Konstit on monet.

Pitkäaikaistyöttömyys-sanassa on ikävä kalke. Kuten Punainen, yksi blogimme kirjoittajista avasi, työttömäksi voi jäädä meistä ihan jokainen. Taustastaan riippumatta.  

Teen töitä pitkäaikaisasunnottomien parissa. Pitkäaikaistyöttömyys on osa asiakkaideni karua pakettia. Työ on vieras sana asiakkaani sanavarastossa. Kärjistetysti. On niin paljon muitakin ongelmia. Toki on myös niitä muutamia, jotka vielä haaveilevat töistä. Mutta mitä keinoja pitkäaikaistyöttömällä on työllistymiseen?  

Pitkäaikaistyöttömäksi luokitellaan, kuten aikaisemmissa kirjoituksissamme on ilmennyt, kaikki yli 12 kk yhtäjaksoisesti ilman työtä olleet ihmiset. On sanomattakin selvää, että esimerkiksi 15 kk työttömänä ollut akateemisesti koulutettu ja ilman koulutusta ja vuosia työttömänä ollut painivat eri luokissa työllistymismahdollisuuksissa. Vai onko näin? Kerroin ensimmäisessä postauksessani kaveristani, joka työllistyi ilman koulutusta vakituiseen työpaikkaan  ja sitten taas on korkeasti koulutettuja, joita vuosien työttömyys on lannistanut. 

Tuumasta toimeen...

Te-palveluiden sekä Kelan sivuilta löytää selkeää ja toivoa herättävää tietoa mahdollisuuksista työllistyä. Kuntouttava työtoiminta on itselleni työn kautta tuttu asiakkaideni elämänhallintaan positiivisesti vaikuttava toiminta. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestää kunta. Ennen kuntouttavan työn alkua on tehtävä yhdessä kunnan sekä TE-palveluiden virkkailijan kanssa asiakkaalle aktivointisuunnitelma. Omat asiakkaani käyvät kuntouttavassa työtoiminnassa mm. Seurakunnalla, Uusix-verstaalla ja kierrätyskeskuksissa. Jokaiselle on tehty räätälöity suunnitelma perustuen asiakkaani voimavaroihin. Toinen käy työtoiminnassa viisi kertaa viikossa, kun taas toiselle kaksi päivää viikossa, neljä tuntia kerrallaan on riittävää. Teemme tarvittaessa matalla kynnyksellä tiivistä yhteistyötä kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavan tahon kanssa. Asiakkaillani on monia työllistymistä heikentäviä haasteita, joten kuntouttava työ tukee heidän elämänhallintaansa, pitää kiinni arkirytmistä ja luo heille uskoa yhteenkuuluvuudesta ja sosiaalisten suhteiden ylläpidosta.  

Kuntouttavan työtoiminnan jatkeeksi nostaisin esille työkokeilun. Työkokeilu mahdollistaa työnhakijaa pohtimaan ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan ja omia mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla. Tämä on oiva keino työttömälle tutkiskella esimerkiksi, jos alan vaihtaminen on mietinnässä, kiinnostaako kenties yrittäminen, onko hänen oman alansa osaaminen ajan tasalla tai hakijalta puuttuu ammatillinen koulutus. Työkokeilu on voi kestää 12 kk, mutta yhdessä työkokeilupaikassa saa olla ainoastaan 6 kk.  

Sitten on TYP – Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu. TYP (TE-palvelut, kunta ja Kela) palvelee pitkään työttömänä olleita työnhakijoita, jossa monialainen yhteispalvelut tarjoavat hakijalle erilaisia viranomaispalveluja samasta paikasta.   

On työvalmentajan antamia palveluja, palkkatyötä, maahanmuuttajille tarjottua kotoutumispalveluja, TE-palvelujen oma asioinnissa tehtävää työelämätutkaa. Kun kirjoituksen alussa heitin ilmoille kysymyksen, mitä keinoja pitkäaikaistyöttömällä on työllistyä – vastaan, että keinoja kyllä on.  On mielestäni lohdullista, että TE-palveluiden sivuilla lukee, että tukea on mahdollista saada, eikä aina työllistyminen ole mahdollista, vaikka itse oletkin aktiivinen.  

On selkeää, että eri elämäntilanteissa olevat pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat ja saavat erilaisia palveluita. Tämä kirjoitukseni onkin pintaraapaisu siihen, mitä palveluja on mahdollisuus saada. Olisi mielenkiintoista saada käsiin työttömien henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuvaa laajempaa dokumentointia, miten asiat ovat sujuneet työnhaussa. Se olisikin sitten jo isompi blogipostaus, ehkä jopa kirja.  

Erehdyin googlettamaan sanat pitkäaikaistyöttömyys kokemuksia – päädyin nimeltä mainitsemattomalle keskustelusivulle, jossa jo toisessa anonyymissä postauksessa luki “Työttömien oma vika, mitäs eivät perusta yrityksiä tai hae töitä kunnolla. Lasketaan vähän niiden tukia, niin kyllä ne jotenkin sieltä töihin ajautuu.” Jätin lukemiseni siihen. Haluan pitää verenpaineeni edelleen hyvissä lukemissa. 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi