Tyhjä syli, raskas mieli- psykososiaalisen tuen tarve lapsettomuushoitojen aikana

Opinnäytetyön ovat tehneet Johanna Lehto ja Minna Myllyjärvi

Maailma muuttuu, niin myös lasten saamisen ikä. Varsinkin nuorille ihmisille asetetaan odotuksia hyvästä koulutuksesta, yhteiskunnallisesta asemasta sekä työpaikasta, mutta erityisesti myös kodista ja perheestä. Näihin odotuksiin kuuluvat puolison löytäminen ja lasten hankkiminen. Mutta entä, jos kaikki ei menekään niin kuin on ennalta suunniteltu ja odotettu?

Lapsia tehdään entistä myöhäisemmällä iällä. Vaikka sanonta ”nelkyt on uusi kolkyt” se ei ihmisen biologiassa kuitenkaan toteudu. Vaikka ihminen nykyään elääkin entistä pidempään ja terveempänä se ei lasten saamisessa kuitenkaan toteudu. Varsinkin naisen kyky hedelmöittyä vaikeutuu ikääntyessä. (Terveyskylä 2023; Tiitinen 2015, 117.)

Opinnäytetyö

Teimme opinnäytetyön kansainvälisenä kirjallisuuskatsauksena. Opinnäytetyössämme halusimme selvittää kuinka lapsettomuuden kohtaamia ihmisiä tuetaan heidän elämänsä suurimman kriisin kohdalla. Opinnäytetyömme tavoitteena oli herättää keskustelua psykososiaalisen tuen tarpeesta lapsettomuushoitojen aikana. Tarkoituksenamme oli kartoittaa tuen puutteen ongelmaa kokoamalla kirjallisuuskatsaus psykososiaalisen tuen tarpeesta Suomessa ja ulkomailla, jotta lapsettomuushoitojen aikainen psykososiaalisen tuen tarve huomioitaisiin ja sen tarjoamiselle voitaisiin aloittaa toimintamallin kehittäminen sekä tuen tarpeessa olevat voitaisiin ohjata tuen piiriin.

Lapsettomuuden määritelmä

Kun puhutaan tahattomasta lapsettomuudesta, sillä tarkoitetaan että raskaus ei ole onnistunut yhden tai useamman vuoden säännöllisten ja suojaamattomien yhdyntöjen jälkeen. Maailman terveysjärjestö WHO (2020) määritelmän mukaan tahaton lapsettomuus on naisen tai miehen sukupuolielimien sairaus, jonka vuoksi raskaus ei ole onnistunut. (WHO 2020; Terveyskylä 2023.)

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Opinnäytetyö on toteutettu Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n kanssa yhteistyössä ja he toivoivat voivansa julkaista artikkelin opinnäytetyöntuloksista omassa verkkojulkaisussaan. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry toimii valtakunnallisena tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaationa. Yhdistys on perustettu vuonna 1988 ja sen tarkoitus on edistää lapsettomien yhteiskunnallista asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Tavoitteena on, ettei kukaan tahatonta lapsettomuutta kokeva jäisi ilman apua ja tukea. Simpukka ry tarjoaa monipuolista tukea tahattoman lapsettomuuden kokemuksiin. (Simpukka ry 2022.)

Opinnäytetyön tulokset

Opinnäytetyöhön valikoitui yhteensä 11 pro gradua, tieteellistä tutkimusta ja artikkelia kattavasti eripuolilta maailmaa vuosilta 2010–2023. Hämmästyttävin tulos, joka tutkimuksista nousi esiin oli, että vaikka psykososiaalisen tuen tarjoamisessa nähdään paljon hyvää ja sitä pidetään tärkeänä näin suuren kriisin kohdatessa, sitä kuitenkaan hyvin harvoin tarjotaan. Samankaltainen ongelma nousi esiin maasta ja maanosasta riippumatta.

Opinnäytetyöhön käytetyistä materiaaleista nousi esiin myös, että tuen tarpeeseen on harvoin vastattu tuen tarvitsijan toivomalla tavalla. Lisäksi tukihenkilöksi usein tarjotaan omaa kumppania. Me opinnäytetyön tekijät kuitenkin kyseenalaistamme tämän, vaikka vertaistuki onkin korvaamatonta, onko se kuitenkaan eettisesti oikein, että samaa kriisiä läpikäyvä kumppani on ainoa tarjottava tuen muoto? Onko kumppanin tuki riittävää? (Tippett 2020; Simpukka ry 2022.)

Monien tutkimusten tulokset myös osoittivat, että psykososiaaliselle tuelle on tarvetta. Tuen saamisen hyvinä puolina nousi esiin muun muassa, että positiivinen mielentila vaikuttaa positiivisesti myös hoitojen tuloksiin. (Simpukka ry 2022.) Miksi tukea ei sitten kuitenkaan tarjota tai sitä joutuu itse etsimään ja pyytämään? Voiko vastauksena olla vain resurssien puute? Pitäisikö myös ammattilaisten kouluttamiseen satsata, että tarpeeseen voitaisiin vastata? Meidän, opinnäytetyöntekijöiden, mielestä lapsettomuuden hoitopolkuun tulisi kiinteänä osana liittyä psykososiaalisen tuen tarjoaminen automaattisesti ja niin, että mahdollinen tarvitsija voisi tehdä itse valinnan, hyödyntääkö tarjottua tukea osana omaa polkuaan.

Tärkeimpänä oppina, näin tulevaa sairaanhoitajuutta ajatellen, lienee tämän opinnäytetyön tekemisestä saatu oppi, että ihminen tulee huomioida monipuolisesti yli erikoisalarajojen.

Käytettyjä lähteitä

Terveyskylä 2023. Yliopistolliset keskussairaalat. Viitattu 28.11.2023. Lapsettomuuden syyt | Naistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)

Tippett, A. 2021. Life on pause: An analysis of UK fertility patients` coping mechanisms after the cancellation of fertility treatment due to COVID-19. J Health Psychol. 2022 Jun;27(7):1583–1600. Viitattu 28.11.2023. https://journals-sagepub-com.nelli.laurea.fi/doi/epub/10.1177/1359105321999711

Simpukka ry 2022. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry. Viitattu 28.11.2023. https://www.simpukka.info/simpukka-ry/

WHO 2020. Infertility. World Health Organization. Viitattu 28.11.2022. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility Tiitinen, A. 2015. Lapsettomuuden lääketieteelliset syyt ja hedelmällisyyshoidot. Teoksessa Pruuki, H., Tiihonen R., Tuominen M. (toim.). Toisenlainen tie: tahaton lapsettomuus, kriisi ja selviytyminen. Helsinki: Kirjapaja.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi