Asunnottomuus voi tappaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyy tiedote nimeltä Asunnottomuus nostaa kuolemanriskin viisinkertaiseksi. Miten voi olla mahdollista, että Suomessa on ryhmä ihmisiä joiden riski kuolla on viisi kertaa suurempi kuin verrokki ryhmän? Tämä fakta on pysäyttävä. Tämän ei pitäisi olla totta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurantatutkimuksessa kartoitettiin kaikkien vuonna 2004 Herttonimen asuntolassa yöpyneiden miesten tilanne uudestaan vuonna 2014. Verrokkiryhmänä oli samanikäisiä helsinkiläisiä miehiä. Yli puolet, 52 prosenttia alkutilanteessa asunnottomana olleista miehistä olivat kymmenen vuoden jälkeen kuolleet. Verrokkiryhmässä luku oli 16 prosenttia.

“Erityisesti kaduilla ja ensisuojissa majoittuvat asunnottomat muodostavat haavoittuvan ryhmän, jolla on paljon sekä fyysisiä että psykiatrisia pitkäaikaissairauksia.” THL:än tutkija Agnes Stenius-Ayoade
Terveys ja hyvinvoinninlaitoksen seurantatutkimuksen tuloksia

Asunnottomien riski kuolla tauteihin on yli kolminkertainen verrokeihin nähden. Riski kuolla muihin syihin, kuten myrkytyksiin, tapaturmiin, itsemurhiin ja väkivaltaan on yli kymmenenkertainen, ja alle 50-vuotiailla asunnommilla melkein 20-kertainen.

Tutkimuksesta löytyy myös jotain positiivista. 38 prosenttia alkutilanteessa asunnottomana olleista asui kymmenen vuoden päästä tuetun asumisen muodossa. Palvelut ovat siis onnistuneet saamaan piirinsä apua tarvitsevia. Onneksi näinkin suurta määrää ihmisiä on onnistuttu auttamaan.

Näin suureen ongelmaan auttavan muutoksen pitää tulla ylhäältä. Tähän tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Hallitukselta tarvitaan lisää määrärahoja, ja sosiaali- ja terveyspalveluilta lisää resursseja asunnottomien auttamiseksi.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Asunnottomuus voi tappaa”

  1. Kiitos tekstistä! Mielenkiintoinen paketti asunnottomuudesta. Luvut ovat aika pysäyttäviä. Ei uskoisi tilanteen olevan Suomessa noin huono. Asunnottomuus on ehdottomasti asia, johon tulisi panostaa ja yrittää saada asunnottomien määrää laskuun.

  2. Mielenkiintoinen teksti! En ole koskaan edes ajatellut, että asunnottomuus voi tappaa tai ainakaan Suomessa. Olen samaa mieltä, ettei näin pitäisi olla! Oli kuitenkin mukava lukea, että 38% asui tuetussa asunnossa, eli kaikilla ei mene niin huonosti. Asunnottomuuteen pitäisi saada enemmän keinoja, että asunnottomat saisivat enemmän apua.

  3. Järkyttävää, että asunnottomuus nostaa kuolemanriskiä noin radikaalisti, etenkin täällä Suomessa. On kuitenkin hyvä, että tästä aiheesta kirjoitetaan, sillä itsekään en olisi uskonut lukujen olevan noin suuria, eikä varmasti moni muukaan, ja on hyvä että se on ihmisten tiedossa. On kuitenkin mukavaa tietää, että melko iso osa asunnottomista Suomessa pääsee lopulta palvelujen pariin. Kuitenkin tilanne on vielä huono, joten tosiaankin, rahaa ja resursseja pitäisi Suomessa käyttää enemmän asunnottomien auttamiseksi!

Kommentoi