Huumeita vaikka kotiovelle

Jokainen varmasti tietää, että alkoholia on helppo saada. Alkoholia myydään kaupoissa ja Alkoissa yhdeksästä yhdeksään, ja kuppilat jatkavat anniskelua pikkutunneille. Huumekauppa kuitenkin pyörii 24/7.

Alkoholin ostaminen käy käden käänteessä. Alaikäisenä sitä pyydetään kavereilta, omilta vanhemmilta, sisaruksilta, tai ihan tuntemattomalta ohikulkijalta. Paikkakunnalla saattaa olla myös paikka, jossa ei kysytä ikää, ja josta näin ollen pystyy itse ostamaan. Jollain saattaa olla jopa väärennetyt paperit. Täysi-ikäisenä alkoholin ostaminen muuttuu laillisuuden myötä yhä helpommaksi. Pitää vain löytää lähimmälle kioskille, ja olla sen verran tolkuissaan, että kassahenkilö kokee voivansa myydä alkoholia sinulle.

Olen joskus kuullut sanottavan, että huumeiden ostaminen on helpompaa kuin alkoholin, ja päätin tätä blogitekstiä varten ottaa siitä selvää. Olen jollain tapaa aina ajatellut, ettei se ole niin helppoa, ja että huumeiden ostaminen vaatii jonkinlaisia kytköksiä ihmisiin, jotka niistä enemmän tietävät. Mtv on juuri julkaissut uutisen, jossa Juho Sarvanko, Verkko-Vinkin projektikoordinaattori, kertoo ottaneensa Tor-verkon alla toimivan Torilaudan ylläpitoon yhteyttä, jotta kyseiselle sivustolle saataisiin huumetyöntekijöiden ylläpitämä “keskustelufoorumi” terveyteen ja huumeiden käytön lopettamiseen liittyen. Tekstistä kävi ilmi myös, että Torilaudan kautta tapahtuvissa huumekaupoissa yleisenä viestintävälineenä ostajan ja myyjän välillä toimii Wickr Me-sovellus, jossa viestintä tapahtuu Tor-verkon tavoin anonyymisti.

Kuva: Pixabay

Hieman Tor-verkkoon vpnmentor.comin kautta tutustuttuani latasin selaimen tietokoneelleni. Selaimen auki saatuani ja muutaman kerran klikattuani edessäni oli lähes koko Suomen Tor-verkossa käytävä huumekauppa myyjien yhteystietoja myöden. Vaikka osasinkin jollain tapaa odottaa, että löytäisin oikeita reittejä pitkin perille helposti, voin myöntää että yllätyin, ja jollain tapaa järkytyinkin, miten helppoa minun, tai kenen tahansa muun olisi sitä kautta ostaa esimerkiksi “ehtaa työmiespiriä” tai “priimaa kukkaa”. Pelottavan helppoa.

Enää en siis kyseenalaista tai ihmettele väitettä siitä, että huumeita olisi helpompi ostaa kuin alkoholia, vaikka alkoholin ostamiseen ei liity mitään vastaavia riskejä verrattuna huumeiden ostamiseen, ja käytönkin riskit sekä haitat ovat huomattavasti huumeita pienemmät. Huumekaupat voit siis käytännössä sopia vaikka kotiovellesi, mutta Alkon työntekijät eivät kiikuta viinipulloa sinulle keskellä yötä. Pienen tutkimusmatkani lopputuloksena voin todeta, että huumeiden saamisesta tulisi tehdä huomattavasti vaikeampaa, jotta niiden käyttöä voitaisiin edes siltä osin vähentää.

-Suvi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

10 ajatusta aiheesta “Huumeita vaikka kotiovelle”

 1. Hyvin kirjoitettu ja erittäin tärkeä sekä ajankohtainen aihe. Mua jäi mietityttämään kohta “huumeiden saamisesta tulisi tehdä huomattavasti vaikeampaa, jotta niiden käyttöä voitaisiin edes siltä osin vähentää”, en tiedä mitä tällä varsinaisesti tarkoitat?

  1. Kiitos Markus kommentistasi! Harmi että viestini jäi epäselväksi. Tarkoitin kommentillani sitä, että jos huumeita olisi vaikeampi saada ostettua, voisi se myös nostaa kynnystä käyttää niitä. Tai ainakin itse ajattelen niin, että jos jos jonkin tuotteen saaminen on todella vaikeaa, harkitsee sen hankkimista pidempään. 🙂

   1. Ennemminkin ajoin takaa että mitä konkreettisesti pitäisi tehdä. Miten tehdä huumeiden hankkimisesta todella vaikeaa ? Tarkoitatko siis rankempia tuomioita, tiukempaa valvontaa chatti palveluihin yms, laki uudistuksia. Tällä hetkellä huumeet ovat jo laittomia ja niiden myynti on riskikästä, mutta se ei selkeästi riitä. Jos ryhdytään toimenpiteisiin pitää muuttaa lakia ja se taas tarkoittaa että pitää ihmisiä valvoa, onko se sit taas oikein?

    1. Ahaa, nyt ymmärsin mitä tarkoitit! En osaa sanoa, mitä asialle konkreettisesti voisi tehdä, jotta huumeiden hankkiminen ei olisi niin helppoa kuin se nyt on torilaudan kautta. Ehkä panostaa enemmän viranomaisten verkossa tehtävään työhön myyjien löytämiseksi, ja sitä kautta tarjonnan vähentäminen markkinoilta? Itse koen, että jos rikkoo lakia esimerkiksi myymällä tai ostamalla huumeita, on ihan ok että ihmistä valvotaan, muutenhan se olisi ihan sama, ovatko huumeet laittomia Suomessa vai ei… 🙂
     – Suvi

 2. Kiitos ajankohtaisen aiheen esille tuomisesta. Aihe siis ainakin itselleni ajankohtainen, kun perheessä kaksi teiniä. Korviini kantautuu varoituksia juuri tästä aiheesta muilta vanhemmilta sekä lähipoliisiltakin. Ja todella pelottavan helpoltahan tuo huumeiden ostaminen nyt kullostaakin. Varsinkin kannabis tuntuu olevan hyvin yleinen päihde nuorten keskuudessa eikä sen kokeilussa tai käytössä nähdä juurikaan edes mitään riskejä. Osaksi tähän vaikuttaa varmasti se tieto, että sitä voidaan määrätä lääkinnällisiä tarpeita varten ja se, että joissain maissa kannabis on laillista. Olen ymmärtänyt kuitenkin, että lääkekannabis on erilaista kuin ns. katukaupassa myytävä, ja sitä nuoret eivät varmastikaan osaa ajatella tai edes tiedä.

  1. Hei ja kiitos kommentista! Hienoa että aiheesta on ollut keskustelua lähipiirissäsi. Olen samaa mieltä, että etenkin kannabiksen käyttö koetaan luvallisemmaksi muun muassa juurikin mainitsemiesi seikkojen perusteella. Vaikkei sillä ole samanlaisia terveyteen vaikuttavia haittatekijöitä kuin monilla kovemmilla huumeilla, tulisi sen terveyshaittoja painottaa enemmän, jotteivat nuoret ehkä niin matalla kynnyksellä sitä kokeilisi.

 3. Olen ollut jonkin verran tietoinen tästä tor-verkosta ja sen “pimeästä puolesta” sekä ns. kokonaan erillisestä maailmasta. Onneksi kuitenkin pientä vaivaa tulee nähdä, jos haluaa sen markkinoille päästä. Tokkopa se on este kuitenkaan.. Olen iloinen että olen päässyt elämään maailmassa jossa huumeet ja sen vaikutukset eivät ole näkyneet! Olen kuitenkin esimerkiksi Helsingin Elielinaukiolla törmännyt hyvin nuoriin, voisiko sanoa lapsiin ketkä kyselivät olisiko minun seurueellani tarjota jotain. Valitettavaa kuinka nuorena tähän maailmaan päädytään.

  1. Kiitos kommentista! Kyllä, aika pienellä vaivalla löytyi kaikki tarvittava kun vain tiesi mitä etsiä.. 😀 Itselle on useammin käynyt niin päin, että todella nuoren näköiset henkilöt ovat yrittäneet tulla myymään jotain. Kuitenkin, olen samaa mieltä siitä että on todella harmi, että niin nuoret päätyvät huumeiden pariin.
   – Suvi

Kommentoi