Leikin avulla lapsen mielikuvitus ja luovuus kehittyvät, mikä auttaa häntä monenmoisissa tehtävissä ja haasteissa. Leikin avulla lapsi kehittää tarkkaavaisuuttaan ja oppii syy-seuraussuhteita. Leikissä lapsi oppii onnistumaan ja epäonnistumaan, jotta hän uskaltaisi onnistua ja epäonnistua elämässä jatkossakin. Se ei ole helppoa, mutta se on välttämätöntä.
“Mielikuvituksen kautta avautuu kyky empatiaan – kyky kuvitella miltä toisesta tuntuu ja suhtautua toiseen myötämielisesti. Mielikuvitus mahdollistaa myös todellisuuden kestämistä, koska mielikuvituksella voimme pehmentää, tasata ja korjata todellisuutta. Mielikuvituksen varassa voimme ajatella, että tämä on tällä hetkellä näin, mutta huomenna voi olla paremmin. Mielikuvituksen avulla voimme rakentaa unelmia ja tulevaisuutta, josta voi tulla totta.” Mirjam Kalland, MLL
On tutkittu, sekä käytännössä nähty, että lasten mielikuvitus on muuttunut tai toisin sanoen vähentynyt, valitettavasti. Aikaisemmin vähän vitsailtiin sillä, että lapselle tekee hyvää vaipua välillä tylsyyteen, jotta hän joutuisi näkemään hieman vaivaa ja keksimään ts käyttämään mielikuvitustaan, löytääkseen tekemistä. Iltalehti kirjoittaa tuoreessa artikkelissa lasten mielikuvituksesta ja siitä, mitä sille on tapahtumassa.
Vanhemmat kertovat, että on vaikeaa olla leikki-ikäisen lapsen kanssa kotona, kun lapsella on niin tylsää, eivätkä vanhemmat jaksa keksiä lapsille tekemistä. Hoplopit ja muut sisäleikkipuistot ovat saaneet hyvän markkinaraon tähän ja ovat todella suosittuja. Hyötynä niissä on ennen kaikkea lapsen liikkuminen ja poissaolo dogilaitteiden äärestä. Myös varhaiskasvatuksessa näkyy lasten vähentynyt mielikuvitus leikeissä, kun leikit eivät kestä kuin lyhyen aikaa yhdessä paikassa ja lapsi haluaa vaihtaa leikki paikkaa jatkuvasti. Aikuisella on iso rooli olla leikeissä mukana rikastuttamassa, ruokkimassa ja ohjaamassa leikkiä eteenpäin. Familyboost sivulla kerrotaan lapsen mielikuvituksesta ja annetaan sen tukemiseen hyviä vinkkejä ja vihjeitä.
Nyt elämme poikkeuksellisia aikoja, jotka haastavat ennennäkemättömällä tavalla meitä kaikkia. Nyt on tärkeää pitää huolta toisistamme, lapsista ja läheisistämme. Liikkumisen, leikin ja levon merkitystä hyvinvoinnille juuri nyt ei voida korostaa liikaa. Tässä linkkejä mistä löytyy vinkkejä liikkumiseen ja leikkimiseen juuri nyt. Lopussa vielä muutama linkki erilaisiin ohjattuihin liikunta/jumppatunteihin, jotka voi tehdä kotona netin välityksellä.
Aurinkoista kevättä kaikille,
Minna
https://www.allergia.fi/jarjesto/tule-mukaan-toimintaan/luontoliikkujat/luontoliikuntabingo/
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/lautapelit-pihapeleina.html
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/luontokuntosali.html
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/maastopyoraily.html
https://neuvokasperhe.fi/liikkuminen/perheliikunta-kotona/
Kielinuppu- liikuntaa
Kuparikettu (mielikuvitustarinoita yli 3-vuotiaille):
Jumppakissan taukojumppa:
Kikattava kakkiainen– Tanssi niin kuin kakkiainen:
Elina Pulli (Lupa liikkua kirjoituksia lasten liikunnasta)
Metsäemo (hauskoja vinkkejä metsätoimintaan lasten kanssa)
Fressin ilmaiset LIVE- ryhmäliikuntatunnit
Vantaan voimisteluseuran livejumpat
Elixia online training
https://www.elixia.fi/harjoittelu/online-training/
Mielen ja kehon hyvinvointi taito harjoituksia
Sport Tracker sovellus puhelimeen
https://www.sports-tracker.com/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Positiivisesti ajatellen, tämä on vanhemmille loistavaa aikaa tutustua vähän uudestaan omaan lapseensa. Onko normaalissa arjessa jossa lapsi on päiväkodissa 9-17, jonka jälkeen käydään vielä harrastuksissa, syödään ja mennään nukkumaan, päässyt unohtumaan: mistä oma lapseni tykkää? Mitä hän touhuaa mieluiten? Mitkä ovat hänen mielenkiinnonkohteensa?
Pienelle lapselle leikin tärkeyden lisäksi on super tärkeää saada olla omien vanhempiensa kanssa, näyttää heille taitonsa ja kertoa heille tarinansa. Yhteistä tekemistä voi vanhempi miettiä myös siltä kannalta, mikä on itselle mielekästä tekemistä. Liikkuminen ja retkeily onnistuu helposti lapsen kanssa. Samoin maalaaminen, piirtäminen, leipominen ja laulaminen. Yhteistä tekemistä voi miettiä molempien mielenkinnonkohteita ruokkivalla tavalla.