TE-palveluiden on tarkoitus siirtyä kuntien vastuulle vuoden 2024 aikana. Tällä suurella ja historiallisella uudistuksella tavoitellaan palvelurakennetta, jolla edistetään nopeaa työllistymistä. Uudistus lisäisi työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.
Siirtämällä TE-palvelut kuntien vastuulle olisivat työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut saman järjestäjän vastuulla. Uudistus toisi palvelut lähemmäksi asiakkaita ja se tukisi nopeamman työllistymisen tavoitetta. Uudistuksen arvioidaan saavutettavan 7 000–10 000 lisätyöllistä.
Keväällä 2021 alkaneet työllisyyden kuntakokeilut liittyvät tulevaan uudistukseen. Kuntakokeiluun kuuluu 118 kokeilukuntaa, joista muodostuu 25 kokeilualuetta. TE-toimistojen asiakkaista noin kolmannes siirtyi kuntien asiakkaiksi. Kuntakokeilun kohderyhmään kuuluivat pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat ja nuoret työnhakijat. Kuntakokeilut jatkuvat siihen asti, kunnes TE-palvelut siirtyvät kokonaan kuntien vastuulle.
Ensimmäisen kerran kun kuulin uudistuksesta, luulin sen olevan vitsi. Ajattelin, että siinä ei ole mitään järkeä. Esimerkiksi Vantaalla palvelut takkuavat pahemman kerran, miten Vantaa kykenisi vielä kantamaan vastuuta TE-palveluistakin? En ollut kovinkaan vakuuttunut uudistuksesta. Selvää on, että uudistus jakaa mielipiteitä.
Uudistusta kannattaa mm. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina, jonka mielestä olisi tehokkaampaa, että vastuu olisi selkeästi kunnilla. Hänen mukaansa uudistus vähentäisi päällekkäistä ja rinnakkaista työtä, jota nyt tehdään TE-toimistoissa ja kunnissa.
Kritiikkiä uudistuksesta on esittänyt mm. Uudenmaan TE-toimiston johtaja Tiina Korhonen. Hän esittää, että valtakunnallisen tyytyväisyyskyselyn mukaan asiakkaat ovat olleet pääsääntöisesti tyytyväisiä TE-palveluihin. Hän myös huomauttaa, että ei ole olemassa tutkimusnäyttöä siitä, miten kunta järjestäisi palveluja paremmin kuin TE-toimistot.
Vantaan Sanomat julkaisi artikkelin, kuinka työttömiä aktivoiva kuntakokeilu on jo ajautunut kriisiin Vantaan ja Keravan alueella. Työllisyyspalveluiden työntekijät kokevat, että työtaakka on liian suuri, työvälineet ei ole sopivia ja perehdytys ei ole riittävää. Kuntakokeilun lupauksia työttömille ei ole voitu toteuttaa, mikä on aiheuttanut hermojen kiristymistä asiakkailla. Myös Ylen uutiset kirjoitti, että kuntakokeilu ei toimi odotetulla tavalla varsinkaan suurimmissa kaupungeissa. Yle kysyi kokeilualueiden johtohenkilöiltä, mikä on mennyt pieleen. Vastauksia Yle sai 20 alueelta ja ongelmia koettiin mm. siinä, että työttömien siirron valmistelu ei ollut riittävää.
Näiden tietojen pohjalta en siis ole vieläkään vakuuttunut tulevasta uudistuksesta. Uskon, että tähän uudistukseen menee paljon rahaa. TE-palveluilla on jo valmiit rakenteet ja asiantuntemus. Miksi ei satsata TE-palvelujen kehittämiseen? Mitään selkeää faktaa ei ole esitetty siitä, että kunnan palvelurakenne työllistäisi paremmin tai nopeammin työttömiä kuin TE-palvelut. Mielestäni ennen näin radikaalia muutosta tarvittaisiin enemmän näyttöä sen kannattavuudesta. Aika näyttää kuinka tämän kanssa käy.
Lähteet:
https://yle.fi/uutiset/3-12080676
https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4332182
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/78129d82-925e-487d-8905-ac4c2b4377b3
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moikka! En ollut itse edes kuullut tästä uudistuksesta aiemmin, mutta postaustasi lukiessani pohdin samoja asioita kuin sinä – miksi jo valmiiksi ruuhkaiset kunnan palvelut ottaisivat vielä vastuun TE-palveluista? Kuten sanoit TE-palveluilla on jo valmiit rakenteet ja osaamista asiasta, mutta kunnilta sitä puuttuu. Ihmetyttää itseäkin, miksi ilman enempiä tutkimuksia tällaiseen ratkaisuun oltaisiin päädytty. Eikö jo testaamisessa tapahtuneet ongelmat Vantaassa kerro siitä, että ei tämä toimi esimerkiksi isommissa kaupungeissa, joissa asiakkaita on muutenkin enemmän ja palvelut ruuhkaisia? Kuten sanoit, muutos on aika radikaali ja pelkään, että se tulee vain hankaloittamaan enemmän asioita kuin helpottamaan. Tietysti voi olla, että olemme väärässä ja se loppujen lopuksi toimiikin, mutta tällä hetkellä olen itsekin skeptinen sen suhteen, onko tämä edes järkevä uudistus.
Kiitos hyvästä kommentista! Kiva kuulla, että en ole yksin skeptisyyteni kanssa tämän asian suhteen. Toivon kuitenkin olevani väärässä, jotta tämä ei entisestään monimutkaistaisi työttömien tilannetta. Mielenkiinnolla jään seuraamaan uudistuksen kehittymistä.