Arki työttömänä

Tänään blogimme aiheena on työttömän arki ja mitä se voikaan pitää sisällään. Mitä tekevät työttömät päivisin, kun muut käyvät töissä? Makaavatko työttömät vain kotona päivät pitkät?

Kuva: Pixabay

Työttömän arki ei ole helppoa. Useammat työttömät kokevatkin arjen kamalaksi ja tylsäksi. Työttömänä ihminen kokee useasti kovaa henkistä painetta sekä rahattomuuden tuomaa epävarmuutta, ei tällöin arkikaan tunnu mukavalta. Työttömyys tuo myös yleensä mukanaan yksinäisyyttä. Arjesta kun jää tällöin puuttumaan muun muassa työyhteisön tuomat sosiaaliset kontaktit. Jos työttömällä ei ole perhettä, tai muita sosiaalisia suhteita elämässään, on ihminen tällöin arjessaan hyvin yksin.

Kerromme seuraavaksi esimerkin pitkäaikaistyöttömän Marjutin tavallisesta arkipäivästä…

Herätys kello soi Marjutin perheessä arkisin kello 7:00. Marjut herättää poikansa ja he syövät yhdessä aamupuuron. Marjutin vanhempi poika lähtee itsenäisesti kouluun ja Marjut saattaa nuoremman poikansa esikouluun. Poikien ollessa koulussa ja eskarissa, Marjut käy ruokakaupassa, jossa hän hyvin tarkkaan katsoo mitä ostaa. Rahaa ei ole paljoa ja penniä todellakin saa venyttää. Ruokakaupan jälkeen Marjut saapuu kotiin ja googlettaa puhelimellaan uupuneena ”Avoimet työpaikat” vain todetakseen, ettei siellä edelleenkään ole hänelle työpaikkaa. Kotona pitäisi siivota, mutta masennus aiheuttaa haluttomuutta tehdä mitään. Niinpä Marjut odottaa kellon olevan kaksi, jolloin nuorempi poika haetaan esikoulusta. Harrastuksiin ei perheellä ole rahaa, joten Arki-ilta menee poikien kanssa kotona. Huomenna koittaa heillä taas uusi, samanlainen päivä.

Tälläistä arki on monen työttömän ja pitkäaikaistyöttömän kohdalla. Usein kuulee monen työssäkäyvän kadehtivat työttömiä, jotka saavat vain ”lomailla” päivät. Todellisuudessa kuitenkin harva nauttii työttömänä olosta ja olisi valmis koska vain vaihtamaan paikkoja työssäkäyvän kanssa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Arki työttömänä”

  1. Kiitos tekstistä! Työttömän arki ei todellakaan ole helppoa. Työttömyyttä ei oikeastaan voi kutsua lomaksi. Kumppanini oli hetken aikaa työtön ja hän jäi kaipaamaan erityisesti arjen rutiineja, jotka jäivät uupumaan. Hänen mielestään se oli kaikkea muuta kuin lomaa eikä rahaa riittänyt samalla tavalla kuin aikaisemmin. Tekemistä riittäisi varmasti, mutta ei kaikilla ole työttömänä varaa erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin. Moni hakee päivittäin töitä samaan aikaan, kun joku saa töitä suhteiden kautta näkemättä lähes ollenkaan vaivaa. Kumppani sai todella nopeasti töitä veljensä kautta, vaikka hänellä ei ole mitään kokemusta kyseiseltä alalta. Tällöin ne, jotka ovat kokeneempia ja aktiivisia työnhakijoita, saattavat hukkua muiden hakijoiden sekaan, eikä heitä tulla palkkaamaan välttämättä niin nopeasti. Toisaalta on hyvä, että myös suhteiden kautta saa töitä, mutta tämä kuulostaa silti hieman epäreilulta. Onneksi nykyään esimerkiksi kaupoissa ja päiväkodeissa pystyy tekemään sijaisuuksia oman aikataulunsa mukaan . Sijaisista on aina pulaa ja tämäkin auttaisi työttömiä pärjäämään arjessa siihen asti, kun he pääsevät oman alansa töihin.

Kommentoi