Matkasuunnitelma

Pitkä työmatka blogia raapustelee neljä omaperäisten nimimerkkien takana lymyävää sosionomipolkuopiskelijaa. Olemme nimenneet itsemme kekseliäästi eri väreillä. Meitä on Musta, Punainen, Liila ja Pinkki. Ryhmästämme löytyy, niin sosiaalialan kuin usean muunkin alan ammattilaisia, joille on jo kertynyt jonkin verran kilometrejä mittariin. Näin sanottuna, meiltä voidaankin odottaa omaa persoonallista, työelämäperäistä sekä elämänkokemukseen perustuvaa näkökulmaa blogin kirjoituksissa.  

Pitkä työmatka kertoo pitkäaikaistyöttömyydestä. Blogissa tutustutaan pitkäaikaistyöttömän henkilön elämän haasteisiin, erilaisiin kokemuksiin työttömyydestä sekä työllistymisen prosessien haasteisiin. Pyrimme avaamaan aihetta kokonaisvaltaisesti usealta eri kantilta tuoden samalla kirjoituksiin osan omaa persoonaamme. 

Toivomme, että blogimme kirjoitukset herättävät, havahduttavat ja osallistavat lukijat kommentoimaan ja keskustelemaan kanssamme ihmisen hyvinvointiin ja terveyteenkin vaikuttavan teeman ympärillä.  

Kuva Pixabay

PITKÄN MATKAN PÄÄTÖS

Pitkä työmatka on nyt tullut päätökseensä. Matkanteko ei kuitenkaan pysähdy tähän, vaan uusi polku aukeaa edessä. Minne se vie? Se jää vielä nähtäväksi. Joku viisas on sanonut että, kauas on aina pitkä matka. Ehkä näin, mutta näkisimme kuitenkin itse matkan tärkeämpänä kuin määränpään. Matkalla opimme ja koimme paljon, oli tyhjän paperin tuijottamisen kauhua, epävarmuutta omista kirjoittajan lahjoista, totaalisia black outteja kun ei keksitty mistä kirjoittaa seuraavaksi, näkemyseroja tehtävän annosta. Näistä kaikista haasteista selvittiin ja ennen muuta, niistä selvittiin ryhmänä toisiamme tukien ja tsempaten. Blogin kirjoitus oli monelle vierasta ja aluksi kolme meistä suhtautuikin siihen eriasteisen varauksellisesti. Matkan aikana voinee todeta, että kaikkien rohkeus kirjoittaa julkisesti kasvoi ja bloggailuun suhtautuminen muuttui positiivisemmaksi.

Lue lisää PITKÄN MATKAN PÄÄTÖS

Liian vanha Töihin?

Ikääntyvän pitkäaikaistyöttömän työmarkkinat ovat todella heikot ja heikkenevät vain entisestään. Sanotaan että edes reilu viisikymppinen ei kelpaa juuri mihinkään. Ikääntyvät pitkäaikaistyöttömät kokevatkin ikärasismia työmarkkinoilla. Ilmeisesti työnantajat näkevät ikääntyvät pelkkinä kuluerinä. Miksi näin on?  

Voisi ajatella, että viisikymppinen olisi haluttu työmarkkinoilla. Ei pikkulapsi arkea, työkokemusta todennäköisesti löytyy ja työvuosiakin on vielä jäljellä monta. 

Maija, 50, haki yli 80 työpaikkaa IT-alalta tuloksetta – ”En ole älyllisesti kuollut, mutta jostain syystä työnantajat niin kuvittelevat” 

Lue lisää Liian vanha Töihin?

Työttömyyden tulevaisuus

Synkässä tulevaisuudessa on vain työttömyyttä. Mitä tapahtuu, kun koneet vievät meiltä työt? 90-luvulla elettiin vahvasti siinä käsityksessä, että automaatioteknologia lisäisi työttömyyttä. Uskottiin vahvasti, että tuotantoa voisi lisätä ainoastaan lisäämällä ihmistyön määrää. Pian kuitenkin huomattiin, ettei tuotannon kasvu vaatinutkaan ihmistyövoiman lisäämistä. This is the machine revolution! (Oulu 2016.) 

Lue lisää Työttömyyden tulevaisuus

Tylsä työttömyys

Ystävä pyysi minua kertomaan työstäni esimerkillä.  

Kysyin, että halusiko hän kuulla asiakkaasta, joka oli ollut pitkään työttömänä, kodittomana, kärsinyt päihdeongelmasta vai asiakkaasta, jolla on ollut pitkään ongelmia mielenterveyden kanssa.  

Hän vastasi, että kaikki muu käy paitsi työttömyys. Se on kuulemma tosi tylsä aihe.  Muut asiat olivat mielenkiintoisia.  

Lue lisää Tylsä työttömyys

Nuorten työttömyys.

Tuleva kirjoitukseni koskee nuoria. Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Edesmennyt mummuni muistutti minua lukioon mennessäni, omalle tyylilleen napakasti ja huumorin säestämänä – ei sinun päälläsi lukiosta mitään hyötyä tule olemaan, hoitajaksi sinun pitäisi lukea itsesi ja mennä töihin. Mummu <3. Totta toinen puoli. En koe ylioppilaspapereistani olleen juurikaan mitään hyötyä elämäni aikana, paitsi tietysti lukiossa oppimani tärkeät Pavlovin teoria ja litosfäärilaatat. Lukio toi lähinnä itselleni lisäaikaa miettiä, mitä teen isona. Vähän vasemmalla kädellä vedetty koko komeus. Loppujen lopuksi hoitajaksi päädyin lopuksi hoitajaksi päädyin, mummuni kehotuksesta, mutkien kautta. Onnekkaasti olen aina saanut nauttia työelämästä, ilman työttömyysjaksoja. Aina vakituisissa ja itseäni kiinnostavissa työsuhteissa, joissa olen saanut vaikuttaa ja antaa oman panokseni ihmisten hyvinvointiin.  

Lue lisää Nuorten työttömyys.

Pitkäaikaistyöttömyys uhka terveydelle?

THL määrittelee terveyden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. Terveys on paljon laajempi käsite kuin vain pelkkä sairaus/vaiva tai näiden puute. Terveys on voimavara, jonka avulla muut hyvinvoinnin osatekijät sekä hyvä elämä ovat mahdollisia.  

kuva: pixabay
Lue lisää Pitkäaikaistyöttömyys uhka terveydelle?

Onko matka tärkeämpi kuin määränpää?

Seuraava teksti perustu vain omiin kokemuksiini.

Tässä kirjoituksessa avaan omia näkemyksiäni ja kokemuksiani työnantajan näkökulmasta pitkäaikaistyöttömän matkasta työn haussa.  Miten se on mahdollista? Olen töissä eräässä suuressa henkilöstöpalveluyrityksessä, eli niissä pahamaineisissa vuokaratyöfirmoissa, joiden pääasiallinen tarkoitus on riistää työntekijää…Ainakin tällaisiin ja vastaaviin kommentteihin törmää aika usein kaikkitietävillä netin keskustelupalstoilla. Oma työnkuvani keskittyy ravintolapuolen ja siellä keittiöalan tehtäviin. Olen mukana projekteissa, joissa erilaiset työllistymistä sekä kouluttautumista edistävät osaamiskeskukset tarjoavat asiakkaitaan meille töihin ja minun tehtäväni on kulkea heidän rinnallaan koko työnhaun matka. 

Lue lisää Onko matka tärkeämpi kuin määränpää?

Vaikeasti työllistyville uusi apu valtiolta

Työttömyyttä käsitellään usein uutisisissa. Uutiset ovat kuitenkin usein joko surullisen sävyisiä lukuja tai poliittisia suunnitelmia, joiden toimivuutta käytännössä on usein vaikeaa ymmärtää. Kuten esimerkiksi kuuluisa aktiivimalli oli monelle. Siksipä oli virkistävää huomata uutinen, jonka mukaan selvitys vaikeasti työllistyvien auttamisesta valtion avulla on valmistunut. Kyseessä on malli, jossa valtio perustaa yhtiön, joka auttaa osatyökykyisiä ja vaikeassa asemassa olevia siirtymään työmarkkinoille. Se perustuu Ruotsissa toimineeseen Samhall-malliin.  Mallin budjetti ei ole vielä selvillä, mutta tarkoitus on aloittaa sen toiminta ensi vuoden aikana.  Nimeäkin vielä mietitään.

Lue lisää Vaikeasti työllistyville uusi apu valtiolta

Konstit on monet.

Pitkäaikaistyöttömyys-sanassa on ikävä kalke. Kuten Punainen, yksi blogimme kirjoittajista avasi, työttömäksi voi jäädä meistä ihan jokainen. Taustastaan riippumatta.  

Teen töitä pitkäaikaisasunnottomien parissa. Pitkäaikaistyöttömyys on osa asiakkaideni karua pakettia. Työ on vieras sana asiakkaani sanavarastossa. Kärjistetysti. On niin paljon muitakin ongelmia. Toki on myös niitä muutamia, jotka vielä haaveilevat töistä. Mutta mitä keinoja pitkäaikaistyöttömällä on työllistymiseen?  

Lue lisää Konstit on monet.

Mikä on, kun ei taidot riitä? Mitä on, jos ei työllisty?

Pitkäaikaistyöttömäksi katsotaan henkilöt, jotka ovat olleet ilman työtä yhtäjaksoisesti yli 12 kuukautta. 

Kuinka pitkäaikaistyöttömien arki sitten muodostuu? 

Vastaus on, että monella tavalla. Toisilla tuntuu olevan kovinkin kiireistä omissa menoissaan, jopa miettivät miten kerkeäisivät edes töihin. Toisilla taas tuntuu, että päivät vain toistavat itseään. 

Vaikuttaisi siltä, että työttömät henkilöt, joilla on lapsia, pysyvät paremmin elämänrytmissä kiinni. On huolehdittava lapsista, kodista ja muista välttämättömyyksistä. He myös usein työllistävät itseään vapaaehtoistoimintaan esimerkiksi vanhempaintoimikuntiin. Näin heistä tulee heti hyödyllisiä ja he kokevat olevansa tärkeitä ja kuuluvansa johonkin. Usein huonoimmassa asemassa on yksinäinen ihminen, jolla ei ole perheen tuomia velvoitteita. On vain velvoite itsestään, joka sekin saattaa ajan kanssa alkaa tuntumaan turhalta. 

Itsessään pelkkä työttömyys heikentää työkykyä. Pitkäaikaistyöttömillä on suuri riski erilaisiin mielenterveysongelmiin ja syrjäytymiseen jatkuvan negatiivisen kokemuksen kautta. Lukuisat työhakemukset, jotka eivät ole johtaneet mihinkään lyttäävät kenen vaan itseluottamusta. Osa pitkäaikaistyöttömistä kokee myös, etteivät kuuluu mihinkään ja ovat yhteiskunnan elätettäviä… suorastaan pohjasakkaa. Työttömyysetuuden saantiin vaaditaan työn hakemista, kursseja ja kouluttautumista. Osalle nämä ovat oikein tervetulleita, tuovat sisältöä päiviin. Mutta toisille hirveää pakkopullaa. Mikäli et toimi vaatimuksien mukaan saatat menettää tuen jopa yhdeksäksikymmeneksi päiväksi. 

Lue lisää Mikä on, kun ei taidot riitä? Mitä on, jos ei työllisty?