissä ja hakemuksen käsittelyvaiheessa oikeusavulle on suuri tarve. Selvityksessä myös lausutaan, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvassa löytyy useita ongelmakohtia ja niihin on esitetty ratkaisuja, kuten lyhennetyn valitusaikojen taas pidentäminen sekä oikeusavun mahdollistaminen heti hakemuksen jättämisen yhteydessä.
Vuoden 2019 alussa hyväksyttiin lakimuutos, joka pyrkii vähentämään uusintahakemuksien määrää. Muutos uhkaa turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia reiluun oikeudenkäyntiin ja viranomaisprosessiin. Nämä muutokset yhdistettynä tekee turvapaikanhakijan palauttamisesta yksinkertaisemman. Väärin tehdyt päätökset voivat vaikuttaa ihmisen kohtaloon hyvin haavoittavasti. (Amnesty 2019.)
Tämä blogiteksti perustuu Amnestyn postaukseen, johon olen viitannut jo monesti. Suosittelen lämpimästi, että luette sen alusta loppuun. Suosittelen eritysesti lukemaan postuksen alussa olevaa kertomusta.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Kiitos hyvästä ja tärkeästä blogikirjoituksesta! Turvapaikanhakijoiden tilanne ympäri maailmaa ja Suomessakin on todellakin vaikea. Otit hyvin tekstissäsi esiin monia ongelmakohtia ja epäoikeudenmukaisuuksia, joita tämän hetken Suomen turvapaikanhakuprosesseissa on. On todella harmillista, miten jonkun elämä ja sen suunta voi olla kiinni yhdestä parin tunnin haastattelusta, jossa turvapaikanhakijan pitäisi pystyä selittämään tarpeeksi vakuuttavasti koko vaikea historiansa ja syyt miksi hänen pitäisi saada oleskelulupa. Huh, onneksi minä en ole päättämässä, että saako joku jäädä vai lähetetäänkö hänet takaisin maahan, jossa ei ole tulevaisuutta ja jopa kidutetaan. Pakolaistilanne on kasvanut vauhdilla lyhyessä ajassa ympäri maailmaa ja Suomessakin ollaan varmaan vielä vähän ihmeissään tämän uuden ilmiön kanssa. Uskon, että tulevaisuudessa pakolaisten määrä ei kuitenkaan tule ainakaan vähenemään. Toivotaan, että tulevaisuudessa turvapaikanhakijat saisivat paremman oikeusturvan ja oikeudenmukaisemman turvapaikanhakuprosessin.
Kiitos kommentistasi! Ihanaa, että lähestyit asiaan näin empaattisesti.