Perinteisen terapian rinnalle on yritetty keksiä vuosien varrella muita vaihtoehtoja resurssipulan korjaamiseksi. Yksi potentiaalinen vaihtoehto perinteiselle, fyysiselle terapiaistunnolle, on nettiterapia. Nettiterapian suurena etuna on esimerkiksi riippumattomuus paikasta.
Ylellä uutisoitiin 6.11.2019 siitä, kuinka nettiterapiaan mahtuisi kolme kertaa nykyinen määrä ihmisiä. Samassa uutisessa todetaan, että alle kolmannes masentuneista on ylipäätänsä käyttänyt terveyspalveluita.
Nettiterapiasta on valmistumassa uusi suositus, joka valmistuu ensi vuoden alussa. Vanhan suosituksen mukaan nettiterapiaa suositellaan vain lievien masennusoireiden hoitoon sekä muita hoitoja täydentäväksi hoitomuodoksi. Nykytutkimusten mukaan nettiterapia toimivat lievien masennusoireiden lisäksi myös keskivaikeiden masennusoireiden hoitoon sekä toimivat omana osanaan hoitojärjestelmää. Kuka tahansa lääkäri voi lähettää potilaan nettiterapiaan ja se on potilaalle maksutonta. Toisaalta nettiterapia ei sovi kaikille, sitä ei suositella esimerkiksi vaikeisiin mielenterveyshäiriöihin. Sen lisäksi nettiterapiaa tarjotaan vain suomeksi ja sen käyttö vaatii nettiyhteyden ja verkkopankkitunnukset.
Toimisiko nettiterapia apuna lievien ja keskivaikeiden masennusoireiden hoitoon? Itse ainakin pidän ajatusta hyvänä ja voisin itse tarvittaessa turvautua nettiterapiaan. Toisaalta ymmärrän, ettei kaikille sovi netin kautta tapahtuva terapiakontakti ja ongelmaksi voi muodostua myös potilaalta odotettava suurempi oma-aloitteisuus. Innolla odotan, miten uusi suositus nettiterapiasta vaikuttaa mielenterveyspalveluiden toteutumiseen ja kuinka monet ihmiset tarttuvat mahdollisuuteen. Toivottavaa olisi, että edes osa mielenterveyspalveluiden ulkopuolella olevista masentuneista, pääsisi terapian piiriin nettiterapian avulla.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Todella kiinnostava aihe. Olen viime aikoina juuri kiinnittänyt huomiota nettiterepiaan liittyviin väittelyihin. On myös todella kiinnostaa seurata miten tämä etenee.
Nettiterapia on mielestäni hieno uudistus ja helpotus avunpiiriin pääsemiseksi, mutta niin kuin tekstissäsi sanoitkin, se ei välttämättä sovellu kaikille. Itse ajattelen myös, että tärkeää on kasvotusen kohtaaminen, mutta toisille voi olla helpompaakin keskustella kirjoittamalla. Toivoisin myös että tulevaisuudessa terapiatakuu kansalaisaloite tulisi käyttöön ja että avun saaminen helpottuisi entisestään.