Vangit ja Korona

Koronan vaikutus Suomen vankilaolosuhteisiin on näkyvissä. Kuitenkin huojentavaa on että suljetussa laitoksessa, niinkuin vankilassa, voidaan edelleen järjestää vangeille suunniteltua päivätoimintaa, tietysti THL:n ohjeistusten mukaisesti, ohjeistukset riippuen siitä, missä maanosassa vankila sijaitsee. Käytännöt vaihtelevat yksiköiden välillä ja ovat hyvin vankilakohtaisia. Tällä hetkellä Suomen vankiloissa on noin 3000 vankia.

Vangit saavat osallistua työtoimintaan, opiskeluun, uskonnollisiin menoihin sekä yksityistapaamisiin sovitusti ja vain terveenä. Kuitenkin jos muutoksia tulee vankilan järjestämään toimintaan, on siihen järjestettävä korvaavaa toiminta joka sopii rangaistusajan suunnitelmaa edistäväksi.Mahdollisia poistumislupia ja perhetapaamisia voidaan koronan leviämisen ehkäisyn vuoksi perua, päätöksen siitä tekee vankilan johtaja paikka- ja tapauskohtaisesti. Alle 15-vuotiaan lapsen tapaaminen tulee järjestää harkinnanvaraisesti, tällä hetkellä negatiivisen koronatestin saaneena. Mahdollisuus etätapaamisiin on kuitenkin järjestettävä ensisijaisesti ennen peruutuksia tai tapaamisten siirtoja.Rikosseuraamuslaitoksen sivuilta näkee hyvin ajankohtaisesti tietoa ja monenlaisiin kysymyksiin vankien suhteen vastauksia liittyen koronatilanteeseen ja sen vaikutuksiin.

Lähde:(https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/ajankohtaista/korona.html)

Vankilaolosuhteissa on mahdollista järjestää mahdolliset tarvittavat karanteenit ja terveydenhuoltopalvelut vangeille. Suuri osa vangeista kuuluu kuitenkin riskiryhmään joko sairautensa tai lääkityksensä vuoksi. Näin ollen esim.lyhyitä sakkotuomioita sekä etsintäkuulutuksia on tällä hetkellä peruttu ja siirretty tuonnemmaksi. Siirtoja suljetulta osastolta avo-osastolle pyritään hoitamaan riippuen vankilan sijainnista, mutta siirrot vankilasta toiseen vankilaan, on pyritty perumaan ja suoritetaan vain pätevästä syystä. Koronan vuoksi suuri osa lyhytaikaisvangeista, ketkä odottavat vapaalla tuomion voimaantuloa, jäävät muurien ulkopuolelle. Tämä laskee päivittäistä vankien määrää n.200 vangilla. Hyvä ja lyhyt artikkelipläjäys asiasta löytynee Turun sanomien sivuilta.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/5155168/Osa+vankilaan+tuomituista+voi+jaada+taas+muurien+ulkopuolelle+koronan+vuoksi

Tästä voidaan todeta,että korona vaiktukset yltävät joka kolkkaan, monella tavoin. Tietoa siitä, kuinka paljon loppujen lopuksi peruttuja perhe- ja yksilötapaamisia on vankila olosuhteissa on olemassa ja miten se vaikuttaa vankien ja läheisten hyvinvointiin, on mielestäni erittäin mielenkiintoista ja toivottavasti tutkittava asia, josta löytynee lähivuosien aikana enemmän tietoa ja tutkimustuloksia.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi