Syyt taustalla – miksi ihmiset lähtevät hakemaan turvapaikkaa?

Turvapaikakanhakijoiden suurelle määrälle viimevuosina ei voida osoittaa yhtä ja tiettyä syytä. Ulkoministeriön verkkosivuilla yhdeksi nimittäväksi tekijäksi voidaan kuitenkin sanoa olevan Syyrian, Irakin ja Afganistanin pitkittyneet konfliktit ja hallinnon epäselvyys.. Muita syitä arvellaan olevan myös poliittisissa kysymyksissä. Myös taloudelliset seikat ovat taustalla olevia syynä lähteä hakemaan turvapaikkaa. Sosiaaliset syyt kuuluvat myös näihin syihin. Myös tietyt vetovoima tekijät näissä vastaanottavissa maissa on kuulunut listalle, kun syitä on selvitetty. (Ulkoministeriö 2017)

Monesti on mietitty, miksi tulijoissa on paljon nuoria miehiä. Tässä kohtaa on hyvä perehtyä hieman noihin konflikteihin. Konfliktit eivät ole millään tavalla verrannollisia kahden maan väliseen sotatilaan. Kyseessä on yleensä maan sisäinen konflikti, jossa on useita eri joukkioita. Esimerkkinä voidaan ottaa Syyrian tilanne, jossa hallitus ja oppositio ovat sodassa keskenään. Tähän yhdistettynä vielä erilaiset uskontokunnat, jotka jakaantuvat useiksi joukkioiksi. Näissä tapauksissa onkin selvää, että ellet ole meidän puolellamme olet meitä vastaan. Lisäksi, jos satut kuulumaan väärään uskonnalliseen porukkaan, niin olet hengenvaarassa. Itse koen tämän niin, että miehet sotivat ja miehet lähtevät myös sotaa karkuun. On toki todella valitettavaa, että nimenomaan lapset eivät pääse alueelta pois sillä pakomatka on ilmeisen raskas henkisesti ja fyysisesti. Eri lähteistä tietojen mukaan Välimerellä on hukkunut 1100–2700 ihmistä vuodessa. Luvun, kun laittaa päiväkohtaiseen kontekstiin niin hukkuneita on 3–7 ihmistä per päivä. Eli pikkuisen vähemmän, kun suomalaisia hukkuu juhannuksena. Tämä vain tapahtuu Välimerellä, joka ikinen päivä.

Turvapaikkaan liitetään useasti konflikti tai uskonta taustalla. Syynä voi olla myös oma seksuaalinen suuntautuminen, jonka vuoksi on tullut vainotuksi. Monissa maissa suhtautuminen seksuaalisiin vähemmistöihin on nuivaa tai jopa hyvin aggressiivista. Useiden maiden laki voi kieltää homoseksuaalisuuden kokonaan ja siitä voidaan tuomita jopa kuolemaan. Näin esimerkkinä Bruneissa, jossa muslimien homoseksuaalisiin kanssakäymisiin sovelletaan kuolemanrangaistusta. Erilaisilla sovelluksella, mistä kuolemanrangaistus tuomitaan, on monia Arabi- ja Afrikan maita. Usein taustalla on sharia-lain soveltaminen. Myös Euroopan maissa on tapahtunut negatiivista kehitystä seksuaalivähemmistöihin suhtautumisessa. Näistä esimerkkeinä voinee mainita Puolan, Unkarin ja Venäjän. Vielä ei kuitenkaan näistä maista ole tullut valtoimenaan turvapaikanhakijoita.

Taloudelliset syyt sekä paremmat elinolosuhteet ovat syitä lähteä hakemaan turvapaikkaa. Suomessa laitaoikean maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat poliitikot monesti kertovat kuinka suomeen tullaa hyvien sosiaalietuuksien perässä. Toki varmasti sosiaalietuudet ovat hyviä, jos niitä verrataan vaikka lähtömaahan. Suomi on kuitenkin toistuvasti 2010 luvun loppupuolella saanut Euroopan neuvostolta huomautuksia liian matalasta perusturvasta.  

Tulevaisuutta ennustettaessa on pidetty mahdollisena ilmaston aiheuttamat turvapaikanhakijoiden räjähdysmäinen kasvu. Tänä päivänäkin jo ilmasto on yksi syy lähteä omasta kodista. Puhtaan veden saanti ei ole kaikkialla itsestäänselvyys, ja tulevaisuuteen puhdas vesi tulee olemaan arvokas hyödyke varsinkin kuumuudesta kärsivissä maissa. Näin ollen ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, että vettä ei tule kaikille riittämään. Seurauksena on joko turvapaikan etsintä maista, jossa vettä löytyy tai pahimmillaan kuolema ruuan ja veden puutteeseen.

Onko sitten muitakin syitä. Varmasti saattaa löytyä mitä erilaisempia syitä, jos päästäisiin oikeasti pureutumaan kunnolla lähtevän henkilön taustoihin ja hänen elinympäristöönsä. Nyt voimme vain arvailla. Oma näkemys kuitenkin on, ettei oikeastaan kukaan lähde kevyin perustein matkaan. Sillä on varmasti tiedossa, että reitti ei ole helppo ja lopulta päätöksenä voi olla palautus takaisin lähtömaahan. Lisäksi pitää muistaa, ettei matka tänne ole ilmainen vaan välissä on monia käsiä, jotka rahastavat tällä matkalla. Tästä saisi tehtyä ihan oman bloggauksen, joten en siihen mene sen syvemmin.

Turvapaikanhakijoita tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Euroopan Unioni tulisi ratkaista tämä asia yhdessä, sillä suurin paine kohdistuu Välimeren valtioiden viranomaisiin. Voisiko tätä pystyä paremmin kontrolloimaan ilman, että näin suuria ihmishenkien menetyksiä tapahtuu. Katsooko sivistysvaltiot vain sivusta, kun ihmisoikeuksia loukataan, lapsia ja aikuisia kuolee. Onko maailmassa aitoa halua ylipäätään ratkaista tätä siirtolaisasiaa. Sen näemme vasta tulevaisuudessa. Globaalisti ajatellen ilmastonmuutoksen torjumiseen tulisi satsata nyt eikä huomenna. Sillä se jos joku tulisi tulevaisuudessa vähentämään mielestäni turvapaikanhakijoiden määrää. Kuitenkin hallitsematon turvapaikanhakijoiden määrä aiheuttaa omat ongelmat vastaanottavassa maassa. Ihannetilanne olisi, että kenenkään ei turvapaikka mielessään tarvitsisi jättää kotia, mutta se lienee vain suuri haave.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi