Jalkapalloa asunnottomille

Jalkapallo. Itselle melko vieras laji, jota joskus ehkä koulussa pelannut ja joskus yrittänyt telkkarista katsoa, innostumatta. Päädyin kuitenkin katsomaan dokumenttia, joka alkaa otoksilla juurikin kyseisestä lajista. Miten tämä nyt liittyy asunnottomuuteen? Noh, lähdin asiaa tutkimaan ja löysin järjestön nimeltä Homeless World cup foundation.

Kuva: The writing platform

Homeless World cup foundation on voittoa tavoittelematon järjestö, joka piiriin kuuluu 73 ruohonjuuritason projektiverkostoa ympäri maailmaa. Suomessa toiminnasta vastaa Homeless Academy ry. Homeless World cup foundation järjestää vuosittain asunnottomien jalkapallon maailmanmestaruuskisat ja ensimmäiset kisat järjestettiin vuonna 2003 Crazissa Itävallassa. Kisat pelataan katujalkapallon säännöillä ja joukkueet koostuvat pelaajista, jotka ovat olleet asunnottomia kahden viimeisen vuoden sisällä tai toipuneet päihdeongelmasta. MM-kisojen lisäksi järjestö tukee erilaisia projekteja, jotka hyödyntävät jalkapalloa sosiaalisten ongelmien kanssa työskentelyssä.

Itsellä ei ensimmäisenä tule mieleen lähteä korjaamaan asunnottomuuden ja syrjäytymisen ongelmia jalkapallon avulla. Mutta organisaatioon tutustuessani, sen takaa löytyi mielenkiintoisia pointteja ja merkitys toiminnalle.

Kodittomuus voi helposti aiheuttaa syrjäytymistä ja pitkittyessään vaikuttaa kykyyn olla muiden ihmisten kanssa. Jalkapallo on otettu välineeksi, jolla sosiaalista eristäytymistä on alettu korjaamaan projekteissa. Joukkueeseen liittyessään, ihminen opettelee luottamaan joukkuetovereihinsa ja oppii yhteistyötaitoja. Joukkuelajeissa myös vastuunotto on tärkeää, kun harjoituksiin on tultava ajoissa ja otettava muita ihmisiä huomioon. Joukkueen myötä ihminen voi myös saada tunteen osallisuudestaan ja tuntee kuuluvansa joukkoon.

Vaikka järjestö ei välttämättä poista asunnottomuutta, se kuitenkin tuo asiaa esille ja työstää ongelmia, joista monet asunnottomat kärsivät. Ideahan on hyvin simppeli ja hienoa, että sen tarjoamat mahdollisuudet on huomattu ja otettu käyttöön.

Lopuksi vielä kerrottakoon, että tänä vuonna kisat järjestetään Suomessa. Kesällä 28.6.–6.7.2020 Tampereelle Ratinan stadionille kokoontuu jopa 700 pelaajaa 50 eri maasta ottamaan osaa tapahtumaan, joka on varmasti paljon muutakin kuin pelkkää jalkapalloa.

-Henni

Lähteet:

https://homelessworldcup.org/

https://yle.fi/uutiset/3-11010405

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Jalkapalloa asunnottomille”

  1. Erikoista, mutta täysin ymmärretävä tapa tukea asunnottomuuden vähentämistä. Uskon että toiminnalla on suuri hyöty osallistujille. Mahtavaa myös että seuraavat kisat ovat täällä Suomessa! Se boostaa varmasti suomalaisten keskustelua aiheesta erityisen paljon. Kiitos että kirjoitit tästä.

  2. Mielestäni tämä on aivan huippu juttu! Asunnottomuus johtaa helposti ulkopuolisuuden tunteeseen sekä omanarvontunteen menettämiseen, ja tämän kaltaisella ryhmätoiminnalla on mahdollista vahvistaa henkilön merkityksellisyyden ja osallisuuden tunnetta. Ja tietty kohottaa kuntoa! Valmentajana toimiva Ari Huli Huldén muuten vetää Hima & Strada -kävelykierroksia Helsingin Maunulassa, suosittelen! Hän kertoili kierroksella myös vähän tämän jalkapallotoiminnan taustoista ja merkityksistä osallistujille.

Kommentoi