Lomautuksen kourissa

Korona on vaikuttanut hyvin monen suomalaisen elämään lomautusten ja työttömyyden kautta. Toki muutenkin ja maailmanlaajuisesti, mutta monelle talouden pysähtyminen ja palveluiden käytön suuri vähentyminen on tarkoittanut tulojen menetystä. Lomautukset ovat monen arkea nyt.

Uudenmaan työttömyysaste on maamme suurimmin kohonnutta. Uudenmaan ELY-keskuksen työttömyysraportissa sanotaan lomautettuja olevan pelkästään Uudellamaalla 20 500 henkilöä ja tämä oli kuukaudessa noussut reilulla 17 000 henkilöllä. Koronan vaikutus on kiistämätön.

Tämä on omallekin perheelleni hyvinkin totisinta totta ja monet suunnitelmat ovat menneet uusiksi tulojen putoamisen myötä. Itse opiskelen kahta kauheammin saadakseni tutkinnon suoritettua tavoiteltua nopeammin, nyt kun mies on kotona ja pystyy huolehtimaan vauvasta opiskelujeni ajan. Meillä on kuitenkin melko hyvä tilanne, olemmekin vitsailleet, että parempaa aikaa ei oikein voisi lomautuksella olla: kun se on nyt, saa mieskin nauttia enemmän vauva-ajasta ja saamme myös yhteistä perheaikaa enemmän. Olemmekin ajatelleet, että tilanteesta on pakko löytää jotakin positiivista.

Toki kaikilla näin ei ole ja monelle tilanne on nyt erittäin tukala. Tästä syystä myös hallituksen lakimuutokset koskien lomautusten vaikuttamista opiskeluihin, työttömyysrahojen maksimipäiviin ja vastaaviin ovat olleet mielestäni oikein hyviä. Ja monet yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat mahdollistaneet työttömille ja lomautetuille maksuttomia kursseja kesätarjonnastaan. Näin on toiminut myös Laurea. Nythän onkin sitten hyvää aikaa opiskella, mikäli talous antaa periksi olla aktiivisesti etsimättä lomautuksenkin ajalle töitä. (Mikä tietysti olisi lomautetun velvollisuus.)

Nyt kun rajoituksia aletaan purkamaan voi hyvinkin olla, että lomautuksia vähennetään ja jopa perutaan. Näin onkin jo joissain paikoissa tehty. Toipuminen kuitenkin vielä kestää ja samaan aikaan kun toisaalla voidaan lomautuksista alkaa pikkuhiljaa luopumaan toisaalla joudutaan miettimään uusia kohteita säästöille, jotta irtisanomisilta vältyttäisiin. Esimerkiksi lentoliikenne ei tule kovin nopeasti toipumaan.

Toki nyt, kun tätä lomautusarkea olemme tässä koko perheenä eläneet jo usean viikon, on tähän jo tottunut. Mitenköhän sitä enää osaa toimia, kun päästään takaisin normaaliin ja töihin?

-Rosa

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Lomautuksen kourissa”

  1. Hei, kiitos kirjoituksesta! Omaa lähipiiriä lomautukset koskevat myös ja se aiheuttaa huolta ja epätoivoa. Tulevaisuus näyttää heille aika harmaalta. Toivottavasti asiat palaa nopeasti normaaliksi, vaikka monelle se on tehnyt jo pysyvää haittaa…

Kommentoi