Miksi hän ei vain voi olla juomatta? Kuinka pystyn auttamaan alkoholisoitunutta läheistäni? Mitä minun ei ainakaan kannata tehdä? Nämä kysymykset varmasti pyörivät mielessä, kun joku läheinen on alkoholisoitunut.
Hyvässä tapauksessa terveydenhoidon henkilökunta huomaa tilanteen, jonkin muun lääkärikäynnin yhteydessä. Terveydenhuollon henkilöllä on velvollisuus puuttua alkoholin ongelmakäyttöön, kun potilas on hälytysrajalla. Jos potilaan liiallinen alkoholinkäyttö huomataan, voi lääkäri tai hoitaja järjestää vastaanotollaan noin 15 minuutin mini-intervention. (Nykopp, 2015.) Keskusteleminen läheisen kanssa harvoin tuottaa tulosta, sillä alkoholismin oireena on kieltää sairaus. Usein syy on jossain muussa henkilössä ja hän itse on täysin terve.
Vaihtoehtoinen hoitotapa on AA-liike. AA-ryhmät kokoontuvat noin kahden tunnin mittaisiin istuntoihin ryhmänä. Siellä keskustellaan aiheesta, jokaisella on mahdollisuus vuorotellen omaan puheenvuoroonsa tai vaihtoehtoisesti siellä voi vain kuunnella muiden puheita. AA-ryhmissä ei ikinä kerrota sukunimiä ja etunimen voi halutessaan kertoa muille. (Suomen AA-toimisto, 2021.) Jos tällaiseen ryhmään hakeutuu, on jo yleensä tiedostanut oman alkoholiongelmansa.
Alkoholistille on turha jankuttaa, että lopeta juominen tai että sinun pitäisi hakeutua hoitoon. Jos hän ei sitä itse ymmärrä eihän silloin myöskään hakeudu hoitoon. Usein läheiset kaatavat alkoholistin juomia lavuaariin ja ajattelevat tämän auttavan. Tosi asiassa tämä ei auta, sillä alkoholisti löytää aina tavan saada itselleen lisää juotavaa. Niin sanotusti hätä keinot keksii. Vaikka se kylmältä kuulostaakin, paras tapa on jättää alkoholisti omaan arvoonsa. Usein alkoholisti havahtuukin ongelmaansa vasta sitten, kun on menettänyt ystävät, perheen ja läheiset. Alkoholismia ei tarvitse hyväksyä, mutta siitä jankuttaminen vain tulehduttaa välit ja pahimmassa tapauksessa tuhoaa ne kokonaan.
Jos alkoholisti tajuaa juovansa liikaa, voi hän tarvita läheistensä tukea avun hakemisessa. Usein tässä vaiheessa alkoholisti on tuhonnut jo ihmissuhteensa ja apuakin on vaikeaa pyytää. Kun alkoholisti itse haluaa alkoholista eroon, ollaan jo pitkällä. Tässä vaiheessa läheisten tuki olisikin erittäin tärkeää. Alkoholistin voi viedä suoraan lääkäriin, jolloin he osaavat määrätä oikeat hoidot lääkkeillä ja vieroituksella.
Hoitoon pääsystä alkaakin sitten koko loppuelämän pituinen parantuminen, johon kuuluvat repsahdukset ja onnistumisen tunteet. Alkoholismi ei parannu koskaan, mutta sen kanssa pystyy opetella elämään. Paranemisprosessissa läheisten tuki onkin erittäin tärkeää, jotta sosiaalinen verkosto pysyisi läheisenä ja turvallisena.
Lähteet:
Nykopp, J. 2015, 13 faktaa: Alkoholiriippuvuuden hoito. Viitattu 3.2.2021.
Potilaan Lääkärilehti – 13 faktaa: Alkoholiriippuvuuden hoito (potilaanlaakarilehti.fi)
Suomen AA-toimisto. 2021, Miten AA-ryhmä toimii. Viitattu 3.2.2021.
Miten AA-ryhmä toimii ? – Suomen AA-kustannus ry
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Kiitos ajatuksia nostattavasta kirjoituksesta!
Alkoholismi toden totta on mutkikas ja koko elämän mittainen sairaus. Kuten kirjoititkin, niin parantuminen lähtee aina itsestä ja usein oman ongelman sisäistäminen saattaa vaatia rajunkin herätyksen. Se voi olla jokin terveydellinen ongelma, työpaikan tai perheen menetys, tai jokin muu ns. pohjanoteraaus, joka avaa alkoholistin silmät. Aina kipinä muutokseen ei toki ole yhtä raju, mutta valitettavan usein kuulee kohtaloista, joissa jotain on täytynyt menettää, ennen kun on ymmärtänyt lähteä muutoksen tielle.
Läheinen ei voi tehdä muutosta toisen puolesta, vaan tosiaan omia voimavaroja kuunnellen pyrkiä tukemaan avun hakemisessa ja paranemisprojektissa. Toki itselleen täytyy myös alkoholistin läheisenä olla armollinen ja ymmärtää omien voimavarojen rajallisuus.
Vaikka alkoholismi on Suomessa valitettavan yleinen sairaus, välillä itseäni mietityttää ihmisten heikko tietämys siitä, että kyseessä todella on sairaus. Tuskin kovinkaan moni valitsee olla alkoholisti, eikä kyse ole vain mielenheikkoudesta tai selkärangattomuudesta. Kirjoitit, että “alkoholismi ei parane koskaan, mutta sen kanssa pystyy opetella elämään” – tämä pitää täysin paikkansa ja mielestäni useampien ihmisten tulisi ymmärtää se.
Kiitos Mira mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Aihe on varmasti tuttu monelle, sillä onhan alkoholismi kansantauti meillä Suomessa. On totta, että läheisten on vaikea puuttua tilanteeseen ja saada henkilö itse ymmärtämään tilanne. Mutta myöskään lääkärin tilanteeseen puuttuminen ei aina auta. Niin kuin kirjoitkin ainut, joka tilanteeseen voi puuttua on alkoholisti itse. Parantuminen lähtee siitä, kun hän itse haluaa sitä.
Itselleni aihe on melko tuttu, sillä olen lapsuudessani ollut osallisena alkoholistin elämässä. Toinen mummoistani oli alkoholisti. Muistan viettäneeni aikaa paljon mummoni luona lapsuudessa ja nautin aina olostani siellä. Hän ei koskaan juonut meidän lastenlasten läsnä ollessa, mutta muulla ajalla käyttö lähti kasvamaan kovasti. Läheiset välit muuttuivat vähitellen huonommiksi, sillä äitini oli tehnyt päätöksen, ettei enää uskalla viedä meitä mummon luo, mikäli hän jatkaa juomista. Lopulta juomisesta tuli niin iso osa hänen ja miehensä elämää, että kaikki muutkin läheiset kaikkosivat.
Tuli tilanteita, jolloin mummoni itse tajusi tilanteen ja päätti lopettaa. Välimme parantuivat taas hetkellisesti ja tilanne näytti paremmalta. Mummoni haki apua ja oli päättänyt lopettaa. Läheisten tukikaan ei tässä tilanteessa riittänyt. Sillä taloudessa asui kuitenkin vielä henkilö, joka ei myöntänyt omaa ongelmaansa. Entisen alkoholistin ei ole hyvä asua samassa taloudessa nykyisen alkoholistin kanssa. Tästä syystä mummonikin retkahti taas uudelleen ja lopulta alkoholi vei hänet.
On harmillista, miten alkoholi vaikuttaa niin moneen ihmiseen. Itse alkoholistiin, sekä hänen läheisiinsä. Läheisten tuki on tärkeintä mitä voi olla alkoholistin elämässä, mutta aina sekään ei ole mahdollista. Alkoholisti osaa itse työntää läheiset pois ja täytyy kuitenkin myös aina muistaa pitää itsestään ensimmäisenä huolta. Jos tilanne aiheuttaa liian suuria huolia, niin täytyy tilanteesta osata poistua. Alkoholistin elämään kuuluminen voi olla todella raskasta.