Hyvää sijaishuollon juhlapäivää!

Tänään vietetään sijaishuollon juhlapäivää, joka kantaa nimeä Care Day. Päivän tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Kyseinen juhlapäivä on Suomessa aika uusi, sillä sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020.  Kyseinen juhla on ollut kansainvälisesti tunnettu jo aiemmin ja sen alkuperäisenä ideana on ollut nostaa esiin sijoitettujen lasten ja nuorten ääntä ja oikeuksia sekä yhdistää sijaishuoltoon liittyviä henkilöitä keskustelemaan ja jakamaan tietoa sijaishuollosta.  

Löysin Pesäpuun sivut vuosi sitten, kun juhlistimme ensimmäisen kerran sijaishuollon juhlapäivää omassa lastensuojelu yksikössämme. Oli mielenkiintoista perehtyä juhlapäivän visioon, sen tavoitteena on, että jokainen lapsi sijaishuollossa kokee olevansa arvostettu, rakastettu ja näkisi maailman täynnä mahdollisuuksia.   

Niin kuin Pesäpuun sivuillakin todetaan, tarkoitus ei ole lakaista maton alle eikä peitellä asioita, jotka sijaishuoltoon liittyen eivät vielä ole sellaisella tasolla, jolla niiden tulisi olla. Tärkeää on kuitenkin, että jokainen, jota sijaishuolto koskettaa tai on koskettanut, voisi tuntea päivän omakseen positiivisella tavalla.  

Sijoitus voi olla monelle perheelle rankka ja vaikea asia. Työpaikassani on perinne, että joka kesä pidämme kesäjuhlat ja sinne on kutsuttu kaikki jo sijoituksen päättäneet nuoret. Muutama nuori on käynyt vuosittain jo yli 10 vuoden ajan ja viime vuonna paikalla oli reilu 15 sijoituksen jo päättänyttä nuorta. Olemme myös muutama vuosi sitten ottaneet käytäntöön sellaisen tavan, että nuoren saavuttaessa sijoituksessa vuosipäivän, niin juhlistamme sitä esimerkiksi kakulla. Meidän ajatuksemme, kohtaa tässä asiassa täysin Care Day:n idean kanssa. Haluamme, että jokainen nuori voisi kokea ja muistaa tulevaisuudessa, että vuosipäivässä oli jotain hyvääkin.  

Tässä kuvassa meidän nuorelle tehty kakku, kun hänellä tuli 2 vuotta sijoitusta täyteen. Nuoren kanssa keskustelimme mitkä asiat ovat muuttuneet ja nuori muisteli päivää, jolloin tuli taloon. Hän totesi, ettei haluaisi olla sijoitettuna mihinkään muualle, vaikka ohjaajat välillä ovatkin ärsyttäviä <3 

Tällaiset rehelliset palautteet ovat niin arvokkaita!

Toivottavasti näiden asioiden äärelle muistetaan pysähtyä ihan tavallisessa arjessakin. 

https://pesapuu.fi/careday/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Hyvää sijaishuollon juhlapäivää!”

  1. Aina on hyvä syy leipoa kakku!
    Tekstisi sai hyvälle tuulelle, ihanaa lukea lastensuojelusta välillä myös positiivisia asioita. Niitäkin todella on.
    Etenkin lämmitti mieltä tämä tapa kääntää vuosipäivä juhlapäiväksi ja katsastella mitkä kaikki asiat ovat hyvin. Pelkkää plussaa on nuoren kokemus arvostuksesta ja välittämisestä.
    Pakko oli heti tutkailla pesäpuun sivuja tarkemmin, kiitos siis vinkistä.
    Lapsilta ja nuorilta suoraan saatu palaute <3 vaikka ärsyttäviä aikuisia ollaankin.

Kommentoi