Lähenemme päivä päivältä kesän rientoja, joten on aika kertoa meidän mahtavasta Punkmuseo-projektista keväällä 2024. Tällä hetkellä projekti lähenee loppuaan, joten on aika esitellä, minkä ääressä projektitiimi on kuumeisesti työskennellyt.
Tässä blogikirjoituksessa kerron, kuinka meidän tiimimme ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelijat ja yhteistyökumppanimme Punkmuseo lähdimme luomaan työntekijäopasta uusille työntekijöille. Museo palkkaa usein TE-toimiston palkkatuella olevia henkilöitä, joka tarkoittaa, että työsopimus kestää enintään vuoden verran, tai kuten nykyään, vain kymmenen kuukautta. Tämän takia toimeksiantajan toiveena oli luoda opas, joka on helposti muokattavissa uusien vaihtuvien työntekijöiden kätevään perehdyttämiseen.
Projektin kick-off pidettiin Hyvinkään kampuksella, vaikka loput tapaamiset suoritettiin etätyöskentelyn merkeissä. Ensi puraisu työntekijäoppaaseen tuli toimeksiantajalta, joka esitteli kampuksella asioita, mitä haluaisi nähdä oppaassa. Painopiste oli selvästi asioissa, jota saattaisi kohdata uutena työntekijänä missä tahansa työpaikalla.
Meillä oli selvät konkreettiset ohjeet, miltä lopputuotoksen pitäisi näyttää ja kemiakin tiimin sisällä tuntui pelaavan hyvin. Saimme myös mahdollisuuden käydä Punkmuseon näyttelyssä Jyväskylässä. Yksi projektitiimin jäsen pääsi käymään paikalla, joka toi lisäkosketuksen punk-kulttuuriin. Alla on muutama kuva vierailulta.
Kuvat: Hanna Kinnunen
Ideoinnin aikana syntyi monta déjà vu –tunnetta asioista, mitä olimme itse kokeneet uusissa työpaikoissa. Näiden pohjalta onnistuimme rakentamaan työntekijäoppaasta entistä enemmän työntekijä läheisemmän. Tätä mietiskellessäni lamppu syttyi pääni päällä ja totesin, että meidän kartoittamasta tiedosta olisi varmasti apua muillekin. Päätin siis kasata viisi tärkeintä asiaa, mitkä koimme tiimin sisällä olennaisiksi teille jaettavaksi.
1. Millainen perehdytysprosessi on?
Tuttuun tapaan työpolku alkaa perehdytyksellä, jonka aikana sinut tutustetaan työpaikan käytäntöihin ja tehtäviin. Ennen edes itse varsinaista perehdytystä olisi hyvä selvittää, millainen prosessi on kyseessä. Kysy perehdytyksen pituudesta ja niistä asioista, mitkä sinun tulisi hallita perehdytyksen jälkeen.
2. Mitä teet, jos sairastut?
Monesti langetaan ajattelemaan hyvin yksityiskohtaisia asioita, jolloin perusasiat jäävät unholaan. Selvitä siis uuden työpaikan käytäntö sairauspoissaoloista, sillä erot voivat olla suuria työpaikkojen välillä. Pidä huolta, että sinulta löytyy vähintään yhteystiedot, johon voit olla yhteydessä sairastuessasi.
3. Muista tehdä ensivaikutelma
Hienoa, olet tehnyt vaikutuksen työnantajaasi ja saanut työpaikan! Pidä kuitenkin mielessä tulevat työtoverisi, sillä nyt on aika tehdä vaikutus heihin. Ensivaikutelmaa ei turhaan painoteta, sillä ensimmäisen päivänä positiivisen kuvan itsestään antanut henkilö muistetaan varmasti jatkossakin samankaltaisessa valossa.
4. Perehdy työturvallisuuteen
Monesti sivutetaan työturvallisuuteen liittyvä asiat kuten paloturvallisuus, hätäpoistumisreitit, ja miten toimia tapaturmatilanteissa. Äsken luetellut asiat eivät ole arkipäiväisiä, mutta jos nämä eivät ole hallussa voi asia tulla esille ikävien tilanteiden äärellä. Tee siis palvelus muille sekä ennen kaikkea itsellesi, ja perehdy työturvallisuuteen huolellisesti.
5. Kysyminen on opetuksen äiti
Suomalaiseen kulttuuriin on jyvitetty ajattelumalli, jossa kysymyksiä kysytään hyvin niukasti. Kannattaa siis ottaa sellainen lähestyminen ensimmäisellä viikolla, että jokaisesta vähänkään epäselvästä asiasta kysyt tarkentavia kysymyksiä ja mahdollisesti pyydä konkreettisesti näyttämään miten asia luonnistuu. Ei olisi myöskään hassumpi idea kantaa mukana jonkinlaista vihkoa tai paperinpalaa, mihin voi kirjata erilaisia asioita päivän mittaan.
Teksti: Aaro Rantanen
Kuvat: Hanna Kinnunen
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!