Loputonta selviytymistä asunnottomana

Ulkona asumisessa on haasteellista se, että ihminen ei koskaan voi tietää tuleeko hän nukkuessaan pahoinpidellyksi tai ryöstetyksi. Puistonpenkillä nukkuminen on asunnottoman arkea, mutta joskus rappu tai kellari tarjoavat hetkellisen suojan. Jatkuvuus ja pysyvyys yöllisestä majapaikasta jäävät kuitenkin puuttumaan. Monesti myös unen pituus jää vuorokaudessa vähäiseksi, joka vaikuttaa ihmisen vireystilaan sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

“Epätietoisuus seuraavasta yöpaikasta on stressaavaa ja tällöin ihmisen muut perustarpeet jäävät usein toissijaisiksi.”

Monet asunnottomat pitävät lähestyvää talvea ja kylmyyttä pelottavana ajanjaksona. Koskaan ei tiedä, pääseekö sisälle kylmyyttä pakoon ja siksi mielen päälimmäisenä kysymyksenä onkin se, että kuinka selvitä seuraavasta yöstä. Pääkaupunkiseudulla Yökeskus Kalkkers toimii matalankynnyksen kriisipisteenä, jossa tarjotaan pientä purtavaa ensiapua. Lämpimiä yöpaikkoja riittää viidelletoista kävijälle kotipaikkakunnasta riippumatta. Yöpaikat täyttyvät kuitenkin nopeasti ja ilman paikkaa jääneiden on pysyttävä kovalla pakkasella koko ajan liikkeessä. Epätietoisuus seuraavasta yöpaikasta on stressaavaa ja tällöin ihmisen muut perustarpeet jäävät usein toissijaisiksi. Joskus asunnottomat saavat yöpyä kavereidensa luona, mutta tämä on tilanteena väliaikainen ja koetaan usein, että ollaan toisen taakkana.

Asunnottomille järjestetään lahjoituksena vaatteita, joka mahdollistaa sen, ettei tarvitsisi kulkea huonoissa vaatteissa. Monet asunnottovat kokevat, että myös omasta hygieniasta huolehtiminen on haastavaa ilman vakinaista asuntoa. Asunnottomuudessa on suuri sosiaalisen syrjäytymisen riski ja siksi onkin tärkeää, että mahdollisimman moni tukisi omalta osaltaan asunnottomuutta, jotta köyhyys saataisiin postettua ja jokainen saisi perusoikeuden omaan kotiin. Oiva tapa auttaa asunnottomia on lahjoittaa vaatteita tai ruokaa esimerkiksi yhdistysten kautta.

Lähteet:

Arman pohjantähden alla. (2016) Asunnottomuus. http://www.ruutu.fi/video/2560690 Luettu 23.9.2019

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Loputonta selviytymistä asunnottomana”

Kommentoi