HLBTIQ, transsukupuolinen ja Queer – Mitä nämä termit tarkoittavat?

Lgbtq, Yhtä Kuin, Lgbt, Tasa Arvo, Pride, Oikeudet
Lähde: Pixabay

HLBTIQ (englanniksi LGBTQ+) on melkoinen yhdistelmä kirjaimia. Useimmat meistä osaa varmasti yhdistää tämän kirjainyhdistelmän seksuaalivähemmistöihin, mutta kuinka moni oikeasti tietää mitä nämä kirjaimet tarkoittavat? Moni saattaa myös miettiä, onko sillä niin paljon väliä mitä kirjainta käyttää, kun tiedetään kuitenkin, että ne ovat kaikki osa seksuaalivähemmistöjä. Todellisuudessa sillä on suuri merkitys, sillä sitä yhtä kirjainta tai sanaa käytetään kuvastamaan ihmistä ja hänen kokemustaan itsestään.

No mitä tämä kirjainyhdistelmä sitten tarkoittaa? Lyhennys HLBTIQ koostuu sanoista homo, lesbo, bi, trans, inter ja queer. Sanojen homo ja lesbo merkitykset tulisi olla jokaiselle tuttuja, mutta loput sanoista saattaa olla asiaan perehtymättömälle vieraita. Kertauksena kuitenkin, homo ja lesbo ovat sanoja, jotka kuvaavat henkilön seksuaalista suuntautumista. Suomen kielellä homo tarkoittaa, miestä joka on kiinnostunut samasta sukupuolesta ja lesbo tarkoittaa naista, joka on kiinnostunut samasta sukupuolesta. Sana bi kuvaa homon ja lesbon tavoin seksuaalista suuntautumista. Bi on taas henkilö joka tuntee vetoa sekä miehiin että naisiin ja kiinnostuksen kohde ei ole sukupuolesta riippuvainen.

Sanaan transsukupuolinen yhdistetään usein ajatus siitä, että ihminen on syntynyt väärään kehoon. Tämä ei kuitenkaan ole oikea määritelmä transsukupuolisesta henkilöstä. Transsukupuolinen on ihminen, jolla on vahva sukupuoliristiriita. Sukupuoliristiriita tarkoittaa sitä, että ihmisen tunne sisäisestä sukupuolesta ei vastaa hänen syntymässä määriteltyyn sukupuoleen. Kun syntymässä määritelty mies kokee olevansa nainen tai päinvastoin syntymässä määritelty nainen kokee olevansa mies, kutsutaan häntä transsukupuoliseksi. Lue lisää täältä>

Intersukupuolisuus on yleiskäsite, joka kattaa monta eri asiaa. Intersukupuolisuus on synnynnäinen tila, jossa ihmisen kehon ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen. Intersukupuolisen ihmisen ulkoiset sukuelimet saattavat siis näyttää mies- tai naistyyppisiltä tai niissä voi olla piirteitä molemmista. Ihminen voi elää koko elämänsä tietämättä olevansa intersukupuolinen. Osa ihmisistä saavat tietää olevansa intersukupuolinen murrosiän alkaessa, kun esimerkiksi kuukautiset ei ala tai aikuisiällä ilmenee vaikeuksia lapsen saannissa.

Viimeinen kirjain tässä yhdistelmässä on Q, joka tarkoittaa queer. Sana on alunperin haukkumasana mutta nykypäivänä sitä käytetään voimaannuttavana sanana. Queer kuvastaa sellaisen henkilön identiteettiä, joka kokee perinteisen sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen määrittelyn liian rajoittavaksi.

Kirjainlyhennettä HLBTIQ voi nähdä myös muodossa HLIBTQA, jossa A viittaa aseksuaaleihin. Kirjainlyhennettä on päivitetty useasti ja sitä tullaan varmasti päivittämään tulevaisuudessakin. Lisäksi sateenkaarisanastoa päivitetään sitä mukaan kun ymmärretään lisää seksuaalisuuden moninaisuudesta. Lue lisää sateenkaarisanastosta täältä>>

Toivon sinun oppineesi uutta tästä blogipostauksesta!

Värikkäin terveisin

Krista Jurvelin

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi