Suomen kielen opettelu

On tärkeää, että maahanmuuttajat saavat tukea kielen opettelemisessa. SPR:n järjestämä Kaverikerho esimerkiksi järjestää tällaista toimintaa. Mielestäni tämänkaltaiset kerhot tukevat hienosti maahanmuuttajien kiinnittymistä yhteisöön ja antavat mahdollisuuden osallistumiseen ja kielen opettelemiseen.

Vieraan kielen opettelu voi olla haastavaa ilman, että sen opettelussa saisi tukea. Kun oppimisesta tehdään mukavaa, niin oppiminenkin tapahtuu helpommin ja lisää innokkuutta sen opettelemiseen. On tärkeää myös auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan Suomeen ja meidän kulttuuriimme.

Olemme projektiamme varten suunnitelleetkin käynneimmeille paljon kuvamateriaalia kerhon teemoihin liittyen ja miettineet kivoja tapoja, mitä voisimme yhdessä tehdä. Mietinnässä oli myös erilaisten pelien hyödyntäminen, muun muassa Bingo, jonka avulla olisimme opetelleet kieltä ja kuvista kerrontaa.

Löysin itselleni myös aivan uuden työkalun, jo entuudestaan minulle tutun ja hyödynnetyn Papunetin sivuilta ja aion ehdottomasti hyödyntää niitä uudestaan. En ole siis aiemmin huomannut, että sieltä löytyy paljon valmista materiaaleja ja teemoja. Sieltä löytyy myös paljon tietoa, muun muassa kommunikoinnin mahdollisuuksista ja pelisivutkin. Siis valtavasti valmista materiaalia. Haluan jakaa tämän myös teille tiedoksi, jos ette ole sattuneet huomaamaan.

Kuva: Papunetin sivuilta löydettyjä linkkejä 🙂

Toinen hyvä paikka, mistä löytyy paljon tukimateriaalia on SPR:n sivut, sieltä löytyy myös vinkkejä ja toiminta ideoita kielen opetteluun ja ryhmän vetämiseen tärkeitä huomioon otettavia asioita. Kannattaa käydä kurkkaamassa.

Kuva: SPR:n sivuilta löytyy erilaisia oppaita, muun muassa kielikerhon pitämiseen.

Paljon on siis tarjolla materiaalia ja olen iloinen siitä, että olen niitä onnistunut nyt tehtävän myötä löytämään. Toivottavasti tulevaisuudessa minulle on käyttöa myös jo tehdyille materiaaleille 🙂

—TM—

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Suomen kielen opettelu”

  1. Kielen opettelu ja puheen tukeminen on kyllä mielenkiintoista! Varhaiskasvatuksessa useaa S2 -lasta opettaneena ja ohjanneena on saanut tutustua moneen eri kielen ja puheen tukemisen menetelmään. Mainitsemastasi papu.netin sivuista viimeeksi löytyi sovellettavaksi kuvakommunikaatio -apua lasten toivomaan lääkärileikkiin. Kielen ja puheen opettelussa ainakin lasten kanssa olen todennut hedelmälliseksi sen, että omaa luovuuttaan voi käyttää rajattomasti! Uuden opettelun voi yhdistää mihin vain: ulkoiluun, liikuntaan, leikkiin, musiikkiin, draamaan..

Kommentoi