Joulumaa on muutakin

Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. Vai onko? Kuinka joulu voi vaikuttaa mielenterveyteen? Riippumatta siitä, onko joulu osa elämääsi, kaikki ympärillä tapahtuva voi vaikuttaa mielenterveyteen. Joulu on vuoden aika, joka aiheuttaa usein ylimääräistä painetta meille ja voi vaikuttaa mielenterveyteen monin eri tavoin. 

Siitä ei ole epäilystäkään; Joulu voi olla stressaavaa. Ruoanlaitto, lahjojen ostaminen, lasten viihdyttäminen, kodin sisustaminen ja koristelu, siivoaminen perhetapahtumien jälkeen -tehtäväluettelo on rajaton. Tämä vuoden aika voi olla monille ylivoimainen ja uuvuttava. Joulu ei ole pelkästään uskomattoman kiireinen aika, vaan tuo mukanaan myös taloudelliset huolet ja syyllisyyden tunteen, jos sinulla ei ole varaa ostaa lapsillesi tai rakkaillesi lahjoja, joita he todella haluavat. Sosiaalinen media voi myös auttaa lisäämään stressiä joulun aikana, sillä vertaamalla itseäsi muiden näennäisesti “täydellisiin” jouluihin voit tuntea epäonnistuneesi, koska sinulla ei ole parhaita koristeita, kauneinta joulukuusta, eniten ruokaa tai kalleimpia lahjoja.

“Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista, kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista

Yhteiskunta istuttaa meihin ajatuksen siitä, että joulu on ilon, naurun, iloisuuden ja juhlien aikaa. Masennuksesta tai yksinäisyydestä kärsiville ihmisille jatkuva muistutus siitä, että sinun pitäisi olla onnellinen, saa sinut tuntemaan olosi vielä pahemmaksi. Masennuksen oireita, kuten voimakasta surua sekä toivottomuuden ja arvottomuuden tunteita, voi olla erityisen vaikea käsitellä jouluna, kun kaikki ympärilläsi näyttävät olevan hyvällä tuulella ja täynnä iloa ja toivoa. Tämä voi saada sinut haluamaan vetäytyä muista ihmisistä. 

Kaikki näyttää olevan suurempaa ja merkityksellisempää jouluna – musiikista ja valoista liikenteeseen ja väkijoukkoon. Asetamme myös suurempia odotuksia itsellemme ja muille. Tämä voi olla pelottavaa useimmille ihmisille. Valtava huoli suuresta joukosta asioita tarkoittaa sitä, ettet pysty rentoutumaan. Kaiken kaikkiaan juhla-aika voi olla merkittävä stressin katalysaattori, minkä vuoksi on todella tärkeää huolehtia itsestäsi ja minimoida kaikki tämä turha stressi. 

“Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha, itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha”

Paine, joka vastaa odotusten täyttämistä siitä, mitä ystäväsi ja perheesi haluavat tehdä jouluna, voi olla uuvuttavaa. Mieti, mitä sinä haluat tehdä tänä jouluna ja suunnittele aikaasi sen mukaan. Muista, että on hyvä sanoa ei. Hyvinvointi ja mielenterveys jouluna (ja muulloinkin) ovat tärkeämpiä kuin osallistuminen kaikkeen velvollisuuden, syyllisyyden tai perinteiden takia. 

Joulu voi myös herättää surun tunteita menetettyjen ihmisten suhteen. Jos voit, puhu rakkaastasi ja jaa muistoja niille, jotka myös kaipaavat häntä. Vietä aikaa itseksesi ajatellaksesi heitä. Muista, että on hyväksyttävää pitää hauskaa ja nauttia. Älä tunne syyllisyyttä; nauttiminen ei tarkoita sitä, ettet kaipaisi heitä. 

Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta, Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä, Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä!

Rauhallista ja onnellista joulun odotusta toivotellen

JenniHoo

Laulujen sanat ovat kappaleesta: Joulumaa

Kuvat: Pixabay

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Joulumaa on muutakin”

  1. Tärkeä ja aina yhtä ajankohtainen kirjoitus – juhlapyhästä riippumatta. Joulu erityisesti suurena juhlana on kuormittava ja valitettavan moni ei sitä ehkä ymmärrä. Tämä vuosi varsinkin on ollut kaikin tavoin stressaavaa ja uskonkin, että moni viimeistään tänä jouluna ymmärtää hidastaa tahtia ja nauttia yksinkertaisesti jo siitä mitä meillä on. Onneksi sosiaalisen media vaikutus on mielestäni viime vuosina mennyt realistisempaan ja positiivisempaan suuntaan. Ihmiset julkaisevat avoimempia ja rehellisempiä kuvauksia arjestaan ja asioista, joiden kanssa me jokainen kamppailemme. Avoimempi ja julkinen kommentointi/jakaminen on nostanut jokapäiväiset haasteet tietoisuuteemme enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Se on mielestäni ilahduttava edistymisaskel!

  2. Kirjoitat todella tärkeästä, ajankohtaisesta aiheesta!
    Harva juhla-aika saa aikaan niin suuria vaikutuksia ihmisten elämään kuin joulu. Jouluna moni tunnetila korostuu ja jouluun ladataan suuria odotuksia, juurikin kuvaamallasi tavalla. Kilpavarustelu saattaa karata käsistä tai jos siihen ei pysty osallistumaan, ahdistutaan. Joulun aikana ja jälkeen on selkeä piikki mielenterveyspalveluiden ja päihdetyön kysynnässä.
    Vaikka naapurin joulu vaikuttaa ulospäin “täydelliseltä”, ei se välttämättä tekisi sinua onnelliseksi -jos heitäkään. Erityisesti tällaisena aikana on tärkeää tietää, mitkä asiat ovat itselle oikeasti tärkeitä, ja puolustaa omia rajojaan. Jokaisella on oikeus viettää omanlaisensa joulu, omien mahdollisuuksiensa puitteissa. Jospa tällöin Joulumaa löytyisi kaikkien sydämestä.

  3. Ihana kirjoitus, kiitos! Olen kanssasi kaikesta samaa mieltä. Mielenterveyden lisäksi minua itseäni ahdistaa ihmisten yksinäisyys joulun alla. Ehkä sitä pitäisi kokea itsensä onnekkaaksi, kun on varaa sanoa jollekin joulun menolle ei? Joillakin kun ei ehkä ole menoja ollenkaan ja kaipaisi niitä? Vieläkin muistan kuinka muutama vuosi sitten kävelin uudenvuodenaattona alku illasta Käpylässä ja vanhempi herra käveli yksin minua vastaan toivottaen kohdallani hyvät uudet vuodet. En voinut olla ajattelematta muuta, kuin että hän on varmaan yksinäinen vanhus ja kaipasi edes jotain sosiaalista kontaktia. Toki voi olla, että olen väärässä.

    Pohdin myös kirjoituksesi pohjalta sitä, kuinka pitkä tämä pyhän aika on? Kyse ei ole vaan 24.-26.12 välisestä ajasta, vaan myös siitä yli kuukauden kestävästä kuluttajille tarkoitetusta lahja ja hyggeily hypetyksestä sitä ennen. Koko tämän ajan ajan nämä yksinäiset ihmiset joutuvat kestämään tätä rakkauden ja lämmön teemaa, joka valtaa maan markkinoinnin ennen joulua. Ja sen jälkeen vielä uusi vuosi, jolloin toivotaan asioita paremmaksi. Monen uuden vuoden lupaus on kuntosalilla käynti ja sitä toitotetaan joka tuutista! Entä jos oma toiveesi on, että saisit edes yhden hyvän viikon mielesi kanssa tänä vuonna, uuden ystävän, tai että kumppanisi ei tänä vuonna kohdistaisi fyysistä väkivaltaa sinua kohden? Ja uuden vuoden jälkeen alkaakin pian taas mainostus ystävän päivästä. Kyllä tuntuu että maailma jossa elämme, osaa markkinoinnilla haluamattaan (vahingossa/tietämättään?) muistuttaa ihmisiä heidän yksinäisyydestänsä.

Kommentoi