Lämpimiä ajatuksia!

Pasova projektimme teemaksi muotoutui varhaiskasvatuksen monialainen yhteistyö lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Varhaiskasvatuksen työntekijöinä pystyimme helposti nimeämään useita hyvinvointia uhkaavia tekijöitä, mutta pandemia tuli kutsumatta joukkoon mukaan. Aiheemme sai uuden näkökulman ja laajeni koskemaan useampia perheitä. Aihe on synkkä ja raskas, mutta haluan sen blogissani nostaa esille, sillä se on useiden ihmisten arkea.

Lastensuojeluilmoitusten määrä romahti pääkaupunkiseudulla- uutisoi Helsingin sanomat 5.4.2020. Eniten ilmoitukset ovat vähentyneet pääkaupunkiseudun teineistä, jotka liikkuvat nyt vähemmän. Huolestuttavaa on, että ilmoitukset vanhempien päihteidenkäytöstä ovat lisääntyneet. Normaalisti suurin osa ilmoituksista tulee päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista. Opettajat on ohjeistettu ottamaan yhteys säännöllisesti jokaiseen oppilaaseen ja toimimaan, jos yhteyttä ei saada.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006464532.html

Entä varhaiskasvatusikäiset lapset? Heihin emme yhteyttä pidä. Mitkä ovat heidän mahdollisuudet tulla kuulluiksi? Puhelin ja chat-palvelut ovat heidän ulottumattomissa samoin kuin suku- ja tuttavaverkostot. Varhaiskasvatuksen työntekijöinä voimme vain lähettää lämpimiä ajatuksia; olisipa kaikki hyvin!

Tähän tarpeeseen vastaa osaltaan perherauhan julistus. Sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Julistuksessa vedotaan jokaiseen ihmiseen ponnistelemaan perheen hyvinvoinnin eteen ja hakemaan tarvittaessa apua ja tukea tilanteeseen. Julistus on luettavissa kuudella eri kielellä. Perheen turvajoukkoihin on ilmoittautunut jo 23 yhteisöä, organisaatiota tai hanketta. Avun pyytäminen on tehty mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

https://www.perherauhanjulistus.fi/

Pasova projektimme kautta valmistaudumme kohtaamaan kaikki lapset ja perheet poikkeusolojen jälkeen, ennen kaikkea iloiten heistä, mutta myös edistääksemme perheiden toipumista ja hyvinvointia.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Lämpimiä ajatuksia!”

  1. Todella osuva kirjoitus. Itse myös varhaiskasvatuksessa työskentelevänä olen pohtinut myös työyhteisöni kanssa samoja asioita. Uskon että tällä korona ajalla on todella kauas kantoiset seuraukset. Olen miettinyt niitä oman ryhmäni lapsia, kenellä on erityisiä tuen tarpeita, miten heidän kehitykselle kuuluu, tai sitten suomea toisena kielenä harjoittelevia lapsia, juuri heitä keiden pitäisi mennä kouluun tai esikouluun ensi syksynä, miten he pärjäävät. Ja tottakai kaikkia muitakin ryhmämme ja päiväkotimme lapsia, niitä hieman herkempiä, tai vilkkaimpia, tai enemmän pohtivia, tai vähemmän liikkuvia, syöviä jne ihan jokaista heistä. Luulen että korjaamme tätä korona aikaa vielä pitkään. Voimia kaikille tähän haasteelliseen aikaan, pysytään terveinä ja voimia myös tulevaan vaativaan työhömme.
    Minna

Kommentoi