Vankilasta vapautuvan terveydenhuolto

Rikosseuraamuslaitos tekee tiivistä yhteistyötä vankiterveydenhuollon ja yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa, jotta rikosten tie saataisiin katkaistua. Yli puolet vangeista uusii rikoksensa. Vankilassa olevan vangin terveys ja hyvinvointi paranevat, mutta siviiliin palattua asiat voivat mennä helposti uudelleen pieleen, eikä hoitopolkua pystytä ylläpitämään.

”Vankilasta vapautuville ei kaikilla terveysasemilla anneta vankilasta varattuja aikoja, koska ne jätetään niin usein käyttämättä. Yksi syy siihen on, että vangit eivät halua siviiliterveydenhuollon henkilökunnan tietävän, että he ovat olleet vankilassa. ” Näin kertoo vankiterveydenhuollon avohuollon ylilääkäri Hanna Hemminki-Sahin. https://www.mediuutiset.fi/uutiset/vankilasta-vapautuneet-vangit-pelkaavat-menna-terveyskeskuksiin-somaattinen-hoito-jaa-usein-kesken/4f3293ed-9978-4525-949e-5953aed4326c

Vankiterveydenhuollon käytännön työssä on huomattu, että vankilaan tulee paljon aiempaa nuorempia rikoksen tekijöitä ja uusijoita. Heillä on takanaan paljon huumeongelmia ja muita sosiaalisia ongelmia. Usein taustalla on myös rikkinäinen lapsuus, kasvatuslaitokset ja katuelämä. Vankiterveystutkimuksen mukaan joka toisella vangilla on C-hepatiitti, mikä on usein seurausta päihteiden käytöstä. Suurella osalla on siis jälkiseuraamuksena terveysongelmia nimenomaan päihteiden käytöstä. Vaikka vankilassa terveysongelmiin kiinnitetään huomiota ja vangit saavat hyvää hoitoa vankilassaan ollessaan, vapauduttuaan ei terveydenhuolto ole enää samalla tasolla, tai ainakaan niin helposti saatavissa.

Moni vapautuvista vangeista ei tiedä oikeuksistaan, eikä näin ollen vaihtoehdoistaan vankilan ulkopuolella. Vankeuden aikana ja jälkeen voi kuntoutua ja kouluttautua vaikka uuteen ammattiin. Kela tukee aiempaa enemmän vankien ammatillista kuntoutumista. Vaikka vankila-aikana tehdään hyviä suunnitelmia, tipahtaa vapautunut yhä usein palveluiden ulkopuolelle.

https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/talous-yhteiskunta/kaksi-kolmesta-palaa-vankilaan

https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/paihteiden-kayton-erityisryhmia/paihteet-ja-vankila

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi