Tässä alla on surullinen tarina. Se on surullinen, koska päähenkilölle ei tapahdu siinä mitään hyvää. Se on surullinen myös siksi, että tarina kertoo ihmisten välinpitämättömyydestä, ammattiylpeyden puutteesta ja tavasta kohdata toinen ihminen.
Tämän tarinan henkilö oli ollut työttömänä melkein kaksi vuotta. Tuon ajan hän oli käyttänyt aktiivisesti hakien töitä, mutta tuloksetta. Sadat lähetetyt työhakemukset eivät olleet poikineet ainoatakaan kutsua työhaastatteluun. Ikäkilometrejäkin alkoi olla mittarissa päälle viisikymmentä, joten väkisinkin työnhakijalle heräsi tunne ikärasismista.
Kun työvoimatoimistolta vihdoin oltiin häneen yhteydessä, oli luvassa voimaannuttavia uutisia, hänelle oli nimitetty henkilökohtainen työvoimaneuvoja. Siis henkilö, joka ottaisi hoitaakseen työttömän työnhakuun ja työllistymiseen liittyvät prosessit. Työvoimatoistot ovat tunnetusti ruuhkautuneita palveluiltaan, mutta kun kolmeen kuukauteen ei luvattua yhteydenottoa kuulunut ja työnhakija oli kerennyt TE-toimistolta kyselemään työvoimaneuvojansa yhteystietoja, voitaisiin mielestäni todeta työnhakijan täyttäneen velvollisuutensa. Näin ei kuitenkaan käynyt, eikä soitto koskaan kuulunut.
Tarinamme päähenkilö päätti kuitenkin jatkaa omatoimisella linjalla ja sai hankittua toista kautta itselleen työnhakuvalmentajan. Tämä henkilö on ollut aktiivinen ja aikaansaava löytäessään ns. piilotyöpaikkoja. Työnhakijallamme on oikeus 50% palkkatukeen, eli hän on ns. puoli-ilmainen työntekijä yritykselle. Tämä kuulostaisi omaan korvaani työnantajapuolella aika mehukkaalta diililtä. Ammattilainen puoleen hintaan työkokeilujakson ajaksi, why not? Riippuen vielä työkokeilujakson pituudesta, tällä voisi kuitata osan koeajasta pois, ja again -50%.
Työnhakuvalmentaja tekee ihmeitään ja löytyy unelma paikan työnhakijalle, tämä laittaa CV:n ja hakemuksen ja soittaakin paikan päälle. Nyt on varmistettu, että kuka sieltä on tulossa työkokeiluun, eikö?
Voi tätä ilon ja onnen päivää, sanoisi Kauppaneuvos Tuura. Päähenkilömme pääsee työhaastatteluun, sopparit allekirjoitetaan ja, se niin pitkään odotettu hekuma, työ voi alkaa. Ja työstä saa palkkaa, hän pystyy vihdoinkin ansaitsemaan rahansa työllä.
Eipä mennyt aikaakaan, kun sähköpostiin kilahti kauan odotettu työvuorolista. Tarinamme päähenkilö on onnensa kukkuloilla ja hekumoi onnesta, kahden vuoden odottelu on vihdoinkin ohi. Vaikkakin vain työkokeilun ajaksi, mutta se riittää tässä hetkessä. Kelaan ilmoitus, tilanteen ja palkansaannin muutoksista ja ei kun ääntä kohti!
Ensimmäisen työviikon jälkeen sähköposti kilahtaa taas. Nyt lapioidaan navetan sivutuotetta tuulettimeen isolla kauhalla. Siinä meilissä luki näin: ” Valitettavasti joudumme perumaan työkokeilusuunnitelmat sinun kohdallasi, emmekä ikävä kyllä voi aloittaa työkokeilua kuten suunniteltiin. Haastattelussa ei käynyt ilmi, että olet samaa perhettä meidän työnjohdon henkilön kanssa. Tämä ei ikävä kyllä onnistu meillä.” Siis mitä???
Järisyttävä shokki, itkua läpi päivän ja matto vedetty jalkojen alta. Hänellä ei edes ole ketään sukulaista kyseisessä firmassa. Ja vaikka olisikin, niin mitä sitten? Ei ole ensimmäinen kerta, kun sukulaisia on samassa työpaikassa. Eikä tässä nyt ole kyse nepotismistakaan…hakijallamme ei ollut kilpailijoita paikastaan ja hän on tulossa palkkatuettuun työkokeiluun. Kolhittu ihminen soittaa seuraavana päivänä työpaikan henkilöstöpäällikölle kertoen, etteivät väitteet sukulaisuudesta pidä paikkaansa. Samalla vaadittiin selvitystä, onko sukulaisuussuhde validi peruste työkokeilun purkamiseen?
Henkilöstöpäällikkö on suoraselkäinen henkilö ja kertoo ettei tuollaista sukulaisuussuhde kieltoa ole olemassakaan. Hieno ihminen. Hetken päästä hän päättää kuitenkin tarkistaa asian firman toiselta henkilöstöpäälliköltä…Hmm no parempi katsoa kuin katua, vai mitä? Historialla on tapana toistaa itseään. Henkilöstöpäällikkö numero 1 sanoo välittävänsä soittopyynnön henkilöstöpäällikkö numero 2selle. Ja voitteko uskoa? Sitä soittoa ei koskaan kuulunut.
Kaleva 2019. Viitattu 27.1.2021.
https://www.kaleva.fi/pitkaaikaistyottomia-voi-kohdella-miten-lystaa-pel/1713027
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!